İçerikte Neler Var?

“Olimpiyat Hareketi” İle Gezegenimize Yatırımlar #EarthDay2023

Bu yılki Dünya Günü teması- Gezegenimize Yatırım- iklim değişikliği ve diğer çevresel zorlukları çözmek için zaman ve kaynak ayırmanın önemini vurguluyor.

Olimpiyat Hareketi, yenilikçi çözümleri teşvik etmek için sporun gücünü kullanarak ve sporu daha sürdürülebilir kılmak adına Olimpiyat Oyunlarının ayak izini azaltmayı amaçlıyor.

İşte Olimpiyat Hareketinin gezegenimize nasıl yatırım yaptığına dair örnekler:

1 – Sürdürülebilir gıda – Paris 2024 menülerinde!

Olimpiyat Hareketi

Dünya gıda sistemleri, iklim değişikliği, sürdürülemez tarımsal uygulamalar, hızlanan biyoçeşitlilik kaybı ve toprak bozulmasıyla bağlantılı olarak muazzam bir baskı altında.

Beslenme kalıplarını değiştirmek, çözümün büyük bir parçası olabilir.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, platformunu daha dengeli ve çevreye duyarlı bir beslenmenin nasıl etkili olacağını göstermek için kullanacak.

Gelecek yılki Olimpiyat Oyunları, katılan herkes – seyirciler, sporcular, personel, gönüllüler, medya ve Olimpiyat ve Paralimpik ailesi – ve tüm mekanlar için uygulama hedefleri koyuyor:

  • Bitki bazlı gıdaların miktarının iki katına çıkarılması gibi önlemler sayesinde ortalama bir Fransız yemeğine kıyasla her öğünün karbon ayak izini yüzde 50 azaltmak (Oyunlar, yaklaşık 13 milyon sürdürülebilir öğün sunacak!)
  • Benzer etkinliklere ve önceki Olimpiyat Oyunlarına kıyasla tek kullanımlık plastik tüketiminin yarıya indirilmesi (örneğin çeşmeler ve depozitolu cam şişeler kullanımı)
  • Daha yerel tedarik: Malzemelerin yüzde 80’i Fransa’dan temin edilecek ve bunun dörtte biri 250 km’den daha kısa bir mesafeden gelecek
  • Dikkatli porsiyon ve miktar kontrolü ile gıda israfıyla mücadele etmek, “sıfır atık” uygulamalarını teşvik etmek
  • Gelecekteki etkinlikler için tüm ikram ekipmanlarının yeniden kullanılmasını sağlamak;
  • İşlerin yüzde 15’ini engelli veya dezavantajlı kişilere ayırmak.

2 – Temiz hidrojen – Oyunlar ışık saçıyor!



İklim değişikliği geleceğimizi giderek daha fazla tehdit ederken, son Olimpiyat Oyunları bu hassasiyeti göstermek için hidrojeni kullandı. Hidrojen, yenilenebilir enerji ile üretildiğinde emisyona neden olmaz. Karbonsuz toplumlara geçişte hayati bir rol oynayabilir. Şu anda havayolları, denizcilik ve endüstriden kaynaklanan emisyonları ortadan kaldırmak için en iyi potansiyellerden bazılarını sunuyor.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları Olimpiyat Köyünde de güç ve ısıtma için hidrojen kullanıldı. Dünya çapında Olimpiyat ortağı Toyota, personeli ve yetkilileri taşımak için hidrojenle çalışan araçlar tedarik etti. Ve Oyunlar tarihinde ilk kez hidrojen, Tokyo’daki hem Olimpik hem de Paralimpik meşaleyi yakmak için kullanıldı.

Daha yakın zamanlarda, Pekin 2022 Olimpiyat Oyunları sırasında, hidrojenin potansiyelinin bir göstergesi olarak Zhangjiakou’da hidrojenle çalışan araçlar kullanıldı.

Bu arada, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Lozan’daki genel merkezinde, Dünya Çapında Olimpiyat ortağı Toyota tarafından sağlanan hidrojenle çalışan arabalar, konukları ve yetkilileri taşımak için kullanılıyor. IOC’nin hidrojen filosu aynı zamanda bölgede yeşil harekete ilham veren bir proje olarak kendini gösteriyor.

3 – Paris 2024 Su Sporları Merkezi- Gezegene saygı gösterirken İnsanlara hizmet etmek!

Olimpiyat Hareketi


Oyunların maliyetini ve karbon ayak izini azaltmak için Olimpik Ajanda 2020, Oyun organizatörlerinin inşaatı en aza indirmesini ve yalnızca uzun vadeli bir yerel ihtiyaç olduğunda yeni alanlar inşa etmesini gerektirir.

Paris 2024 organizatörleri, mekanlarının yüzde 95’i için mevcut veya geçici altyapıyı kullanacak. Oyunlar için inşa edilen tek yeni yarış mekanı olan Olimpik Su Sporları Merkezi, bir mekanın gezegene saygı gösterirken yerel topluluklara nasıl hizmet edebileceğine güzel bir örnek.

Su Sporları Merkezi yapı malzemeleri, ahşap yapı ve çatı çerçevesi çevreye sorunsuz bir şekilde uyum sağlayarak büyük ölçüde biyolojik kaynaklıdır.

Su Sporları Merkezi, Le Bourget Tırmanma Duvarı ile birlikte Paris 2024 Oyunları için inşa edilecek tek kalıcı spor tesisidir. 2024 yılında artistik yüzme, su topu ve dalış etkinlikleri için dünyanın en büyük sporcularını ağırlayacak. 2023 sonunda tamamlanması planlanıyor.

A1 otoyolu boyunca uzanan bir yaya köprüsü üzerinden komşu Stade de France’a bağlanacak olan bu proje, bugün ciddi anlamda spor tesisi eksikliği çeken Seine – Saint – Denis için anlamlı bir kamu yatırımı olacak.

Su Sporları Merkezi düşük karbonlu olacak ve tüm yapı malzemeleri biyo-bazlı olacaktır. Ahşap yapısı ve çatı çerçevesi, çevredeki yeşilliklerle kusursuz bir şekilde harmanlanacak şekilde düşünülmüştür. Fotovoltaik panellerle kaplı 5.000 m2′ lik çatısı ile Fransa’nın en büyük kentsel güneş enerjisi santrallerinden biri olacak ve merkezin ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi sağlayacak.

İç donanımlar geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılacak ve ülkenin çevresel performans konusundaki uzmanlığını sergilemek için Fransa’da yapılacak.

Yenilikçi tasarımı, binanın kullanım ömrü boyunca enerji verimliliğini artırmak için tasarlanmıştır. İç kısmı, ülkenin çevresel uzmanlığını sergilemek için tümü Fransa’da yapılmış geri dönüştürülmüş malzemelerle donatılacak. Koltuklar, yerel bir tedarikçi tarafından tamamen yerel plastik atıklardan yapılacak.

Oyunlardan sonra Su Sporları Merkezi çok amaçlı bir spor tesisine dönüştürülecek. 5.000 kişilik bir salondan 2.500 kişilik bir tesise geçebilecek ve şu anda yüzme tesislerinin bulunmadığı bir bölge olan Seine-Saint-Denis’in yerel topluluklarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

4 – “Doğa İçin Spor” Çerçevesi – Gezegeni spor yoluyla korumak



Doğanın kaybını göz önünde bulundurmak, gezegenin sağlığını korumanın ve iklim değişikliğine cevabın anahtarıdır. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, biyoçeşitlilik kaybı küresel ekonomi için dördüncü en büyük riski temsil ediyor. İklim değişikliği riski ve biyolojik çeşitlilik kaybı, uzun vadede dünyanın karşı karşıya olduğu en ciddi beş risk arasında yer alıyor.

Aralık 2022’de IOC, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) Sekreterliği ile ortaklaşa ilk Doğa için Spor Çerçevesi ni hazırladı. Amacı, spor ve doğa arasındaki ilişkiyi dönüştürmek, sporun doğaya olumsuz etkisini en aza indirmesini ve bu etkiyi doğayı onarmaya ve korumaya yardımcı olmak için kullanmasını sağlamaktır.

IOC ve Paris 2024, spor federasyonlarını, ligleri, kulüpleri ve etkinlik organizatörlerini bir araya getiren çerçevenin ilk imzacıları arasında yer alıyor. Çerçeve; önemli türleri ve yaşam alanlarını korumayı ve bunlara zarar vermekten kaçınmayı, önemli ekosistemlerin eski haline getirilmesi; sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturmak ve daha geniş spor topluluğunu eğitmek ve ilham verme konularında taahhütlerden oluşuyor.

5 – Olimpik Orman – Afrika’nın kurak alanlarında büyüyen ağaçlar



Artan sıcaklıklar ve değişen hava koşulları yerel topluluklar için hayatta kalmayı zorlaştırdığından, iklim değişikliği Afrika kurak alanlarını mahvediyor. Ormanların temizlenmesi ve aşırı otlatma dahil olmak üzere arazinin aşırı kullanımı, toprakların verimliliğini kaybettiriyor. Birçok insan yeterli yiyecek üretmek için mücadele ediyor. Yoksulluk ve göç artıyor.

2021’de IOC, Dakar 2026 Gençlik Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapan Mali ve Senegal’deki 90 köyde 590.000 yerli ağaç yetiştirmek için bir girişim başlattı. (Olimpik Orman)


Bu ağaçlar hayati çözümler sunuyor. İklim değişikliğinin önde gelen nedenlerinden biri olan karbondioksiti emerler ve ayrıca toprak verimliliğini artırır, erozyonu önler ve gölge sağlarlar. Kuraklık mahsullerin bozulmasına neden olduğunda, birçok ağaç satış veya tüketim için meyve, sert kabuklu yemişler ve tohumlar ile hayatta kalabilir. Bu şekilde, yerel toplulukların iklim değişikliğine uyum sağlamasına ve gıda ve ekonomik güvenliklerinin artırmasına yardımcı olabilirler.


Tarımsal ormancılık tarım arazisi için 14.000 ağaç (260 ha)

Zenginleştirme ve restorasyon için 576.000 ağaç (1.600 ha)

200.000 ton CO2 eşdeğerini karşılaması bekleniyor.


IOC ve uygulama ortağı TreeAid, yerel topluluklarla yakın bir şekilde çalışarak projenin bir parçası olmaya çağırıyor, onları tür seçim sürecine dahil ediyor ve gelecekte ağaçların bakımını yapabilmelerini sağlamak için onları bilgilendiriyor.

Uzm. Ecz. Ayşegül Birlik

031b1cf3 dc2f 42e2 b95a 7adb1b60a278
Uzman Eczacı

UZM. ECZ. AYŞEGÜL BİRLİK

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Lizbon Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tıbbi beslenme eğitimi sonrası meslek hayatının 16 senesinde kendi eczanesini işletti. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisansını tamamlamıştır.
İyi Yaşam ve Koruyucu Sağlık üzerine kurduğu şirketinde halen kurumsal ve ilgili firma işbirliği ile danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Aktif yaşamı seçen bireylerden profesyonel / amatör sporculara kadar kişiye özel çözümler, kişisel ve genetik analizlerle uygun performans ürünleri, gıda takviye ve tavsiyeleri, aromaterapi çözümleri ile bireysel çalışmaktadır.
Bu alanda çalışmalarıyla 2017 yılında sektörde önemli bir ödül olan Altın Havan ‘Eczacı Danışmanlık Ödülü’ nü almıştır.
Dünyada yükselen bir değer olan Spor Eczacılığı alanını ülkemize getiren ve sertifika koordinatörlüğünü yapan ilk eczacı olarak mesleki sunum ve eğitimler vermektedir. Türkiye Triatlon Federasyonu Eğitim Kurulu üyesi ve maraton koşucusudur.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account