İçerikte Neler Var?
Akıllı Telefonunuz Tehlikeli Düzeyde Radyasyon Yayıyor Olabilir
Yıllardır ortalıkta söylentiler dolaşıyordu ve nihayet Almanya Federal Radyasyondan Korunma Dairesi (BFS) farklı akıllı telefonların yaydığı radyasyon miktarına dair bazı kesin rakamlara ulaştı. En çok hangi telefonlar radyasyon yayıyor ve bu ölçümler nasıl yapılıyor? Telefonunuzu uygun bir mesafede tutun ve okumaya devam edin.
“Radyasyon” kelimesini duyabilir ve radyoaktivite gibi bir şey zannedebilirsiniz. Bu küçük bir kategori hatası. Radyasyon, güneş ışınları ve radyoaktif enerji gibi ışık hızında hareket eden herhangi enerjidir. Elektromanyetik radyasyon spektrumu mikrodalgaları, radyo dalgalarını, ışığın görünür renklerini, kızılötesini, ultraviyoleyi, X-ışınlarını ve gama ışınlarını içerir.
Bazı dalgalar insanlardan veya duvarlardan geçer, yoksa radyonuzu evin veya arabanın içinde kullanamazsınız, değil mi? X ışınları yumuşak dokudan geçer ancak kemikten geçmez. Kızılötesi, ultraviyole ve görünür ışık spektrumu gibi diğer dalgalar ise çoğu malzemeden geçmez. Örneğin güneş ışınları katı cisimlere çarptığında gölge oluşturur.
Radyoaktivite, belirli bir radyasyon türüdür; bir atom, nükleer radyasyon durumunda olduğu gibi, içeriğinden püskürtülen parçacıklar şeklinde radyasyon yaymak istediğinde olur. Yani tüm radyoaktivite radyasyondur, ancak her radyasyon radyoaktivite değildir. Radyoaktivite sırasında atomların parçacıklarını değiştirme sürecine bozunma denir. Radyoaktif izotoplar genellikle kararlı, radyoaktif olmayan bir izotopa yerleşene kadar bozunur.
Bir diğer önemli fark, iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyondur. Gama ve X ışınları gibi iyonlaştırıcı radyasyon malzemeleri süpürür ve elektronlarını çalar. Canlı doku gibi malzemeleri temel olarak kimyasal olarak değiştirme yeteneği, iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı olduğu anlamına gelir.
Radyo ve mikrodalgalar gibi iyonlaştırıcı olmayan radyasyon belirli maddelerden geçebilir, ancak dokunduğu malzemeleri kimyasal olarak değiştirmez. “Mikrodalgada pişirilmiş su” hakkında bazı saçma sapan şeyler görmüş olabilirsiniz. Ama emin olabilirsiniz ki bu sadece tıklama tuzağıdır, çünkü mikrodalgada su sadece daha fazla ısı enerjisine sahip sudur.
Bir cep telefonu kullanıldığı esnada, radyo dalgalarına yakın elektromanyetik spektrum bölgesinde sürekli olarak hava üzerinden bilgi gönderiyor ve alıyor. Dolaysıyla dalgaları kesinlikle duvarlarımızdan geçiyor. Aynı zamanda, ilk cep telefonlarının tuğla binalarda veya bodrumlarda kapsama alanında daha fazla zorlanmasının nedeni de budur.
Artık konuyu tamamen açıkladık. Cep telefonlarına geri dönelim. Vücut tarafından emilen radyasyon enerjisi, spesifik absorpsiyon oranı (SAR) olarak ölçülür. Bu, kilogramın vücut dokusu veya radyasyonu emebilen diğer malzemeler olduğu durumlarda, kilogram başına watt olarak belirtilen bir değer. Radyo dalgaları çevresel ve oldukça zararsız olsa da, hedeflenen lokalize radyasyon, potansiyel olarak zararlıdır.
Kilogram başına iki watt’lık bir doz, zararlı radyasyon aralığının başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu radyasyon, cihazı başımıza yakın tutarak telefonda konuşurken bizi etkileyebilir. Ayrıca cebimizden veya elimizde telefon tutarken de bizi etkileyebilir.
Peki en çok hangi telefonlar radyasyon yayıyor?
Almanya Federal Radyasyondan Korunma Dairesi’nin Avrupa Birliği pazarına ilişkin rakamlara atıfta bulunduğu verilere göre, 2020 Motorola Edge, kilogram başına 1,79 watt’lık radyasyonla açık ara en çok radyasyon yayan telefon. Google Pixel 6, iPhone 13 Pro ve iPhone 12’nin tümü, kilogram radyasyon başına yaklaşık 1,00 watt’a sahip. Samsung Galaxy S21 Ultra, kilogram başına yalnızca 0,71 watt’a sahip ve Google Pixel 5A, kilogram başına çok düşük 0,47 watt’a sahip.
Radyasyona maruz kalma konusunda gerçekten endişeleniyorsanız, daha düşük radyasyonlu bir telefon modeli seçmeyi veya hatta telefonunuzu cebinizde taşımak yerine masanızda veya çantanızda saklamayı düşünebilirsiniz. Mümkünse, konuşurken telefonu hoparlöre alın veya kulaklık kullanın, konuşurken masanın üzerine koyun. Ancak genel olarak, bu küçük radyasyon miktarının hala kilogram başına iki watt’ın altında güvenli aralıkta olduğunu unutmayın.
Opinyu 05.05.2022