İçerikte Neler Var?

Ay’da Yeni Mineral Keşfedildi! Çin Düğmeye Bastı!

Geçtiğimiz günlerde Ay’da yeni mineral keşfi tüm dünyada yankı uyandırdı. Asya devi Çin, Ay’da bir madde keşfettiklerini dile getirdi. Bu keşfi kendileri yaptıkları için çok mutlu olduklarını da eklediler. Ay’daki çalışmaların bununla kalmayıp daha birçok başarıya imza atacaklarını da bildirdiler. Buna ek olarak, Çin Ulusal Uzay Ajansı veya idaresi, yeni bir ay görevi için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Başta Çin halkı olmak üzere bu habere çoğu ülkenin vatandaşları sevindi.

Geçtiğimiz günlerde Ay’da bir mineral bulunduğu basına sızdı. Yakın zamanda yeni Ay ziyaretlerinin olacağı beklenen eylemler arasına girdi. Çin’in Ay’da yeni mineral keşfi, Amerika veya Rusya’yı meraklandırdı. İki ülke de uzay araştırmalarına bir hayli hız verdi. İki ülke de yeni bir keşifle yeni maceralara girecek gibi görünüyor. 

Ay’da Keşfedilen 6. Mineral

CNSA veya diğer adıyla Çin Ulusal Uzay İdaresi, bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda yeni bir keşfin yaşandığına açıklık getirildi. Bu keşif, 2020 yılında Çang’ı-5 aracı sağlamıştı. Ay’dan örnekler doğrultusunda da bu materyallerin hiç olmadığı kadar farklı olduğu göründü. Uzun süren araştırmalar sonucu madde incelendi. Analizler veya raporlar sonucu ise Ay’da yeni mineral keşfi onaylandı. Bu mineralin adı, Çangızit- (Y) olarak belirlendi. Bu mineralin bir fosfat minerali olduğu da ayrı bir ayrıntı olarak kayıtlara geçti. 

Mineraller hakkında yeterli veri toplama işlemi ise Pekin Uranyum Jeolojisi Araştırma Enstitüsünde gerçekleşti. Uzman bilim insanları, X- ışının kırılımı özelliği sayesinde 140 bini geçkin Ay kalıntısının içinden bir tek kristal yalıttı. Gerekli raporlar dahilinde ise 10 mikronluk bir parçanın yeni bir mineral olduğunu CNSA yazdı. Açıklamayı ise Vang Şuecun isimli ünlü Çinli bilim insanı yaptı. 

Uzman ekip, Ay’da yeni mineral keşfi sayesinde bambaşka bir keşif de yapmıştı. Gelecek füzyon enerjisi için potansiyeli veya işlevi bulunan Helyum- 3’ün derecesi de belli oldu. Verilere göre yoğunluk derecesi belli. İlerleyen zamanlarda yeni bir enerji keşfi de beraberinde gelecek gibi görünüyor.

Çangızit ismi ise Çin için büyük bir önem taşıyor. Çünkü Çin mitolojilerinde veya efsanelerinde Çang, Ay Perisi anlamına gelmektedir. Bu bakımdan kültürel veya tarihi bir isim olduğu da bu yeni mineral için söylenir. Mineralin bu ismi almasındaki bir diğer etken ise ‘Ay Festivali’ kutlamalarıdır. Festivale denk gelen Ay’da yeni mineral keşfi, bu bakımdan Çinliler için 2. bir bayramdır. 

Çin Ulusal Uzay İdaresi ve Ay Faaliyetleri 

Çin Ulusal Uzay İdaresi veya İstasyonu, 22 Nisan 1993’te Pekin’de kurulmuştur. Uzay aktivitelerinin planlanması veya geliştirilmesinden sorumlu olan kurum, Çin Havacılık Şirketi ile ortak ilerlemektedir. NASA’ya rakip Çin’in teknolojileri hız kesmeden de devam etmektedir. CNSA’nın yapmış olduğu faaliyetlerden biri ise 2019’daki Çang 4 görevidir.

Çang 4, Ay’ın karanlık tarafına gitti. Bu mükemmel araç Ay’dan çeşitli örnekler veya numuneler topladı. Fakat toplama işlemi sınırlı sayıda kaldı. Dünyaya geri dönen Çang 4, geliştirilmek üzere yeniden tasarlandı. Bir umut Ay’da yeni mineral arama umuduyla Çang 5 adı ile tekrar gitti. 2020 yılının Kasım ayında gerçekleşen bu olay başarılı bir şekilde sonuç verdi.

Öyle ki Çang 5, tam tamına 1,73 kilogram ağırlığında Ay örnekleri toplamıştı. Bu rakam Çin Ulusal Uzay İdaresinin ve tüm Çin hükumetinin en yüksek değeriydi. 24 Kasım’da gönderilen araç, 16 aralıkta tekrardan Dünya atmosferine girdi. Ay keşif programı kapsamında, bu numuneler veya Çin hükumeti elinde bulunan bunun gibi birçok parçalar araştırmak üzere çeşitli bölümlere gitti. CNSA’nın Ay’dan sorumlu birim başkanı Liu Cicong, 53 gram şeklinde 4 parça numunenin ayrıldığını açıkladı. 

Bu numunelerden yeteri kadar hoşnut olmayan devlet, Ay’da yeni mineral veya daha birçok madde bulmak için çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Sonunda ise 2023-2024 yılı arasında bir yeni keşif görevi de kararlaştırıldı. Karara göre bu yıllar arasında Çang 6 adı altındaki araç, numune veya örnek toplamak amacı ile Ay’a intikal edecek. Bu yeni girişimde hiç alamadıkları kadar numune ve hiç alamadıkları kadar ay parçası almak ise ilk hedefleri. Daha sonrası için de planlamalar yapan CNSA, Çang 6 kalkmadan Çang 7 işlemleri yaptı. 

Çang 7 ve İnsanlı Yolcu 

Çang 7, Ay’da yeni mineral keşfi için Ay’ın güney kısmına gidecek. Daha önce Ay’ın karanlık yüzünde bulunan numuneler ile Ay’ın güney yüzünden alınanlar karışacak. Olabilecek veya tahmin edilmesi zor keşifler bu bakımdan mümkün olacak. Çin, geri kalmış uzay keşiflerine bu bakımdan hız verecek. Amerika veya Rusya arasında, uzay keşfi bakımından pek varlık gösteremeyen Çin, Ay dışına çıkmak için de tarihleri veriyor. Ay dışına 2050’da çıkacak olan CNSA, insanlı faaliyetlerine de 2030 yılında başlayacak. 

2030 yılında kendi için bir devrim niteliği olan insanlı keşifler de Çin tarafından mümkün olacak. İnsanlı uzay görevleri için belirlenen ilk hedef, Ay uydusu. Ay’da yeni mineral keşfi amacıyla 2030 yılında ilk defa Çinli bilim insanları Ay’a ayak basacak. Ondan önce insansız araç gönderen Çin hükumeti, başarılı sonuçlar için çalışmaları sürdürüyor. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya veya Çin arasındaki uzay rekabeti gelecek zamanda bir hayli hız kızışacak.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account