İçerikte Neler Var?

Maslow Türkiye’de Kiracı veya Ev Sahibi Olsa Ne Olurdu?

Maslow kimdir bilir misiniz? Veya ihtiyaçlar hiyerarşisini hiç duydunuz mu?

Abraham Maslow; Rusya’dan ABD’ye göçmüş maddi olanakları sınırlı bir Aşkenazi Yahudi ailenin çocuğu olarak Brooklyn, New York’ta doğmuş ve orada büyümüş, önce hukuk okuyup ardından psikoloji alanında büyük işlere imza atmış, ihtiyaçlar piramidini ortaya atmış ünlü bir psikolog.

İhtiyaçlar hiyerarşisi ya da piramidi ise; insan yaşamının sağlıklı bir şekilde sürmesi için gerekli en temel ihtiyaçlardan, kişisel gelişim ile alakalı daha karmaşık ihtiyaçlara doğru sıralandığı bir liste.

Bu hiyerarşiye göre piramidin alt basamaklarında bulunan temel ihtiyaçlar karşılanmadan daha üst basamaklardaki ihtiyaçlar ortaya çıkmaz. Bir basamaktaki ihtiyaç giderildiğinde daha üst basamaktaki ihtiyaçlar ortaya çıkar.

Türkiye’de Kiracı veya Ev Sahibi

Fizyolojik ihtiyaçlar, yaşamın sağlıklı bir şekilde devamı için olmazsa olmazdır. Nefes almak, beslenme, giyinme ve barınma fizyolojik ihtiyaçlardan bazılarıdır.

İnsanların temel fizyolojik ihtiyaçlarının tatmin edilmesinin ardından, piramidin ikinci basamağında bulunan güvenlik ihtiyaçları önem kazanır. Güvenlik ihtiyaçlarına örnek olarak can ve mal güvenliği, ekonomik açıdan güvenlik (iş sahibi olmak, iş güvenliği, sosyal güvenlik) verilebilir.

Sonraki 3 basamaktan bu yazımda bahsetme gereği duymuyorum konuyu merak edenler https://fisoloji.com/egitim/maslowun-ihtiyaclar-hiyerarsisi/ linkinden devamını okuyabilirler.

Gelelim esas konuya; Maslow Türkiye’de kiracı veya ev sahibi olsaydı ne olurdu?

Günümüzde yaşadığımız ekonomik sıkıntılar ve enflasyon nedeniyle her şeyin fiyatının artması gibi ev fiyatları ve kiralar da inanılmaz bir hızla artmaktadır.

Maslow harika bir psikolog ve akademisyen olduğu için zoraki biriktirdiği parasıyla bir ev almış ve onu da kiraya vermiş olsaydı, ya da tam ev alacakken artan ev fiyatları nedeniyle parasının bir ev almaya yetmediğini görüp kiracı olarak kalmaya devam etseydi belki de ihtiyaçlar hiyerarşisini 5 basamaktan ziyade 2 basamağa indirgeyip çok şükür yaşıyoruz diyebilirdi. Belki de kim bilir Amerika’daki bir üniversiteden ona teklif gelir ve onu değerlendirmek üzere çok sevdiği ülkesinden göç etmek zorunda kalırdı.

Enflasyonla mücadele kapsamında; (sanki enflasyonun sebebi fırsatçı ve kötü ev sahipleriymiş gibi) kiralara ilişkin birtakım kısıtlamalar getirildi.

TBMM’nin 8 Haziran 2022 tarihli genel kurulunda kabul edilen ve 11 Haziran 2022 de yürürlüğe giren geçici kanunla getirilen bu yeni düzenlemeleri açıklayacak olursak;

-Kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi.

İşyeri kiraları kapsam dışında!

Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle getirilen yüzde 25’lik kira artış sınırlaması, konutlarla sınırlı olarak getirildi. Bu durumda, işyeri kiraları bakımından, Kanunda yer alan TÜFE oranında artış kuralı uygulanmaya devam edilecek.

– Artış sınırlaması 1 Temmuz 2022’den sonra yapılan kira sözleşmelerini etkilemeyecek.

Ee 1 Temmuz’a kadar evimi kiraya vermem…

Konut kiraları bakımından getirilen artış sınırlaması süre açısından, sonradan bir uzatma olmazsa, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak. Oturduğu evin kira sözleşmesi, bu geçici Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yenilenen tüm kiracılar bu kuraldan yararlanacak.

Buna göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyecek.

Yani Maslow kiracı ise ve sözleşmesi örneğin her yılın Ocak ayında yenileniyorsa, TÜFE’yi vs hiç düşünmeden bir sonraki yenileme döneminde ödediği kiranın %25 artacağını düşünebilir.

Peki Maslow ev sahibiyse ve evinin bulunduğu binada yan komşusu evini 5000 TL’ye kiraya vermiş kendi kiracısı 2000 TL’ye oturuyorsa ne yapacak?

Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği sürece kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir.

Kiracıyı evden çıkarmak için haklı gerekçelerden bazıları şunlardır:

– Kiracının kirayı ödememesi

– Kiracının eve veya komşulara zarar vermesi

– Gayrimenkul tadilatı

– Ev sahibinin veya birinci derece yakınlarının eve ihtiyacı olması

– Mülk sahibinin değişmesi

Belki mesela hipnoz yapabilirsin

Maslow kısacası durumun çok zor, bir de psikoloji filan uğraşıyorsun.

Kiracı da haklı ev sahibi de haklı, ancak Kanunlarımız ve yeni getirilen düzenlemelerimiz fazlasıyla kiracının yanında. İhtiyaçlar hiyerarşisinin ilk iki basamağını zor atladığımız günlerden bir an önce çıkmak dileğiyle…

Tarkan’ın “Geççek” şarkısı ile yazımı sonlandırıyorum…

Sevgilerle,

Av. Melike Gökçe AK 13.06.2022

2605bcc1 adbd 4389 b60f 1f3951c4ff6e 2 e1643143873557

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur.
2016 yılından bu yana kurucusu olduğu M&A Hukuk ve Danışmanlık bünyesinde serbest avukatlık yapmaktadır.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Özel Hukuk Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra hukuk dünyasının ticaret, borçlar, gayrimenkul hukuku ve medeni hukuk alanlarında çalışmalarda bulunmaktadır.
Gelişen ve değişen dünyaya geriden bakan hukuk dünyasının öne geçmesi için bilişim, e-ticaret, yeşil mutabakat gibi yeni hukuk alanlarında yoğun çalışmalarına devam etmektedir.
Kurucusu olduğu M&A Hukuk ve Danışmanlık adına halen kurumsal ve ilgili firma işbirliği ile danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Bir de tenis sporu sevdalısıdır.

1 Yorum
  1. […] yaparak yazmış olduğum “Maslow Türkiye’de Kiracı Veya Ev Sahibi Olsa Ne Olurdu?” adlı yazımda bahsettiğim %25 lik artış kısıtlamasına ilaveten kiracı ile kiraya veren açısından kira […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account