İçerikte Neler Var?

Çok Gezen Mi, Çok Yazan Mı?

Merhaba değerli okurlar ve yazarlar. Giriş biraz tuhaf gelmiş olabilir bu yazarlar da nereden çıktı dediğinizi duyar gibi oluyorum.

Hemen anlatayım, oğlum 10. sınıfta ve bir taraftan Anadolu Lisesi okurken bir taraftan da yürüttüğümüz ABD çift diploma programına devam ediyor. Programa dahil olan öğrencilerimizin almış oldukları tüm dersleri ve yaptıkları çalışmaları yakından takip etmek durumunda olduğumuz için farklı disiplinlerde yapılan ölçme değerlendirme süreçlerini de izlemek durumundayız. Quiz, ara sınavlar ve final sınavının yanında derslerinin önemli bir kısmını yazılı ödevler oluşturuyor. Hemen her ders için ortalama 4-5 yazılı ödev hazırlamak durumundalar, bu ödevleri not ortalamalarını da önemli ölçüde etkiliyor.

Durum böyle olunca elbette bir kıyaslama yapmak fırsatım doğdu ve yazma becerilerini geliştirmenin, öğrencilerin ders başarılarını ne şekilde etkilediğini somut şekilde görebilmekteyim.

“Yazma Becerilerini geliştirmek öğrenci için neden önemli?” Sorusu üzerinden yola çıkarak bazı gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öğrencilerin akademik hayatları boyunca kademe kademe beceri ve kazanımları, hazırlanan müfredatlar tarafından planlanıp ve takip ediliyor. Bu beceriler, ilkokuldan üniversite yıllarına kadar okullarımızda öğretilir ve gerçek hayatta sorunlarla karşılaştıklarında bunları çözebilecekleri farklı yollar gösterilir. Tüm bu beceriler içerisinde kanımca her öğrencinin iyi bir seviyede kazanması gereken bir beceri de yazma becerisi.

Akademik süreçlerinde, kariyerlerinde ve hayatlarının birçok farklı evresinde fırsatları yakalayarak başarılı olmalarına kapı açacak bir beceri yazmak.

Ne yazık ki çoğu öğrenci yazmanın bu öneminin farkında değil. Bu farkındalığı arttırmaları için birlikte onlara yardımcı olabiliriz.

O halde başlayalım,

Sevgili öğrenciler, yazmanın öğrenilmesi gereken önemli bir yaşam becerisi olduğunu çok kez duymuş olmalısınız, bu yüzden eğitim programlarına yani müfredata eklenmiş bir kazanımdır. Yani yazdığınız o kompozisyonlar, size verilen bir ceza değil buna inanın. Yazmak size sadece öğrenci olarak değil, insan olarak da pek çok avantaj sağlayacak bir beceridir.

Yazmak iletişim becerilerinizi geliştirir. İletişim her insanın bir bütün olarak hayatta başarılı olabilmesi için ustalaşması gereken temel bir beceridir. İletişim olmadan hayatın özü kaybolur, bu nedenle yazma, öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmenin bir yolu olarak okul müfredatına eklenmiştir.

Yazmak, dilimizin tüm kurallarını kullanarak fikirlerinizi nasıl daha tutarlı bir şekilde düzenleyebileceğinizi öğrenmenizi sağlar. İletişimin önemli ögeleri olan dilbilgisi, imla ve noktalama işaretleri, jestler fikirlerimizi ve mesajlarımızı açık ve doğrudan ifade etmenin bir aracı olarak yazmayı nasıl kullanacağımızı öğrendiğimizde de gelişir.

Yazarak hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı arttırabilirsiniz. Araştırmalar hepimizin doğuştan yaratıcı olduğunu doğruluyor. Yazarken, beynimizin belirli bölgeleri, özellikle de “frontal korteks” olarak adlandırılan, yaratıcılığın merkezi olarak bilinen bölümü aktive oluyor. Doğuştan sahip olduğumuz bu yaratıcılığı aktif bir şekilde ortaya koymak için herhangi bir çaba göstermezsek, özellikle de yazı yazarken ve iletişim kurarken kendimizi tıkanmış olarak hissedebiliriz. İlerleyen yaşlarda ise yaratıcılığımızı geliştirmek ise neredeyse imkânsız hale gelebilir. Dolayısıyla, ne kadar sık yazarsanız, beyninizin tamamı gerçek hayattaki sorunların çözümüne uygulanabilecek yeni fikirler üretmek için o kadar gelişecektir.

Fikirler üreterek, bunlar üzerinde düşünerek ve bunları yan yana getirerek, etrafınızdaki dünyayı keşfetmenin mutluluğunu yaşarsınız. Kendinizi içinde bulacağınız birçok durumu iyileştirmenin özgür ve üretken yollarını da oluşturabilirsiniz. Yazmak aynı zamanda bilgi kapasitenizi de önemli ölçüde arttıracaktır. Yazma becerinizi geliştirmeden önce yeterli düzeyde okuyabiliyor olmalısınız. Bilmediğiniz ve hatta bildiğiniz şeyler hakkında çok fazla araştırma yapmayı gerektirir. Yazmaya ve araştırma yapmaya devam ettikçe, bilginizi arttırmaya, hafızanızı geliştirmeye de devam edersiniz.

Yazmak, akademik başarınız için hayati önem taşır, çünkü bir öğrencinin iyi notlar ve sonunda iyi bir derece kazanabilmesi için yerine getirmesi gereken en önemli gereksinimlerinden biridir. Böylece kendinize olan güveniniz perçinlenecek ve başarı duygunuz artacaktır.

Çoğunuzun okullarında, üniversitelerinde duvar panoları, gazeteleri, internet siteleri, blog sayfaları ve daha birçok imkanlar bulunuyor. Bunlar araştırmalarınızı, ödevlerinizi, duygu ve düşüncelerinizi aktarabileceğiniz, paylaşabileceğiniz güzel imkanlar, hiç çekinmeden bu imkanlarınızı kullanmanızı tavsiye ediyorum arkadaşlar. Kim bilir bir gün sizler de alanlarında önemli çalışmalara imza atmış bilgi ve tecrübelerini bütünün faydası için paylaşan değerli insanlarla hem tanışmak hem konuşmak hem de yazmak için oluşturulmuş bir fikir platformunda kendinizi bulabilirsiniz!

Hepinize okuma ve yazmalarla dolu güzel bir hafta sonu diliyorum.

Tolga Özdemir

1643724270 bpfull

1975 Ankara doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1998’de Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümünü bitirdim. 2000-2003 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Orlando, Florida’da İşletme ve Yöneticilik eğitimi aldım. 2004-2007 yılları arasında Avrupa Okul Ağı’nın Türkiye danışmanı olarak görev yaptım. Türkiye Özel Okullar Derneği Divan üyeliği, Satış ve İş Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu, Ankara Eğitim Platformu gibi sivil toplum kuruluşlarında görev almaktayım. Annemin 2016 yılında vefatının ardından bayrağı teslim alarak okullarımızın kurucu görevini üstlenmiş bulunuyorum.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account