İçerikte Neler Var?
Günümüz Dünyasına Yön Veren 5 Bilim İnsanı
Geçmişten günümüze bilim, insanların ortak dillerinden birisidir. Dünya tarihinde bilim insanı unvanına sahip çok sayıda deha yer alır. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağının çok öncesinde bu bilim insanlarının attığı bebek adımları, şu an ki teknolojimiz ve teknik bilgilerimiz üzerinden büyük bir etkiye sahiptir. Elbette bilim insanlarını sınıflandırmak ve bir önem derecesi vermek pek mümkün değil. Yine de bu yazımızda sizler için yaptıkları önemli çalışmalarla günümüz dünyasına yön veren 5 bilim insanı hakkında kısa bir derleme sunacağız.
1. Albert Einstein
Hayatı boyunca pek çok zorluk ile karşı karşıya kalmasına karşın Einstein, bilim dünyasının kült isimlerinden birisidir. Kütle enerjisi denkliğini ortaya çıkarmış, kuantum fiziği ve belirsizliği üzerine çalışmış ve en önemli çalışmalarından birisi olan İzafiyet Teorisi’ni geliştirmiştir. Bu denklem sayesinde klasik fiziğin de egemenliği yıkılmış; postmodern matematiğin önü açılırken günümüzde kullanılan pek çok denklemin yapılanması mümkün hale gelmiştir. Bu çerçevede Einstein için bilim dünyasında yeni bir çağın kapılarını aralamıştır desek yeridir.
2. Isaac Newton
İnsanlığa hatırı sayılır katkısı bulunan bir diğer bilim insanı ise Isaac Newton’dur. Tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında ismi geçen Newton, Evrensel Çekim Kanunu’nu bulmuştur. Gezegen Yörüngelerinin Evrensel Kanunu, Etki-Tepki Yasası, Kuvvet-İvme Yasası, Eylemsizlik Yasası bilim dünyasını etkileyen başlıca çalışmalarıdır. Ayrıca aynalı teleskopu icat ederek astronomide bir devrim yarattığının da altını çizmeliyiz.
3. Nikola Tesla
Her anlamda bilim insanı olarak sınıflandırabileceğimiz Nikola Tesla, bilim tarihine heyecan verici buluşları ile geçmiştir. Adeta kendini bilime adamıştır. Gerçek bir mucit olan Tesla’nın adına kayıtlı 300’den fazla icadının bulunduğunu biliyoruz. Tesla Bobini, Neon Lambaları, Tesla Röntgeni, Alternatif Akım bu icatlarının başında yer alır.
4. Marie Curie
Bilim insanı kavramını erkek egemen görüşünden sıyıran döneminin dehaları arasında yer alan ve tüm hayatını bilime vakfetmiş bir isim; Marie Curie. Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın olmasının yanı sıra bu ödülü iki defa alan ilk bilim insanıdır. Uranyum ile yaptığı deneyler sonucunda radyoaktiviteyi keşfetmiştir. Radyum elementini keşfederek radyoloji biliminin kurucusu oldu.
5. Galileo Galilei
16. yy’da yaşamış İtalyan fizikçi, astronom, mühendis, matematikçi ve filozof Galileo Galilei, Gözlemsel Astronominin Babası olarak adlandırılmaktadır. Rönesans’ın bilimsel devrimi üzerinden hatırı sayılır bir etkisi olmuştur. Modern fiziğin gelişmesinde büyük katkıları vardır. Yaşadığı çağın ötesinde bir görüşe ve dehaya sahip olan Galileo Galilei, yaşadığı çağın karanlık bakış açısına maruz kalmış, engizisyon tarafından hayat boyu ev hapsine mahkûm edilmiştir. Hem temel bilimlerde hem de uygulamalı bilimlerde pek çok ilerlemeye ön ayak olmuştur.