İçerikte Neler Var?

Şimdi Bana Kaybolan Yıllarımı Verseler

“Geçti üstadım benden. Artık bu yaştan sonra risk alamam. Ah bir yirmi yıl kadar geriye gidebilsem sen o zaman gör beni…”

Evet belki Bill Gates, Steve Jobs ya da Mark Zuckerberg henüz 20’li yaşlarında çok önemli başarı ve servetlere ulaşmış olsalar da Harward Business Review tarafından yapılan bir araştırmada en hızlı büyüyen ve en başarılı girişimlerin kurucularının ortama 45 yaşında olduğu ortaya çıktı. 

F3921AEC 179A 4C88 947F CEE36BD8CDDF

Girişimciliğin öyle yaşı başı olmaz. Bugün başarılarıyla gündemde olan birçok girişimci elde ettikleri başarıları çok önemli virajları geçerek ve orta yaşlarında elde ettiler. 

Reid Hoffman akademik kariyer hedefiyle çıktığı yolda önce kendini Apple’da buldu. Daha sonraları Apple için bir sosyal medya platformu kurmaya çalıştı fakat kabul görmedi. Projesine çok inanmıştı ve Apple’dan ayrılarak SocialNet adında bir sosyal medya platformu kurdu. Bu girişim başarısız olduktan sonra elde ettiği tecrübe ve doğrulanmış öğrenme ile Linkedin’i kurduğunda 35 yaşındaydı. 

Corbin, Kentucky’de bir benzin istasyonunda benzin almak için duran yolculara yemek servisi veren Colonel Sanders 40 yaşındaydı. Henüz bir restoranı bile yoktu ve müşterileri Sanders’in yaptığı yiyecekleri benzin istasyonunun mütevazı masalarında yiyorlardı. Sonrasında ev yemekleri muadili (home-meal replacement) adını verdiği sistem ile yoğun çalışan ailelere hizmet vermeye başladı. Bu sayede ünlendi ve 62 yaşında KFC’yi kurdu.

Bir örnek de bizden verelim. Nazım Salur BiTaksi’yi kurduğunda 51, unicorn olan Getir’i kurduğunda ise 53 yaşındaydı.

Reed Hasting Netflixi kurduğunda 40 yaşındaydı. Gordon Bowker Starbucks’ı kurduğunda 52, Amadeo Giannini ise Bank of America’yı kurduğunda tam 62 yaşındaydı. Jack Ma Alibaba’yı 35, Henry Ford Ford Motors’u 40 ve Robert Noyce Intel’i kurduğunda 41 yaşındaydı. 

Bu kişilerin ortak özelliği asla yılmamaları olduğu kadar aynı zamanda sürekli öğrenmeleriydi. Tecrübe, bilgi, öğrenilmiş hatalar ve inanç birleştiğinde işte böyle muazzam başarı hikayeleri ortaya çıkıyor. 

Grey Hair, White Hair, No Hair

Yatırımcıların en sevdiği girişimci tipleri gri saçlı, beyaz saçlı ya da saçsız kişilerdir. Çünkü girişimlerine oyuncak muamelesi yapmazlar. Daha stratejik ve daha bilinçli hareket ederler. Peki bu bilinç popüler tabirle risk iştahlarının azalmasından mı kaynaklanıyor dersiniz? Cevaplardan birisi de bu olabilir tabii ki fakat bence daha büyük paya sahip olan cevap, önceki hatalarının kara defterlerinde yazılı olmasıdır. Zira girişimci bir ruha sahip her kişi için risk sadece hayatlarının mütemmim cüzü yani ayrılmaz, tamamlayıcı parçasıdır. 

İstatistiklerin de doğruladığı gibi girişimcilikte asla geç kalınmışlık gibi bir durum söz konusu değildir. Konfor alanı tavizi vermek istememenizi yaşınıza bağlamak, sadece harekete geçmek için öne sürdüğünüz bir bahanedir. Şimdi harekete geçin, yaşınız kaç, şartlarınız ne olursa olsun.

Sevgiler

Engin Alemdar

61e8f94ad76d1 bpfull

Girişimci - Mühendis - Hayalperest

Co-founder @Opinyu

Co-founder @Fabra

1 Yorum
  1. […] o da yine girişimcilikle ilgili oldu. Daha önce, Girişimciler İçin Yazıyorum: Geççek, Şimdi Bana Kaybolan Yıllarımı Verseler ve Yeni Nesil Tellioğulları – Seferoğulları Mücadelesi: Silikon Vadisi yazılarımda […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account