İçerikte Neler Var?
Teknoloji Devi Şirketler Düşüncelerimizi Manipüle Ediyor Mu?
Teknoloji devi şirketler, daha fazla tercih edilmek veya diğer rakip firmalardan öne çıkabilmek için zihinlerimize giriyor diyebilir miyiz? Bizler farkında olmadan bu şirketlerin sahip olduğu ürünler aklımızda yer ediyor mu peki?
Sosyal medyadan, televizyondan, arama motorlarından veya daha birçok yerde bu ürünleri görüyoruz. Bizler o ürünü almasak veya incelemesek bile zihnimizde yer ediniyor. Bu da bizleri zamanı geldiğinde o ürünü almaya ikna ediyor gibi görünüyor.
İllüzyon
Şirketler ürünlerini pazarlarken olduğundan daha farklı bir şekilde lanse edebiliyor. Bunu yaparken elbette ki ürünlerinin özellikleri konusunda bir yalan veya benzeri şeyler söylemiyorlar. Daha çok ambalajlarından ürünü farklı yaratmaya çalışıyorlar ya da reklamlarda kullandıkları söz veya sloganlarla bu işlemi yapıyorlar.
Sadece reklam veya benzeri sözler insanları manipüle etmiyor. 1999 yılında piyasa manipülasyonu diye bir terim ortaya çıkmıştır. Bu terim, rakam oyunlarını kapsıyor. Her yerde gördüğümüz ve karşılaştığımız bu rakam oyunları, halkı teşvik etme amacına yönelik. Örnek vermemiz gerekirse 1000 TL’lik bir ürünü sadece 1 lira azaltarak piyasaya sürerler. 999 TL’lik olan bu ürün 4 haneli rakamlardan inmiş ve bir illüzyonu doğurmuştur. Bu da insanlarda bir alım isteği meydana getiriyor doğal olarak. Araştırmalara göre bu illüzyon %70’den fazla insanda etki gösteriyor.
Algı
Teknoloji devi şirketler, bir algı yaratarak müşterileri kendilerine çekerler. Bu algı genelde tükenmişlik veya bitmişliktir. Örnek vermemiz gerekirse ‘’son gün, son fırsat’’ gibi terimlerle aklımızı çelerler. Özellikle ön ödemeli sahip olabileceğiniz ürünlerde bu algıyı yaratarak daha fazla insana pazarlama sağlamayı amaçlıyorlar.
Baskı
Teknoloji devi şirketler, ürünlerini pazarlarken müşterilerini bir baskıya tabii tutarlar. ‘’Artık herkes ….’da, müzik zevki olanların tercihi, hekimlerin %99 öneriyor’’ gibi sözlerle insanlarda bir baskı meydana getirirler. Bu baskılara maruz kalan insan, eğer o ürünü almazsa müzik zevki olmadığını veya herkesten ayrı dışlanmış birisi olacağını düşünür. Bunu beynin alt belleğinde işler. Teknoloji devi şirketler insanların beyninde olan bu çatışmanın elbette farkındadır.
İnceleme
Özellikle ürünlerini yaymak isteyen şirketler, ürünlerini çeşitli mecralarda inceletirler. İnceleme süresi kısıtlıdır. Genellikle bu inceleyen insanlar belli bir kitleye sahip ve popülaritesi olan insanlardır. Ürünler incelenir ve olumlu yönleri anlatılır. Olumsuz yönleri kısıtlanır. İnsanlara ‘’bu ürünü neden almalısınız?’’ gibi sorular yönelterek pazarlanması sağlanmaktadır.
Yenilik
Teknoloji devi şirketler, diğer rakip firmalardan öne çıkmak için yeni ürünler piyasaya sürerler. Yeni veya farklı özellikler bulma çabasına giren firmalar, özellik yeni olsa da olmasa da onu yeniymiş gibi pazarlarlar. Çoğu zaman insanlar bu durumu öngöremezler ve sırf o özellik için bile alırlar. Denediklerinde ve özelliğin hiç de yeni olmadığı gördüklerinde hayal kırıklığı yaşarlar. Fakat şirket, çoktan istediğine ulaşmıştır.
Sosyal Medya Manipülasyonu
Sosyal medya manipülasyonu son dönemde ayrı bir dikkat çekmiştir. Bu platformların bilinmeyen bir özelliği veya yönü vardır. Bu özelliğin en kısa tabiri ‘’özgürlük hissi’’dir. Medya, sizlere birçok olanak tanır. Fotoğraf çekebilirsiniz, müzik dinleyebilirsiniz, video izleyebilirsiniz ve hatta bu sosyal medyadan para kazanabilirsiniz. Ayrıca bunların hepsini ücretsiz bir şekilde sahip olabilirsiniz. Teknoloji devi şirketler bu durumu size böyle yansıtsa da durum hiç de öyle değildir.
İnsanlar sosyal medyayı kullanırken özgür olmak, özgürce kullanmak isterler. Şirketler insanların bu isteğinin farkındadır ve onlara belli bir süreliğine bu özgürlüğü tanırlar. Sadece uygulama içi ufak reklamlar koyarak gelir elde etmeye çalışırlar. Bu reklamların sayısı gün geçtikçe artar. Reklamlar kendini uzun metrajlı filmlere kadar götürür. Bir müzik veya film izlemek istediğinizde konforsuz bir deneyim yaşarsınız. Platform bu konforsuzluğunuzun farkındadır. Bunun için size bir seçenek sunar:
Ayda sadece 9 TL fark ile reklamsız bir film keyfi yaşayın!
Teknoloji devi şirketler size sunduğu bu seçenek oldukça makuldür. Fakat bunların arkası kesilmeyecektir. Bir başka zaman ‘’istediğiniz videoyu A kalitede izleyin, sadede 5 TL fark ile…’’ gibi sözlerle karşılaşacaksınız. Sizler bunu da satın alacaksınız. Bu çığ gibi büyüyecek. Özgürlük amacıyla girdiğiniz platformda özgürce dolaşabilmek için para vereceksiniz. Talep ettiğiniz özgürlüğe parayla sahip olacaksınız.
Bu hamleler hali hazırda birçok sosyal medya platformunda uygulanıyor. İlerleyen zamanlarda bu durum daha da artacak gibi görünüyor. Şirketlerin bu yaptığı, hali hazırda bir reklam izletmekten daha karlı ve kısa vadede sıcak para akışı sağlayacak bir faaliyet. Manipülasyonun en derinden olanıyla bu sosyal medya platformlarında karşılaşıyoruz.
Manipülede Anahtar Sorular
Teknoloji devi şirketler, pazarlamada veya satışta insanlara belli başlı sorular sordururlar. Bu soruların cevaplarını da aynı şekilde kendileri verirler. Bu soruları soramayan veya cevaplayamayan şirketler manipülede sınıfta kalmışlardır.
Neden Bu Ürünü Almalıyım?
En çok sorduğumuz sorulardan biridir. Ürünü almaya veya incelemeye kalktığınızda bu soruyu sorarsınız kendinize. ‘’Çok daha iyi kamerası var’’, ‘’rengi çok güzel’’ veya ‘’çok kullanışlı’’ bu sorulara cevaptır. Ama bu soru bizlere farklı bir şekilde de sordurulabilir.
Bu Ürünü Almazsam Ne Değişir?
En can alıcı sorulardan birisi budur. O ürünü almazsanız bir sınıf farkı doğar adeta. Gizlediğiniz bir durum ortaya çıkar sanki. Maddi yetersizliğiniz gözler önüne serilmiş gibi hissedersiniz. Bu korkulardan veya düşüncülerden dolayı insanlar bu ürünleri tercih ederler. %30 oranında bir insan topluluğu ürünü kendi için değil, insanlardan farklı olmamak için almaktadır. Teknoloji devi şirketler bu soruyu sıkça müşterilerine sordururlar.
Sonuç olarak, satış pazarlama stratejileri gereği bu ve benzeri taktiklere başvururlar. Dolayısıyla bilinçli bir tüketici olmak ve bu tarz oyunlara gelmemek sizin elinizde. Bunun için öncellikle kendi ihtiyaç ve taleplerinize yoğunlaşmalısınız. Bu sayede toplumsal olarak sizi içine dahil etmek istedikleri sürü psikolojisinden sıyrılabilirsiniz.
Opinyu