İçerikte Neler Var?
İhracat Bedelinin %25’inin Merkez Bankasına Satılması (Bozdurulması) Zorunluluğu
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 03.01.2022 tarihinde, 16 Ocak 2020 Tarihli İhracat Genelgesine aşağıdaki maddeyi eklemiştir.
İhracat Bedelinin Merkez Bankasına Satışı
EK MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren İBKB’ye veya DAB’abağlanan ihracat bedellerinin %25’i İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılır. Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılır ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir.
Buna maddeye göre İBKB veya DAB’a bağlanan ihracat bedeli dövizin %25’i, İBKB veya DAB’ın düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden Merkez Bankasına satılmak üzere İBKB veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılacak, yani TL’ye çevrilecektir. Satış işlemi Merkez Bankasına olacağından, şirketlerin bankalarla anlaşarak, aynı kurdan tekrar döviz alımı yapılması mümkün olmayacaktır. Uygulanacak döviz satış kuru MB tarafından ilan edilen kur olacaktır.
Uygulama sadece USD, EURO ve GBP cinsinden gelen dövizleri kapsamaktadır. Yani diğer para birimlerinden gelen ihracat bedellerinin %25’ini MB’ye satma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ayrıca her bir GB bazında 30.000 USD’nin altında kalan ihracatlar için İBKB veya DAB düzenleme zorunluluğu bulunmadığından, ilgili ihracat bedelleri de bu uygulama kapsamı dışında kalmaktadır. Ancak ihtiyari olarak İBKB veya DAB düzenletilirse, bu bedellerin de %25’i MB’ye satışı kaçınılmaz olacaktır.
Olcay ER