İçerikte Neler Var?

Geleceğin Teknolojisi; Karakter Sahibi Robot Asistanlar

Yıldız gemisinde ilerlerken bir talimatla yörüngeyi düzenleyen robotlar, bir dönemin fenomeni Kara Şimşek dizisinde düşmanı tek başına bertaraf eden robot asistanlar; tam filmlerdeki gibi olmasa da gelecekten gelip hayatımıza yerleşti bile. Uzun soluklu bir teknolojinin dışavurumu olan robotik yardımcılar, yine derin öğrenme sayesinde, henüz ete kemiğe değil ama bir karaktere bürünerek insan hayatını kolaylaştırmaya başladı.

İnsan Hayatına Dâhil Olan Asistan Robotlar

Bilimkurgu filmlerinin değişmez karakterleri olan robotik asistanlar, bir Türk fizik profesörü Hüseyin Yılmaz’ın 1950’li yıllarda ortaya attığı bilgisayarda sesli komut sistemi teoreminden ilham aldı ve bugün gerçeğe dönüştü. Pek çok sektörde karşımıza çıkan, kişisel kullanım için de pek çok çeşidi geliştirilen robot asistanlar; çetrefilli, bir o kadar da işe yarayan teknolojileri ile günümüz insanının hayatının vazgeçilmezlerinden oldu.

Doğal dil işleme, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi özellikleri kullanan asistanlar, kişinin günlük hareketlerini tekrar ederek öğrenmeye başlıyor. Zaman içinde kişinin hareketlerini kusursuz ezberleyen, ne zaman neye ihtiyaç olabileceğini önceden tahmin edebilen karakter sahibi robotlar, pek çok işin sorunsuz halledilmesinde büyük önem taşıyor.

Asistan Robotlar Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Mobil telefonların yaygınlaşması ve her insanın cebine girmesi ile teknolojisi ivme kazanan robotik asistanlar; sadece işleri kolaylaştırmakla kalmıyor, isteyenin hayatını düzene sokuyor, hatta hayat bile kurtarıyor. Günlük ne kadar kalori yakmanız için ne kadar egzersiz yapmanız gerektiğini söyleyen, kişinin nabız atışlarındaki değişikliklerden şüphelenerek sağlık ekiplerine haber verenlere kadar pek çok alanda robot asistanlar hizmet veriyor.

7 gün 24 saat evi gözetleyip, olağandışı durumları anında rapor eden, buzdolabındaki yiyeceklerin eksildiğini haber veren robotlar çoktan günlük hayatın vazgeçilmezi oldu bile. Bir dönem, internet sayfası üzerinden yazışarak çoğu kişinin ilk kez tanıştığı robotlar özellikle finans sektöründe, bankacılık işlemlerinin insana ihtiyaç duymadan sesli komutlarla yapılmasına da olanak tanıyor.

Robot Asistanlar Gelecekte Nasıl Olacak?

Robotik asistanlar şimdilerde insan hayatının belirli bir bölümünde yavaş yavaş kullanıma sunulsa da gelecek, onların varlığı ile daha parlak görünüyor. Gelecekte, kişisel robotik asistanın; insanların hayatında daha fazla yer alacağı kesin gibi…

Bir sekreter gibi çağrıların cevaplanarak notlar tutulacağı, günlük besin miktarından, iş yüküne kadar her şeyin robotlar tarafından hesaplanıp rapor edileceğini kestirmek için kâhin olmaya gerek yok. Karakter sahibi asistan robotlarla sohbet deneyimi de hızla daha iyiye gidiyor. Çalışmaları halen devam eden yapay zekâ ile oturup edebiyat hakkında konuşmak şimdi bile mümkün iken, robot asistanlar yakın gelecekte yaşam kalitesinin artması için büyük bir öneme sahip olacak.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account