İçerikte Neler Var?

Sağlığa Güç Veren Seyahatler

Sağlık turizmi, her ne kadar tıp hizmetlerinin insanların sağlık seviyelerini iyileştirmek olarak algılansa da sağlık turizmi kavramı sağlık hizmetlerini, sağlık teknolojilerini ve ürünlerini, sağlıkla ilgili eğitimleri, termal sularla ilgili yapılan rehabilitasyonları, iyi olma halinin güçlendirilmesine yönelik wellness ve wellbeing gibi aktiviteleri, iklim terapilerini, psikososyal güçlendirme adımlarını, sağlık bakımı olan dezavantajlı gurupların bakım ihtiyaçlarını, sağlık alanındaki bilimi, ürettiği bilgilerin paylaşımını ve daha sayamadığımız birçok başlığı içermektedir.

Hizmet sunucuları ve hizmet alıcıları cephesinden bakıldığında ise genel olarak algılanan inşaları sağlık kontrolleri (check-up) ile kaybolan sağlık ihtiyaçlarının geri kazandırılmasına yönelik sağlık kuruluşları tarafından sağlanan sağlık hizmetlerinin turizm kapsamında alınabilmesidir. Bu çerçevede daha doğru bir deyim olarak medikal turizm veya tıp turizmi kavramları daha çok tercih edilmektedir.

Önceliğimiz Koruyucu Sağlık

Medikal turizm, giderek daha fazla hastanın kendi ülkeleri dışındaki ülkelerde tıbbi tedavi ve prosedürler aradığı, hızla büyüyen bir endüstridir. Günümüzde medikal turizmdeki ana trendlerden biri sağlıklı yaşam ve koruyucu bakıma geçiştir. Hastalar artık yalnızca bir hastalık veya rahatsızlık için değil, sağlıklarını korumalarına ve gelecekte karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını önlemelerine yardımcı olacak prosedür ve tedaviler için de tedaviler aramaktadır. Sektör değişen hasta ihtiyaçlarına ve tercihlerine uyum sağladıkça bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi ve sektörel büyüme trendlerini oluşturması beklenmektedir. Bu eğilim, sağlık ve sağlıklı yaşama odaklanmaya yönelik daha geniş bir toplumsal değişimle uyumludur ve daha fazla insan koruyucu bakımın faydalarından haberdar oldukça devam etmesi beklenmektedir.

Sağlığın Dümenindeki Sağlık Teknolojileri

Medikal turizmde bir diğer önemli trend ise teknoloji kullanımının artmasıdır. Örneğin, sağlık ihtiyacı olan insanların önemli sağlık profesyonellerine sınırları aradan kaldıran teletıp teknolojileri ile erişim sağlayarak, sağlık rotasını çizebilmelerine imkân bulabilmeleridir.

Teletıp teknolojilerinin kullanımı tüm dünyada hızla yaygınlaşmakta, hastaların her zaman doktorlara danışabilmesine kesintisiz olarak olanak tanımakta, hastaların seyahat ihtiyaçları ile zaman ve para kayıplarını önleyebilmektedir. Ayrıca gerek hasta yönlendirmeleri ve bilgilendirmeleri, gerek tıbbi prosedürlere hazırlık ve uygulanmaları, gerekse de girişimlerden hastaların duyabilecekleri kaygıların azaltılması da sanal gerçeklik uygulamaları ile kendisine dikkat çekici bir alan yaratmaya başlamıştır. Sanal gerçeklik uygulamaları sadece hasta ve tedavi deneyimi değil, beraberinde medikal turizmi daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha geniş kitleleri çekmek için bir fırsata da dönüştürebilmektedir.

Kişisel Tıp Uygulamaları

Tıp biliminde çok hızlı bir şekilde öngörme, tespit ve çözüm üretme yeteneklerinde kişiselleştirilmiş uygulamaların ağırlığı giderek artmaktadır. Kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları da medikal turizme katılımda önemli bir teşvik edici unsur haline gelmiştir. Yapay zekâ kullanan teşhis yöntemleri ile hızla gelişen genetik test panelleri sayesinde hastalar için bireysel hale gelmiş doğru ilaç, doğru tedavi ve erken sürede maksimum iyileşme hedefleri gerçekleştirilebilmektedir. Her ne kadar kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik planlanmış tedaviler diğerlerine göre daha pahalı olsa da bu deneyimlerin medikal turizmi daha popüler hale getirdiği de artık bilinen bir gerçektir.

Çok Yönlü Kazanımlar

Ülkelerdeki sağlık alanlarındaki bilimsel yaklaşımların gelişmesi ile sağlık alalarında yapılan yatırımlar ve geliştirilen yasal düzenlemeler sağlık trendlerinin yükselmesi ile sağlık alanındaki aktörlere yeni fırsatlar yaratmaktadır. Sağlık kuruluşlarından seyahat organizasyonlarına, uçak şirketlerinden konaklama sektörüne, yeme içme ve sosyal sunumlardan seyahat içindeki tedarik zincirlerine kadar birçok segment medikal turistlere hizmet vermektedir. Bu hizmet çeşitliliği ve zenginliği de hem medikal turizm ekonomisi, hem de rekabetçi bir pazar oluşturmak açısından çok değerlidir.

Fırsatlar İçin Zorluklarla Mücadele

Sağlık hizmeti sunumu için karar veren medikal turistlerle hizmet paylaşımı göründüğü kadar kolay değildir. İnsan sağlığını ve yaşamını doğrudan ilgilendiren, hatta yaşam ve bağımlılık olanaklarını geriye dönüşsüz olarak etkileyebilecek kadar ciddi risklerle yüzleşilebilen sağlık hizmet sunumunda; hasta güvenliği, hizmet kalitesi, bilimsellik, etik sorunlar, hukuki koruma, danışma kanalları, hizmet ve bilgide eksiksiz iletişim, hizmet sürekliliği gibi unsurların eksiksiz karşılanabiliyor olması şarttır. Ayrıca medikal turizm ülke itibarı için de son derece önemli ve olumsuzluklar halinde bir o kadar riskli alanları barındırır.

Küresel sağlığın iyileştirilmesinde sağlık biliminin sunduğu metotlar, teknolojiler medikal turizmin geleceğine yönelik büyük umutlar, olağanüstü fırsatlar barındırmaktadır. Sağlıkla ilgili segmentler büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe hastaların yüksek kalitede güvenilir tedavi hizmeti almak ve zorluklarla mücadele etme yetkinliklerini geliştirmek mümkün olabilecektir.

Medikal Turizmde Başarı Adımları

  1. İlk adım güçlü bir marka konsepti, kimliği ve kültürü geliştirmektir.
  2. Sağlık kuruluşları hedefi belirlenmiş pazarlama hizmet ürünleri oluşturarak hedefe yönelik pazarlama stratejileri geliştirmek ve uygulamak zorundadır.
  3. İşletmeler yapabildikleri hangi sağlık hizmetlerinin pazar potansiyeli taşıdığını dikkate alarak, bu hizmet ürünlerini hangi pazarlara sunulabileceklerini veya hangi pazarlar için hangi hizmet ürünlerinin üretilmesi gerektiği gibi iki ana soruya yönelik destinasyon odaklı hizmet ve pazarlama faaliyetlerini planlamalıdır.
  4. Kuruluşunuzun hizmet üretimini ve yönetim işleyişlerini kalite yönetim sistemleri ile disipline edin ve belgelendirin.
  5. Hasta ve hizmet odaklı faaliyetler ile kişiselleştirilmiş hizmetleri A’dan Z’ye tasarlayın ve uygulayın.
  6. Hizmetler birçok halkadan oluşur ve bu halkaları oluşturan hizmetler için kaliteden ödün vermeyen stratejik iş birlikleri oluşturun.
  7. Seyahat kararının güvenilir ve doğru bir zeminde alınabilmesi için teletıp ve dijital sağlık çözümleri kullanarak hasta ve sağlık kuruluşunuz arasındaki kilometreleri sıfırlayın.
  8. Sağlık hizmeti ihtiyaçlarını tam olarak anlamak için çabalayın ve anladıklarınıza veya görebildiklerinize yönelik kapıdan kapıya veya uçaktan uçağa sağlık ve sağlık dışı birçok içeriği kapsayan paketler oluşturun.
  9. Seyahat maliyetlerini optimize edebilecek adımlarla sağlık hizmetlerinin gerçekleştirildiğini hastalara hissettirerek güven oluşturun.
  10. İnternette görünürlük, bilgi akışı ve geri bildirimler, çeşitli dil seçenekleri ve şeffaflık gibi hususlarda güçlü ve dinamik bir dijital platform tasarlayın.
  11. Sektörel aktiviteler, etkinlikler veya bilimsel platformlara katılım ile küresel pazardaki erişiminizi kolaylaştırmak, müşteri deneyimlerini etik kurallar çerçevesinde paylaşıma sunarak potansiyel hastalar ile güven ilişkisini inşa etmek ok değerlidir.
  12. Hizmet ürünlerinin sunulacağı pazarlar veya hangi pazarın hangi ürünlere ihtiyacı olduğu veya sağlık trendlerinin nerede neye ihtiyacı doğurduğu gibi veriye dayalı bilgilerle ürün geliştirme ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirin.
  13. Sağlık hizmetlerinin eksiksiz sunulma ihtiyacı ilkesine göre hizmetleri sunabilecek personellerin her yönüyle misafirlere hazır hale gelmesine yönelik iç eğitimler verilmesini sağlayın ve çalışanların gelişimine yatırım yapın.
  14. Hem kurumsal güven endeksinin yükseltilmesi, hem de hizmet kuruluşunuzdaki emek koyan tüm bireylerin motivasyonları için hizmet sunumunuzdaki çeşitli deneyimleri istatistiki verilere dönüştürerek bilimsel yayınlar yapmaya gayret edin.
  15. Pazarlama faaliyetlerinizdeki güven ilişkisinin oluşturulmasına yönelik, misafir deneyimlerini onların izinleri çerçevesinde bir deneyim paylaşımına dönüştürün.
  16. Başta sosyal medya olmak üzere dijital ortamlarda, hasta etiğinden uzaklaşmadan, nitelikli ve bilgilendirici içeriklerle yapılacak paylaşımlara potansiyel hastaların koydukları geri bildirimler veya soruların anında cevaplanması için çaba sarf edin.

Uzman Dr. Sinan İBİŞ

1720603909 bpfull

1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account