İçerikte Neler Var?

Tasarım Nedir? Tasarım Yönetilebilir Mi?

Tasarım kelimesi, medya araçları tarafından, özgün biçim, mobilya, lamba ya da moda için kullanılma eğilimindedir. Oysa tasarım kelimesi birçok tanımı yapılmış bir fiildir, sıfat değildir. Yaşama, biçim ve düzen getiren faaliyetlerin tümüdür. Bu yazımda tasarım ve tasarım yönetimi kavramları hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla yola çıktım.

“Tüm insanlar tasarımcıdır. Neredeyse her zaman, tüm yaptığımız tasarımdır. Çünkü tasarım, tüm insanî faaliyetlere temel teşkil eder.”

Victor Papanek

Bir amaç, plan ve hedef adına, yaratım süreci esnasında, çizim, model, eskiz, prototip gibi tekniklerin kullanıldığı, yeni biçimler, semboller ve sistemleri yaratmak faaliyetidir. Tasarım süreçleri yani hizmetler ve sistemler tasarlarlamak yaratıcı bir faaliyettir. Bu nedenle tasarım; yenilikçi teknolojilerden, kültürel ve ekonomik değişimlerden etkilenir. Tasarım faaliyetleri içerisinde; ürünler, hizmetler, çizimler, iç mekan, moda, mimari ve dijital sistemlerin yer aldığı geniş yelpazesi olan bir meslekler topluluğudur.

”İyi tasarım nedir?” sorusunu Alman tasarımcı Dieter Rams’ a göre tarif edersek, 10 temel prensip günümüzde hâlâ geçerliliğini korumaktadır:

  1. Yenilikçidir.
  2. Kullanışlıdır.
  3. Estetiktir.
  4. Ürünü anlamanıza yardımcı olur.
  5. Fazla öne çıkmaz.
  6. Dürüsttür
  7. Dayanıklıdır.
  8. Son detayına kadar uyumludur.
  9. Çevrecidir.
  10. Mümkün olduğunca az tasarımdır

Tasarım Yönetimi nedir?

Farklı tasarım kollarının bir arada ve dil birliği içerisinde çalışmasını sağlamak için yapılan aktiviteler bütünüdür. Tasarım yönetimi, yaratıcı bir süreci kontrol etmek, bir yaratıcılık kültürünü desteklemek ve tasarım için bir yapı ve organizasyon oluşturmak için proje yönetimi, tasarım, strateji ve tedarik zinciri tekniklerini kullanan bir çalışma alanıdır. Bu sebeple çok temel alanlarda görev tanımları vardır.

  1. Küresel ahlak barındırması ve sürdürülebilir olması
  2. Sosyal ahlak barındırması yani tüm insan toplumuna fayda ve özgürlük sağlaması
  3. Estetik kaygı barındırması ve anlamlı biçimler yaratması
  4. Yapısal, örgütsel, fonksiyonel ve anlamlı ekonomik ilişkiler hedeflemesi.

Bu konuyu bir örnek ile açıklamamız gerekirse şöyle düşünebiliriz:

Yeni satış mağazası açılışı ile piyasaya çıkacak olan bir mobilya markası için yararlanılacak tasarım alanları; iç mekan tasarımı, kurumsal kimlik, endüstri ürünleri tasarımı, dijital medya tasarımları ile bunların yanında e-ticaret, reklam ve pazarlama etkinlikleridir.

Bu alanların görsel kimliğinin koordineli çalışmasını, dil bütünlüğü yakalaması, son kullanıcıya doğru algı ile ulaşmasını tasarım yöneticisi sağlar. Bu, yönetimsel olduğu kadar, görsel öğelerin ve sistemlerin birlikte nasıl çalışacağı prensibi ile ilgilidir. Yaratıcı süreçlerin birbirleri ile koordineli olarak çalışması ve sonucun şirket ekonomisine fayda sağlaması öngörüsü ile çalışılır. Buna bütünsel tasarım anlayışı da diyebiliriz.

İş stratejisi doğru şekilde ortaya konulmuş bir markanın, tasarım ile olan köprüsünü tasarım yöneticisi kurar. Tasarım nasıl bilim ve sanat arasında köprü kuruyor ise, iş stratejisini görselleştiren ve yaratıcı ekonomiye katacağı değeri, yenilikçi fikirleri dahil eden de tasarım yönetim faaliyetidir.

Türkiye’de yeni olan bu kavram sayesinde markalar, içinde bulundukları hastalıklardan arınabilir ve daha sağlıklı nefes alabilirler. Maalesef taklit ve fasona rağbet gösteren markalar yıllar içinde eskiyip yok olmaya mahkûmdurlar. Marka, kendi alanında yenilikleri sürekli takip etmek ve zamanın ruhunu yakalamak zorundadır. Bu alanda yapılacak çalışma ve yatırımlar, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla tasarım, harcama olarak değil, yatırım olarak görülmeli ve o şekilde değerlendirilmelidir.

1644664732 bpfull

TASARIM YÖNETİCİSİ - YARATICI KADIN GİRİŞİMCİ
Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevresel Tasarım Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Tasarım Kültürü ve Yönetimi Programı’na katıldı. 2005–2007 1. İstanbul Tasarım Haftası proje yöneticisi olarak birçok marka için yaratıcı projeler hazırladı. İç mimarlık, tasarım yönetimi ve markalaşma alanlarında on sekiz yıl deneyim kazandı. 3E adını verdiği, ekonomi, ekoloji ve etik konularına önem veren tasarımcı, 2015 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen, ürün ve marka GOM’ u yarattı. GOM, eğitim teknolojileri alanında, tasarım eğitimi ve oyunlaştırma üzerine düşünen, yerli üretim & tasarım, bir eğitim aracıdır. GOM-YAP ise disiplinler arası farklı eğitim içeriklerine sahip atölyedir. 2017 yılında, İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Merkezine kabul edildi. Sosyal etki alanında IF Design tasarım kılavuzunda yer almaya hak kazandı. GOM, 2017 yılında, Design Turkey “üstün tasarım” & 2018’de Çin Sanat Akademisi “Design Intelligence” ödüllerini; Gizem ise 2018’de Facebook ve Vogue Türkiye “ yaratıcı kadın girişimci” ödülünü aldı. İsveç Bilim & Teknoloji müzesinde, Matematik ve Sanat Konferansı Bridges 2018 için, matematik profesörleri ve çocuklar ile atölyeler gerçekleştirdi. GOM, 2019 Unesco Yaratıcı Şehirler kapsamında, Graz’da sergilenen World Wide Things Koleksiyonunda yer aldı. Üniversite, kurum ve okullarda yaratma cesareti & tasarım kültürü konularında seminerler verip, atölyeler düzenlemeye, manifold.press mecrasında yazı yazmaya, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak adına mentorluk ve danışmanlık yapmaya devam etmekte.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account