İçerikte Neler Var?

Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Öğrencilerin yıllarca çalışıp çabalayıp hazırlandığı üniversite sınavı sonunda emeklerinin meyvelerini toplama zamanı olarak da bilinen tercih dönemi çok önemlidir. Yeterli araştırma yapmadan veya planlamadan yapılan tercihler öğrencilerin hayatını geri dönülmez şekilde etkileyebiliyor. Lise yıllarını geride bırakıp hayata üniversite yaşamı ile devam edecek olanların bu süreçte dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var.

Üniversite tercihinde her şeyden önce hem öğrencilerin hem de velilerin önemli tarihlere dikkat etmeleri gerekiyor, kaçırılan bir başvuru telafisi olmayan durumlara sebep olabilmektedir. Öğrencilerin en önce beklentileri ve ilgi alanlarına göre bir liste yapması daha sonra ise iş olanaklarına göre ikinci bir liste yapması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Daha sonra yapılan bu listelerin kesişiminde kalan bölümler ile bir sıralama oluşturulmalı. Listeye, puanı eldeki puandan yüksek olsa bile kesinlikle istenmeyen bir bölüm yazılmamalı.

Tercih dönemini izleyen dönemlerde başka küçük nüanslara da dikkat edilmesi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması bağlamında önemlidir. Öğrenci bir bölümü okumak istiyorsa bile üniversite eğitimi için şehir değiştirmeyi gerçekten istemiyor olabilir; şehir dışına üniversite eğitimi almak için çıkılma ihtimali varsa gidilecek yerin imkanları en iyi şekilde araştırılmalı. Üniversite, sadece mesleki eğitim almak için gidilecek bir yerden çok bir kişisel gelişim ve hayata hazırlanma yeridir.

Tercih listesinde bulunan üniversitelerin danışma servislerinden bilgi almak da pek çok soru işaretinin ekarte edilebilmesi bakımından önemlidir. Hedeflenen ve tercih listesine eklenen okulun sosyal imkanları ve kampüs yaşantısı anlamında önceden bilgi sahibi olmakta oldukça önemlidir.

Her ne kadar öğrenci bir mesleği icra edebilecek nosyona sahip olduğunu ve kariyerini ona göre inşa edebileceğini düşünüyor olsa da bölümde verilen eğitim öğrencinin idealleri ve beklentileri ile örtüşmeyebilir, okunacak bölümün programı ile ilgili yönetilecek bir ön araştırma süreci bu bağlamda öğrencinin en büyük yardımcısı olacaktır. İlgili araştırmaları yaparken üniversite adayının gerekli bilgileri en doğru kanallardan öğrenmesi önemlidir. Her şeyden önce üniversite sınavının hayatta sadece bir basamak olduğu ve hayattaki başarının daha pek çok farklı göstergesinin olduğu unutulmamalıdır.

Üniversite yaşamı, gerek kariyer gerekse karakter gelişimi anlamında oldukça önemlidir. Sınavda istenilen başarının elde edilmemiş olması, ne olursa olsun üniversite adayını istemediği bir bölüm ve kariyer tercihine mecbur etmemelidir. Hayatının bir yılını daha çalışarak geçirmek, istenilmeyen bir bölümün tercihi edilmesinden kat be kat daha iyi bir tercihtir.

Opinyu

1 Yorum
  1. […] tercihi yaparken, öncelikle kendi ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi belirlemeniz önemlidir. Hangi konularda […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account