İçerikte Neler Var?
Biyotaklit Nedir? Biyotaklit’in 3 Temel Kuralı
Biyomimikri Enstitüsüne göre biyomimikri(Biyotaklit), “doğanın zaman içinde test edilmiş modellerini taklit ederek insan sorunlarına sürdürülebilir çözümler arayan bir inovasyon yaklaşımı” olarak tanımlanabilir. Amaç, uzun vadede dünyadaki yaşama iyi uyarlanmış ürünler, süreçler ve politikalar – yeni yaşam biçimleri – yaratmaktır.”
Biyotaklit, gezegenimizin gözlemlenmesine ve onun 3,8 milyar yıllık evrim ve gelişimine dayanan bir süreçtir. Tarihsel olarak biyolojik organizmalar (hayvanlar, bitkiler, mikroplar) hayatta kalmak, organizasyonlarını ve işleyişini optimize etmek ve formlarını işlevlerine uyarlamak için yaşam stratejileri geliştirebilmiştir. Biyotaklit alanında ünlü bir uzman olan Amerikalı biyolog Janine Benyus’un belirttiği gibi: “Doğa, karşılaştığımız tüm zorlukları çoktan çözdü. Başarısızlıklar fosil haline geldi ve bizi çevreleyen şey hayatta kalmanın anahtarıdır ”. Benyus, 1990’ların sonlarında, insanların sorunlarına, ürünlerine ve politikalarına çözüm ararken bilinçli olarak doğanın yollarını taklit etmesi gerektiği temel önermesini geliştirerek biyomimikri kavramına öncülük eden ilk bilim insanı olmuştur.
Biyotaklit, doğanın derslerini uygulamaya koymaya odaklanan teknolojik odaklı bir yaklaşımdır. Janine Benyus’a göre Biyotaklit doğayı şu şekilde görmektedir:
- Esinlenme: Biyotaklit, doğanın kendi kendine oluşan sistemlerini inceler ve onları taklit eder, yani insan problemlerini çözmek amacıyla tasarımlar veya süreçler için ilham kaynağı olarak kullanır.
- Ölçüm: İnsan yeniliklerinin doğruluğunu yargılamak için ekolojik standartları kullanır.
- Gözlem: Doğayı gözlemlemenin, değerlendirmenin ve değer vermenin bir yolu.
Tarih boyunca insanlığın durumunu iyileştiren, ancak aynı zamanda dünyanın sistemlerini aşırı şekillerde bozan bilimsel ve teknolojik başarılar yarattık. Sonuç olarak, günümüz araştırmacıları, tasarımcıları ve bilim adamları nesli, kısa vadede çözülmesi gereken sorunlarla karşı karşıyadır. Adından da anlaşılacağı gibi, Biyotaklit doğayı kopyalamayı amaçlar – onu tüketmeyi değil. “Biyotaklit, doğadan alabileceklerimiz, hasat edebileceklerimiz veya evcilleştirebileceklerimiz için değil, öğrenebileceklerimiz ile ilgilidir.” – Jane Benyus.
Dünya’da Biyotaklit Örnekleri
- Tırmanma Ayaklıkları İnsan ağırlığını desteklecek şekilde sürüngengillerden Geko kertenkelelerinin ayaklarının biyomekaniğinin bir taklididir.
- Japon hızlı treninin aerodinamiği, Kingfisher Kuşunun gagasının şeklinden ilham aldı.
- Zimbabweli mimar Mick Pearce tarafından tasarlanan ünlü “sıfır enerji tüketimi ile iç mekan termal konforunu iyileştiren binalar”, Termit(Beyaz Karınca) höyüklerinden esinlenmiştir.
- Cırtcırt bantları, bazı bitkiler tarafından tohumların hayvanların tüyleri vasıtasıyla çoğaltılması için uygulanan doğal çengellerin gözlemlenmesinden doğar.
- Köpekbalığı derisinin incelenmesi, profesyonel mayoların ve uçak gövdesi için hava akışını destekleyecek verniğin yapımında esinlenen ana etkendir.
Biyo-kullanım ve Biyotaklit
Genellikle Biyo-kullanım ve Biyotaklit arasında da kafa karışıklığı oluşur. İlki, tasarım veya teknolojide biyolojik materyalin veya canlı organizmaların kullanımına atıfta bulunur, örneğin, bir ofis binasındaki havayı temizlemeye yardımcı olmak amacıyla mobilya için ahşap veya canlı bir bitki duvarı kullanmak. Biyo-kullanım faydalı olabilir ve biyotaklit tasarımlar bazen bu nedenle biyo-kullanım içerir, ancak bir tasarımcının bir problemin çözümü için canlı bir organizma veya doğal bir malzeme kullanması, tasarımın Biyotaklit olduğu anlamına gelmez.
Biyotaklit’in 3 Temel Kuralı
Doğanın stratejilerini olası çözümlere dönüştürürken, Biyotaklit bilimi üç temel unsuru içerir: Taklit Etme, Ruh ve Bağ Kurma. Bu üç bileşen, Biyotaklit’in dayandığı ve tüm uygulamalarında amaçladığı temel değerleri temsil eder.
Taklit Etme: Daha sürdürülebilir tasarımlar yaratmak için doğanın formlarını, süreçlerini ve ekosistemini öğrenmenin ve ardından bunları kopyalamanın bilimsel, araştırmaya dayalı uygulaması.
Ruh: Doğanın nasıl çalıştığını anlama ve yaşama elverişli sonuçları sürekli olarak destekleyen tasarımlar yaratma felsefesi.
Bağ Kurma: Hepimizin doğanın bir parçası olduğumuz ve doğanın her bir parçasının birbirine bağlı olduğunu kabul etmekle yapılan tasarımların değerinin artacağı inancı. Biyotaklit bir uygulama olarak bizi doğayı gözlemlemeye ve doğada zaman geçirmeye, ona nasıl derinden bağlı olduğumuzu anlamaya, yaşamın ve biyolojik stratejilerinin nasıl çalıştığını deneyimlemeye teşvik eder.
Tarım ve Gıda Ambalajlarında Biyotaklit
Yemek yemek, insanın doğayla olan en yakın ilişkisidir. Ne zaman bir parça yemek yesek, bunun ekolojik, ekonomik ve sosyal bir sonucu oluşmaktadır. Gıda ve ilgili tüm faaliyetler – toprağın kullanımı, mahsul üretimi ve tedarik zinciri – şu anda küresel sera gazı emisyonlarının dörtte birinden (% 26) fazlasını oluşturuyor. Günümüzde dünya nüfusu azalmadığı için bu etki daha da büyümektedir.
Modern tarım uygulamaları son derece üretkendir, ancak bu da tam bir çözüm değildir. Modern gıda ürünlerinin bağlı olduğu sulama, gübreler ve böcek ilaçları, su kaynaklarını ve temel toprak kaynaklarını hem tüketiyor hem de kirletiyor. Bilim adamları, bu tarımsal sorunlara çözüm bulmak için giderek daha fazla Biyotaklit ilkelerine yöneliyorlar. İşte bazı örnekler:
- Uzun ömürlü bitkiler: Modern tarımın temellerinde devrim yaratmak için The Land Institute, model olarak doğal kırsaldan ilham alarak Biyotaklit’in güçlerinden yararlanmak için çalışıyor. Birçok modern tarım sisteminde yaygın olan yabani otları kullanmak yerine, istikrarlı doğal ekosistemleri taklit eden tarım sistemlerinde yıldan yıla (uzun ömürlü) yaşayan derin köklü bitkilerin kullanılmasının eşdeğer tahıl verimi üretebileceğini göstermeyi başardılar.
- Savunma molekülleri: Her yıl toplam meyve ve sebze ürünlerinin %25’i mantar bozulması nedeniyle kaybolmakta veya israf edilmektedir. Bu durumla mücadele etmek için çeşitli sentetik mantar öldürücüler yaygın olarak kullanılır, ancak bu kimyasallar yalnızca zararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda mantarlar genellikle bu mantar öldürücülere karşı direnç geliştirerek onları zamanla etkisiz hale getirir. Araştırmalar, bitkilerin kendilerini birçok mantar hastalığından korumak için doğal olarak uçucu moleküller (terpenoidler, alkaloidler, fenoller) üreterek hastalıklarla savaşmak için yöntemler geliştirdiğini ve ayrıca çevredeki diğer bitkileri savunma sistemlerini harekete geçirmeleri için uyardıklarını ortaya koymaktadır. Bu moleküller çok etkili olmalarına rağmen birkaç dakikadan fazla aktif değildirler. Türkiye’de Nanomik Biyoteknoloji bu savunma molekülleri için özelleştirilmiş kapsülleme teknolojisini kullanarak bir çözüm üretmiştir. Tarladaki ekinlere uygulandıktan hemen sonra bu mikrokapsüller hem bitkilerin hem de mantarların yüzeyine tutunur ve kontrollü bir şekilde salınır. Hedeflenen mikro kapsülleme sistemleri, hem hasat öncesi hem de hasat sonrası uygulamalarda uygulanır ve sentetik mantar öldürücülerden daha iyi performans gösterirken, insan veya gezegen sağlığına zarar vermeden geniş bir mantar hastalıkları yelpazesini tedavi eder.
- Simbiyotik mantarlar: Tarımın en büyük su kullanıcısı olduğu bu iklime meydan okuyan zamanlarda, daha az su ile mahsul yetiştirebilmek, birçok bilim insanının üzerinde çalıştığı hayati bir girişimdir. Mikrobiyolog Dr Rusty Rodriguez, belirli bitkilerin çok kurak koşullarda nasıl büyümeyi başardığını araştırıyordu ve Yellowstone kaplıcalarının kenarlarında bulunan bir yabani ot ilgisini çekti. Bu otun, kendisini köklerin etrafına saran ve çimlerin gelişmesine yardımcı olan bir misel ağı oluşturan bir ‘mantar yardımcısı’ olduğunu keşfetti. Rodriguez ve bilim adamlarından oluşan ekibi, belirli türdeki simbiyotik mantarların, kuraklığa, tuza ve sıcaklık stresine tolerans dahil olmak üzere bitkilere belirli faydalar sağlayabildiğini kanıtlayabildiler. Çeltik bitkileri bu mantarla aşılandı ve normal su miktarının yarısı ile beş kat daha fazla pirinç yetiştirildi. Rodriguez, tarımsal habitatlarda sürdürülebilir bir gelecek için çözümler aramak ve ekin bitkilerine simbiyotik faydalar sağlayan bir dizi tohum ve bitki işleme ürünü geliştirerek simbiyotik Biyotaklit teknolojilerini tarımsal sorunlara uygulamak için Simbiyojenik ve Uyarlanabilir Simbiyotik Teknolojiler oluşturmaya devam etti.
- Mantar Kökleri: Biyotaklit’in plastik ağırlıklı gıda ambalajı dünyası için birçok etkisi vardır. Bilim adamları ve araştırmacılar, gıdaları ve renk, tat ve aroma gibi özellikleri korurken atık üretmemek ve besinsel gerçekleri paylaşmak için doğal ambalajın niteliklerini taklit eden çözümler geliştiriyorlar. Bir kez daha, cevap mantarların doğal büyüsüdür. Miselyum Hyphae, mantarların dışına uzanan kök benzeri yapıları ifade eder. Küçük moleküller üretir, sonra nazikçe ve üstün bir hassasiyetle onları insan gözüyle görülemeyecek kadar küçük karmaşık yapılarda birleştirir. Kısacası, bu mantarın doğal olarak bir yapı oluşturma kapasitesi vardır. Tarımsal atıklarla karıştırıldığında, miselyum güçlü, hafif, su geçirmez ve kalıplanması kolay hale gelir; polistiren köpüğe benzer, ancak tamamen biyolojik olarak parçalanabilir ve üretimi ucuzdur. Sadece gıda ve şişe ambalajlarında değil, aynı zamanda inşaat sektöründe, mobilyalarda ve hatta moda tasarımında da başarıyla kullanılmaktadır. Küçük işletmeler ve gıda üreticileri ‘evde’ paketlerde miselyumu kendileri yetiştirebilir.
Opinyu 16.04.2022
[…] Bu hale geldikten sonra sanatçılar tarafından derinlemesine araştırma konusu olmuştur. Sanatçılar doğayı incelemeye başlamış ve doğadan yola çıkarak bitkisel motifleri daha çok kullanır duruma gelmişlerdir. Bunlar […]
[…] Gaudí’ye geri dönelim. O iki hafta boyunca sanatçının özellikle doğadan nasıl esinlendiğini, kemik, sazlıktaki kamış gövdeleri gibi doğal formlarda temel biçimleri yakalayıp […]
[…] ve çevre biliminin gelişimine katkıda bulunur. Doğadaki desenler ve yapıların incelenmesi, biyomimikri gibi modern bilimsel alanların doğuşuna zemin […]