İçerikte Neler Var?
Düzenli Yürüyüş Yapmak Beyin Hacmini Artırıyor
Almanya’da beyin hastalıkları üzerine çalışan bir araştırma enstitüsünde (DZNE) yapılan çalışmada araştırmacılar, merdivenlerden çıkmak gibi en küçük fiziksel aktivite değişiminin dahi yaşa bağlı beyin hastalıklarına karşı olumlu etki yaptığını gözlemledi. Düzenli hareketlilik ise kalp elastisesi (damar esnekliği) ve algı gelişimine katkı sağlarken Alzheimer ve demans gibi hastalıkları da önlüyor.
Orta derecede fiziksel aktivitenin bile beyin üzerinde olumlu bir etkisi vardır. 2,550 katılımcının incelemelerinden çıkan bulgulara göre, fiziksel olarak aktif bireylerde beynin belirli bölgeleri, daha az aktif olanlara göre daha büyüktür. Özellikle oksijen ihtiyacı nispeten yüksek olan beyin bölgeleri bu etkiden faydalanır. Araştırma sonuçları, Amerikan Nöroloji Akademisi’nin tıp dergisi Neurology’ de yayınlandı.
Hareket et!
Günde 15 dakika yürümek veya asansör yerine merdiven çıkmak gibi küçük davranış değişikliklerinin bile beyin üzerinde önemli bir olumlu etkisi var.
Potansiyel olarak yaşa bağlı beyin maddesi kaybını ve nörodejeneratif hastalık gelişimini önleyebilir.
Özellikle, yaşlı yetişkinler, düşük yoğunluklu fiziksel aktivitedeki mütevazı artışlardan zaten faydalanabilirler.
Genellikle orta ila yoğun fiziksel aktivitede bulunan genç ve biraz atletik denekler nispeten yüksek beyin hacimlerine sahip bulunmuş. Yine daha aktif deneklerde, bu beyin bölgeleri biraz daha büyük saptanmış
Ne kadar aktif olunursa, etki o kadar büyük bulunmuş ancak yüksek fiziksel aktivite seviyelerinde faydalı etkiler azalma eğiliminde gözlemlenmiş.
Ne Yapalım Öyleyse?
Yürüyüşün birçok faydası var. Diyabet hastalarının yemekten sonra sadece 15 dakika yürümelerinin bile kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu gözlenmiş. İdeali günde 30 dakika düzenli yürüyüş yapmak.
Bunu yapamıyorsak da gün içi biraz daha hareketli kalarak 7 bin adıma ulaşmaya çalışmak. Birçok yerde paylaşılan günde 10 bin adım klişesine saplanmayın! Çünkü bu yaklaşım çoğu insanın negatif koşullanmasına sebep olabiliyor, 10 bin adım tamamlanmaz ise yürüyüşün eksik / yararsız olduğu kanısı kişileri az da olsa yürümekten soğutabiliyor.
Oysa ki söylenmesi gereken, gün içinde mümkün olduğu kadar adım atmak!
Bunun verimli sınırı ortalama 7 bin adımdır.
Çalışmada ayrıca bir arkadaşla birlikte yürümenin öneminden de bahsediliyor. Çünkü sosyal izolasyon zihinsel yetilerimizi negatif etkiler. Yürüyüş sırasında bir arkadaşımız eşlik ettiğinde çevremizi gözlemlememiz bile daha derinleşiyor.
Hem hareket etmek, hem sevdiklerimizle beraber olmak çok değerli iki İYİ YAŞAM anahtarı.
Unutmayalım lütfen.
Sağlıkla kalın..
Uzm. Ecz. Ayşegül Birlik
Kaynak:
Association Between Accelerometer-Derived Physical Activity Measurements and Brain Structure: A Population-Based Cohort Study, Fabienne A., Neurology Aug 2022
UZM. ECZ. AYŞEGÜL BİRLİK
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Lizbon Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tıbbi beslenme eğitimi sonrası meslek hayatının 16 senesinde kendi eczanesini işletti. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisansını tamamlamıştır.
İyi Yaşam ve Koruyucu Sağlık üzerine kurduğu şirketinde halen kurumsal ve ilgili firma işbirliği ile danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Aktif yaşamı seçen bireylerden profesyonel / amatör sporculara kadar kişiye özel çözümler, kişisel ve genetik analizlerle uygun performans ürünleri, gıda takviye ve tavsiyeleri, aromaterapi çözümleri ile bireysel çalışmaktadır.
Bu alanda çalışmalarıyla 2017 yılında sektörde önemli bir ödül olan Altın Havan ‘Eczacı Danışmanlık Ödülü’ nü almıştır.
Dünyada yükselen bir değer olan Spor Eczacılığı alanını ülkemize getiren ve sertifika koordinatörlüğünü yapan ilk eczacı olarak mesleki sunum ve eğitimler vermektedir. Türkiye Triatlon Federasyonu Eğitim Kurulu üyesi ve maraton koşucusudur.
[…] beslenme alışkanlıklarının kazandırıldığı bir ortam oluşturmalıdır. Düzenli egzersiz yapmanın, fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel ve duygusal sağlığı da olumlu yönde […]
[…] sahipleri yürüyüşlerde sık sık durup birbirleriyle tanışırlar, sohbet ederler. Bu buluşmalar diğer evcil hayvanlar […]