İçerikte Neler Var?

Metaverse Fazla Abartılan Bir Teknoloji mi?

Mark Zuckerberg gibi büyük isimler tarafından yönetilen teknoloji dünyası, bize metaverse’in insan etkileşimi için bir sonraki büyük şey olduğu fikrini satmaya çalışıyor.

Zuckerberg’in çalışabileceğimiz, oynayabileceğimiz ve çifte hayat yaşayabileceğimiz bir sanal gerçeklik dünyası vaadi en hafif tabirle yetersiz kalıyor. Facebook’un kurucusu, inşa ettiği sanal gerçeklik evreninin en son demosu olan Horizon Worlds‘ü yayınladı ve bu internetin alay konusu oldu. Gösterdiği grafikler 15 yılı aşkın bir konsol nesline ait gibi görünmekle kalmadı, aynı zamanda “sanal dünyası” tamamen boştu. Bazı ağaçlar ve tepeler dışında, modern bir video oyununun bu 10 milyar dolarlık projeyi kıskanması gereken manzara açısından hiçbir şey yok.

Ancak meta veri deposunun karşılaştığı ana sorun bu değildir. Aslında, bu teknoloji, ilk giriş noktasından, sanal gerçeklik gözlüklerinin kendileri tarafından mahkum edilebilir.

İnsanların büyük bir çoğunluğu için sanal gerçeklik gözlükleri rahatsız edici, pahalı ve uygunsuz bir teknolojidir. Bu teknolojinin kafasında veya kolunda motor engeli olanları dışarıda bırakması bir yana, sanal gerçeklik gözlükleri zihinsel yorgunluğa neden olarak uzun süre kullanımlarını zorlaştırıyor.

Bu teknolojiyle etkileşime giren birçok kişi sorunlarla karşılaşıyor. Birkaç dakika sonra gözler ağrımaya başlıyor, baş ve hatta bazı insanlar lensleri takmaya başladıktan kısa bir süre sonra baş dönmesi yaşıyorlar. Bunlar, bu teknolojinin henüz üstesinden gelmeyi başaramadığı biyolojik engeller.

Öte yandan, konu üzerinde fazla durmaya gerek yok, klavye veya kontrol kullanmak sanal gerçeklik setinden çok daha kolay. Sanal gerçeklik kontrolleri kesin değil, klavyeler ise her gün iş yerinde yaptığımız hareketlere uyum sağlıyor. Bize daha tanıdık geliyor.

Pandemi, yüz yüze etkileşimin yerini hiçbir şeyin alamayacağını gösterdi

Metaverse Yeni Etkileşim Yolu Mu?

Metaverse’nin insanların yeni ana etkileşim yolu olacağı fikri pek inandırıcı değil. Pandemi sırasında başkalarıyla bağlantı kurmak için gerekli tüm araçlara sahiptik, öyle ki her zaman yüz yüze olan işler bile tamamen sanaldı.

Ancak, sahip olduğumuz sürekli çevrimiçi etkileşime rağmen, birçok insan yüz yüze iletişim eksikliği nedeniyle zihinsel sağlıklarında değişiklik olduğunu fark etti. Gerçek dünyadaki bağlantıların yeri doldurulamaz ve çevrimiçi bağlantılar, onlar için anemik bir ikamedir. Metaverse, insan etkileşiminin bir sonraki yeri olmak istiyorsa, çevrimiçi etkileşimleri gerçek hayattaki etkileşimler kadar tatmin edici hale getirmenin bir yolunu bulmalıdır.

Gerçek dünya bir yana, mevcut sosyal ağların yerini almaya başlamak için sanal bir dünyanın üstesinden gelmesi gereken birçok engel vardır. Geriye kalan soru, Zuckerberg’in bunu bilip bilmediği veya mevcut vizyonuna sırf gururdan mı bağlı kaldığıdır.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account