İçerikte Neler Var?

Sivilceler İçin 6 Kritik Soruya Cevap

Sivilceler

1. Neden bazı kişiler yirmili yaşlarından önce akne sorunu yaşamaz?

Akne sadece ergenlerde görülen bir rahatsızlık değildir. Her yaşta insan akne sorunu yaşayabilir. Bazı kişiler 40, 50 ve 60’lı yaşlarına kadar yağlı ve akneye eğilimli bir cilde sahip olabilir. Genel olarak bakıldığında erkekler bu sorunla daha çok ergenliklerinde karşılaşırlar ve 20’li yaşlarda ise sivilcelerden sıklıkla kurtulabilirler.

Kadınlar ise akne rahatsızlıklarıyla 20’li yaşlarda karşılaşırlar ve akne problemi çok daha sonraları bile devam edebilir. Bunun nedenleri arasında kalıtsal etkiler olsa da hormonlar önemli bir rol oynar. Kadınların hormonal süreçleri daha ayrıntılıdır ve aylık döngüler sırasında bedendeki salgı bezleri farklı miktarlarda, farklı hormonları, farklı zamanlarda salgılarlar. Doğum kontrol hapları, hastalıklar ve hamilelik gibi özel durumlar da bu iniş çıkışları etkileyebilir. Ayrıca kadınların 20’li yaşlarında daha çok makyaj yaptıkları ve komedojenik (siyah noktaları oluşturan) veya aknejenik (sivilcelenmeyi teşvik eden) ürünler kullanmak suretiyle akne oluşmasına ortam hazırladıkları söylenebilir. Stres düzeyi de 20’li yaşlardaki insanlar için 10’lu yaşlarında yaşadıklarından daha yüksek olabilir.

2. Kadınlarda aylık adet kanaması öncesi neden sivilce çıkar?

Aylık kanamadan yaklaşık 7-10 gün öncesinde beden o döngünün yumurtasının kullanılmayacağını anlar ve kanamayı başlatacak hormonal süreç devreye girer. Bu süreçte beden içinde pek çok hormonal biyokimyasal reaksiyon meydana gelir ve bu hormonal iniş çıkışlar yağ bezlerini harekete geçirebilir. Yağ bezlerinin aktivitesi sonucu artan sebum salgısı miktarı iltihaplanmaya ve dolayısıyla sivilceye neden olabilir.

3. Aylık kanama öncesi ortaya çıkan sivilceleri hafifletmek veya önlemek için ne yapılabilir?

Kıl keseleri veya gözeneklere (folikül) açılan kanalların temizliği için her gün meyve asitleri olarak bilinen bir alfa hidroksi/beta hidroksi asit jeli veya düşük dereceli (%2.5) benzoyl peroksit jeli kullanılabilir.

Bu kimyasal peelingler folikül içindeki hücre birikimlerini çözer ve yeniden oluşmalarını önler. Bu sayede foliküller temiz kalır ve aylık kanama öncesinde, iltihaplanma veya aşırı sebum üretimi olduğunda, folikül tıkanmaz ve oksijen yetersizliği sonucu akneye neden olan bakteriler için verimli bir yaşama ortamı oluşmaz. Benzoyl peroksit ve beta hidroksi salicylic asit de yararlıdır, çünkü antibakteriyel oldukları için foliküldeki akne bakterilerini yok ederler.

Gece uygulanan ve sülfür veya sülfür-resorcinol içeren sivilce ilaçları da tek tek sivilcelerin daha hızlı kurumasını sağlar. Aylık kanama döngüsünün ortalarında (kanamadan 15 gün önce) derin temizlik sağlayan klinik bir cilt bakımı kürü yaptırmak da yararlı olabilir. Bu bakım galvanik akımlarla yapılan peeling işlemini ve folliküllerin temizlenmesi  için profesyonel alfa hidroksi asitler ile peeling uygulamalarını içerebilir. Her ay ciddi sivilce sorunları yaşayan kadınlar, iyi bir cilt bakımı yapsalar da, bir dermatoloğa veya endokrinoloğa görünmelidir. Hormonal bozukluklar testlerle tespit edilebiliyor ve tedaviler ile kontrol altına alınabiliyor.

4. Stres akneyi etkiler mi?

Bugün stresin her türlü hastalığı veya rahatsızlığı olumsuz yönde etkilediği yaygın olarak kabul edilmektedir. Hatta bazı durumlarda ortaya çıkan biyolojik sorunun tek sorumlusu olduğu görülmektedir. Stres özellikle kadınlarda, doğrudan hormonları hedef aldığı için akne de bu durumdan etkilenmektedir. Kadınlarda androjen veya erkeklik hormonlarının büyük bölümü adrenal bezler tarafından üretilir. Stres ortaya çıktığında adrenal bezi stresle mücadele etmek için adrenalin hormonunu üretir.

Ani bir kaza tehlikesi gibi durumlarda kalbimizin hızlı çarpmasına neden olan adrenalindir. Adrenal bez stresle başa çıkmak için “fazla mesai” yapmaya başlarsa androjenler de artmaya başlar. Bu da ciltteki yağ bezlerinin hareketlenmesine ve daha fazla sebum üreterek foliküllerin tıkanmasına neden olabilir. Sonuçta ciltte sivilceler ortaya çıkar. Sivilceler strese bağlı olarak çıkıyorsa fiziksel egzersiz, düzenli masaj, yoga veya meditasyon gibi stres giderici ve rahatlatıcı yöntemler uygulamaya gayret etmek gerekir. Cilt bakım programını harfi harfine ve aksatmadan uygulamak da iyi bir fikir olabilir.

5. Bir uzman tarafından uygulanan cilt bakımının akneye yararı var mıdır?

Cilt bakım uygulamaları uzman bir kişi tarafından düzgün bir şekilde yapıldıklarında ve evdeki bakımla desteklendiklerinde, akneli veya tıkalı gözenekleri olan kişiler için büyük yararlar sağlayabilir. Ancak düzgün yapılmayan cilt bakım uygulamaları akneyi tahriş veya tahrikte edebilir. Gözenekler ve sivilcelerin boşaltılma işlemi uzman tarafından doğru uygulandığı zaman, özellikle yeni sivilcelerin çıkmasını önlemek açısından yarar sağlar. Bu teknik sayesinde foliküllerdeki tıkanmaların papul veya pustul gibi daha büyük sivilceler olan iltihaplı akne lezyonlarına dönüşmeleri önlenir.

6. Akneye zarar verebilecek cilt bakım uygulamaları var mı?

Fazla miktarda masaj içeren cilt bakım uygulamaları aknede gelişen sivilceleri tahrik edebilir. Masajlar ciltteki yağ bezlerini harekete geçirebilir, bu da akneli veya yağlı ciltlerde istenmeyen bir durumdur. Yüz masajları genelde yağlı ürünlerle yapılır. Bunlar folikülleri tıkayabilir veya akne lezyonları oluşmasına neden olabilir. Masaj yağları kullanmadan yapılan hafif basınçlı nokta masajları rahatlatıcı olabilir ve akneye zarar vermez. Yoğun parfümler içeren cilt bakım ürünleri ciltte enflamasyonlara neden olarak akne oluşumuna teşvik edebilir. Çünkü parfümlerin özellikle enflamasyonlu ciltlerde tahrişe neden olduğu kanıtlanmıştır.

Uzman Dr. Sinan İBİŞ

1720603909 bpfull

1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account