İçerikte Neler Var?

Elon’ın 43 Milyar Dolarlık Oyunu: Twitter’ın Değeri Ne Kadar?

Bilindiği gibi Elon Musk geçtiğimiz hafta Twitter’ın %9,2’sini yaklaşık 3 Milyar Dolara satın almıştı. (Bu satın alma Elon’ın servetinin sadece %1’i). İki gün önce ise şirketin %100’ü için 43 Milyar Dolarlık ‘teklif’ verdiğini duyurdu. Teklifinin yanına; ‘bu teklif, yapabileceğim en iyi ve son tekliftir, kabul edilmemesi halinde ise Twitter’daki hissedarlık pozisyonumu tekrar gözden geçireceğim’ diye bir de not ekledi. Elon’un geçmişindeki manipülasyon alışkanlıklarını da göz önünde bulundurarak, Warren Buffett gibi ‘kontrol et ya da çekil’ stratejisi değil de daha çok ‘pahalı’ bir blöf yaptığını düşünüyorum.

Twitter'In Değeri

Warren’ın Sözü Senettir. Elon …?

Buffett, holding şirketi Berkshire Hathaway aracılığıyla, sadece bir teklifte bulunarak ve pazarlıkları reddederek satın almalar yapmasıyla tanınıyor. 11,6 milyar dolarlık mülk ve kaza reasürörü Alleghany Corp ve 37 milyar dolarlık havacılık ekipmanları üreticisi Precision Castparts Corp satın almaları bunun en güzel örnekleri arasında. Bu örnekleri incelediğimizde, finansman detaylarının açık bir şekilde belirtildiğini ve Berkshire Hathaway tarafından da desteklendiğini görüyoruz.

Elon’ın ‘Buffett’ taktiği ile Twitter’a verdiği teklif ise bu özelliklerden oldukça uzak. 2018 yılında yine Twitter üzerinden yaptığı ve aslının olmadığı anlaşılan Tesla’nın 72 Milyar Dolarlık yatırımının garantiye alındığını belirttiği tweeti ile 20 Milyon Dolar ceza almış olan ve SEC tarafından ‘yatırımcıları dolandırmaya teşebbüs‘ etmekle suçlanan Elon’ın Twitter’a verdiği teklif de bu anlamda şüphe ile karşılandı haliyle.

Elon hakkındaki düşüncelerimi beni tanıyanlar bilirler. Kendisini özellikle kripto paralar konusunda göz göre göre yaptığı manipülasyonlar sırasında ciddi şekilde eleştirmiştim. Tamamen şahsi fikirlerim çerçevesinde konuşuyorum; bana göre Elon ve ‘yaklaşımları’, yıllar sonra sosyoloji, ekonomi, girişimcilik ve pazarlama kitaplarında vaka analizi olarak yer alacak, torunlarımızın bugünleri ve bizleri anlamasına yardımcı olacak ve ders çıkarmalarını sağlayacaktır. Bu yüzden özellikle bu teklifi irdelemek istedim.

Twitter’ın Değeri: Twitter’ın Finansal Performansı

2021’de Twitter, bir önceki yıla göre %37 artışla 5.08 milyar dolar gelir elde etti. Twitter’ın ana işi olan reklamcılık geçen yıl %40 büyüdü. Bu rakamlar, Elon’ın iddia ettiği gibi ‘müşteri tabanını bulmakta zorlanan bir sosyal ağın’ rakamları değil.

Peki ya kullanıcılar? İnsanların, sunduğu hizmetleri kullanmasını sağlama konusunda Twitter nasıl gidiyor? 2021’in dördüncü çeyreğinde Twitter, Para Kazandıran Günlük Aktif Kullanıcı (mDAU) kohortunun %13 artarak 217 milyona ulaştığını bildirdi. Bu iyi bir büyüme mi? Hayır, ancak Twitter genç bir platform değil ve reklam yayınlayabileceğiniz 200 milyon günlük aktif kullanıcıya sahip olması çok büyük bir temel ve büyüme rakamı %10’un üzerinde kaldığı sürece, muhtemelen hep iyi durumda olacak.

Çok basit bir perspektiften bakıldığında, Twitter geçen yıl gelirlerini hızla arttırdı ve kullanıcı tabanı genişlemeye devam etti. Yani özetle, şu ana kadar sıkıntıda olan bir şirket değil. Peki ya gelecek projeksiyonu? Ona da bakalım.

Twitter'In Değeri
Twitter’ın iki farklı metodoloji ile yapılan değerlemesi

Twitter için en uygun olduğunu düşündüğüm iki farklı metodoloji ile değerlemesini inceledim. Bu metotlardan biri FD / Gelir (EV / Revenue) çarpanı. Buna göre Twitter; Google, Facebook, TripAdvisor ve Microsoft şirketleri ile kıyaslanarak bir projeksiyon oluşturuldu. Nihayetinde Twitter’ın, 5 yılda her yıl ortalama %18,1 (CAGR) büyümesi bekleniyor. Tüm hesaplamalar yapıldığında hisse değerinin 52,85 Dolar ortalama bir değerde olması öngörülüyor. Yani ‘hiçbir manipülasyona’ tabi tutulmazsa -ki bu Elon için çok düşük bir ihtimal- normal koşullar altında bile Twitter’ın değeri 42,3 Milyar Dolar.

İkinci yöntem ise İNA (DCF) yani indirgenmiş nakit akımı yöntemi. Buna göre ise Twitter’ın 10 yıllık serbest nakit akımı iskonto edilerek bugünkü değeri bulunuyor. Bu durumda da şirketin TV’si (Terminal Value) yani değeri 61,4 Milyar Dolar çıkıyor.

Bir diğer kıyaslama ise başka bir satın alma teklifini değerlendirmek olabilir. Bunun için de 2021 Ekim’de PayPal’in Pinterest’e yaptığı teklife bakabiliriz. PayPal bu satın alma için Pinterest’e satış gelirlerinin yaklaşık 17,5 katını önermiş ve bu teklif dahi reddedilmişti. Elon’ın Twitter’a olan teklifi ise satış gelirlerinin yalnızca 8,5 katı civarında.

Elon’ın Manipülasyon Alışkanlıkları

Elon satın alma teklifi açıklamasında şöyle diyor: ‘Son hisse fiyatının %38 üstünü teklif ediyorum’. Bu doğru. Fakat aşağıdaki iki tarihsel grafiğe baktığımızda Twitter’ın Temmuz 2021’de 71,69 Doları, hatta Şubat 2021’de yaklaşık 78 Doları gördüğünü anlıyoruz. Son aylarda teknoloji hisselerinde yaşanan genel düşüşten haliyle Twitter da nasibini aldı ve bir düşüş trendine girdi. Ama, kendisinin Twitter hisselerinin %9,2’sini aldığını açıkladığı günden sonra hisse yaklaşık %24 prim yaptı.

Yukarıda yapılan değerlemeleri, kıyaslamaları, şirketin tarihsel performansını ve gelir projeksiyonlarını ele aldığımızda bile Elon’ın teklifinin düşük olduğunu görebiliyoruz. Üstelik bu beklentilerde Elon’ın manipülasyonları neticesinde oluşacak suni fiyat hareketleri de yer almıyor. Hepimizin bildiği gibi Elon da bu işlerin ustasıdır.

Twitter'ın Değeri
Elon’ın Twitter’ın %9,2 hissesini satın aldığının açıklandığı günden sonra şirket %24 değerlendi.

Şirketin tamamını bana göre oldukça ucuz bir teklif vererek satın almak isterken, bu teklifi bir de “çok bile veriyorum” şeklinde lanse ediyor olması yine tam da Elon’a yakışacak türden bir hareket.

Elon şirketin kalanını almak için de sebebini şöyle belirtiyor:

“Twitter’ın dünya çapında ifade özgürlüğü platformu olma potansiyeline inandığım için yatırım yaptım ve ifade özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için toplumsal bir zorunluluk olduğuna inanıyorum. Ancak, yatırımımı yaptığımdan beri, şirketin mevcut haliyle bu toplumsal zorunluluğa hizmet etmeyeceğini anlıyorum. Twitter’ın özel bir şirket olarak bazı dönüşümlere ihtiyacı var”.

Böyle anlatınca çok sempatik görünse de, işin aslı öyle değil. Birkaç gündür Elon bir yanda Twitter bir yanda garip bir mücadeleye giriştiler. Yatırım dünyasında “zehirli hap” olarak bilinen bir dizi opsiyon ile Twitter Yönetim Kurulu, Elon’ın şirketi “ele geçirmesine” engel olmaya çalışıyor. Aslında dertleri Elon da değil. Twitter’ın manipülasyonlara kurban gitmesini istemiyorlar doğal olarak. Dünyanın en büyük sosyal ağlarından biri olan Twitter’ın Yönetim Kurulu’nun da bu tip oyunlara gelmeyecek kadar tecrübeli olduğunu unutmamak gerekir.

Sevgiler

Engin Alemdar

61e8f94ad76d1 bpfull

Girişimci - Mühendis - Hayalperest

Co-founder @Opinyu

Co-founder @Fabra

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account