İçerikte Neler Var?

Tıp Teknolojisinde Yeni Çığır: Çip Organlar

Teknolojinin insan hayatını kolaylaştıran gelişimi, pek çoklarında heyecan yaratırken, sağlık alanındaki buluşlar da insanlığın tamamında merakla izleniyor. Günümüzde bazı hastalıkların tedavisi zor ve ya da imkânsız… Bu zorluklar, insan yaşam kalitesini etkileyip, ömrü kısaltırken; çip organlar alanındaki gelişmeler, yakın gelecekte bu sorunun ortadan kalkmasa bile en aza indirileceğini gösteriyor.

Çip Organ Teknolojisi Nedir?

Organın yerini, teknolojik bir yapının alması fikri; lens, beyin kontrollü uzuvlar ya da diyabet pompası gibi ürünlerle insan hayatına girmiş olsa da, çip tarzında organlar yeni bir çağın başlangıcına işaret ediyor. Yüksek teknolojili silikon ve kauçuğun, insan hücreleriyle birleştirilmesiyle oluşturulan çip tarzı organların sayısı günümüzün ulaştığı teknoloji ile 15’i geçti.

Çoğu henüz geliştirme aşamasında olan bu teknoloji sayesinde ilaç deneylerinin hayvanlar üzerinde yapılmasını engellemesi de önemli kazanımlardan biri olacak. Çünkü çip organlar örneğin; bir kalbi birebir taklit edebiliyor ve verilen ilaca da tıpkı insan vücudundaymış gibi tepki veriyor. Bu sayede hayvan üzerinde yapılan ve insan vücudu üzerindeki etkisi tam kestirilemeyen ilaçlar daha kısa sürede ve daha güvenilir olarak insanlara ulaştırılabilecek. Çok büyük bir görevi yerine getirmesine karşın çip tarzı organlar basit mekanizma ve çalışma prensipleriyle de etkili bir teknoloji olarak görülüyor.

İnsan Hayatına Köklü Değişiklikler Getiren Çip Organlar

Çip tarzı organlar konusunda çalışmalar yürüten ABD’nin önde gelen enstitülerinde, farklı organları taklit edebilen çipler insanlığın hizmetine sunuldu. Akciğer gibi nefes alıp veren bir çip üretebilen bilim insanları, bağırsak, kalp, böbrek, karaciğer, göz, yumurta kanalı, deri gibi hayati organların çalışma prensiplerini birebir uygulayan çip geliştirmeyi başardılar.

Çipleri birleştirerek insan vücudunun birebir simülasyonunu elde etmeyi amaçlayan bilim insanları, bir kadın üreme sistemini beş ayrı çiple taklit etmeyi ve bir arada çalıştırmayı sağladılar. Çip organlar teknolojik bir cihaz olsalar da insan hücresi ile bütünleşerek çalıştığından, insan hayatına tam anlamıyla gireceği günler merakla bekleniyor. Bu teknolojinin gelişimi, insan hayatında köklü değişiklikleri de beraberinde getirecek gibi duruyor.

Çip Organlar Biyolojik Organların Yerini Alır Mı?

Son yüzyılda, teknolojinin kazandığı ivme, insanlık tarihi boyunca olandan daha da hızlı oldu. Pek çok cihaz ya da robot, insan hayatına girip kolaylık sağlarken, sağlık alanındaki bu gelişmeler kolaylıktan öte bir gerekliliği oluşturuyor.

Çünkü çip tarzı organlar, bugünün baş edilemez gibi duran ve trilyonlarca dolarlık maliyet getiren birçok hastalığın kökünü kazıyıp atacak gelişmeleri beraberinde getiriyor. Gelecekte, örneğin; akciğerde oluşan bir hasar, belki robotların nano düzeydeki ameliyatları ile düzeltilecek, düzeltilemediği yerde de çip organlar devreye girecek. Biyolojinin teknoloji ile birleştiği hayranlık uyandırıcı bu gelişmeler geleceğin bambaşka şekillenmesini sağlayacak.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account