İçerikte Neler Var?

Sağlık ve Estetikte Cildimiz İçin 6 Kritik Soru

Sağlık ve Estetik

1. Cilt neden yağ (sebum) üretir?

Cildin retiküler dermis adı verilen en alt katmanında saç köklerinin dibine yakın yerlerde sebaceous bezler vardır. Bunlar sebum denen yağ ve balmumu benzeri bileşenlerden oluşan bir madde salgılarlar. Sebum cilt yüzeyine sebaceous bezi kanalı ile ulaşır. Sebaceous bezi ve sebaceous bezi kanalından oluşan bu yapıya pilosebaceous birim adı verilir. Sebumun işlevi konusunda farklı görüşler var. Bazı bilim adamları bunun cildin susuz kalmasını önleyen ek bir yüzey koruyucusu olduğunu düşünüyor, kimileri de bir evrimleşme artığı olduğuna inanıyor. Hiçbir işlevi olmadığını savunanlar da var. Ancak alipidik (sebum üretimi kısıtlı) olan ciltler susuz kalmaya eğilim gösterdiğine göre ilk seçenek ağırlık kazanıyor.

2. Ciltte neden gözenekler vardır?

Cildin yüzeyindeki gözenekler sebaceous bezleri ve kanallarının cilt yüzeyine açılan delikleri veya ağızlarıdır. Gözenek sadece ağız kısmıdır, yapının tümü değildir.

3. Neden bazı kişilerin gözenekleri daha büyüktür?

Gözeneğin büyüklüğünü sebaceous bezi kanalından cildin yüzeyine ulaşan sebumun miktarı belirler. Sebum üretimi arttıkça salgılanan miktara uygun olarak kanal ve gözenek genişler. Cildin yüzeyinde canlılığını kaybetmiş hücreler ve yağlı malzemelerle tıkanmış olan kanalların ucundaki gözenekler, bu atıklardan dolayı daha fazla genişlemek durumunda kaldıkları için, daha büyük olurlar.

4. Yüz cildi İle beden cildi arasında fark var mıdır?

Evet, pek çok farklar vardır. Hatta bedenin çeşitli bölgelerindeki ciltler arasında bile farklar vardır:

■ Sebaceous bezleri en çok yüzde bulunur, ama kafa derisinde, göğüste ve sırtta da oldukça fazladırlar. Saç olan her yerde yağ bezleri vardır.

■ Ter bezleri en çok avuç içlerinde ve ayaklarda bulunur.

■ Yüzdeki cilt, bedendeki cilde göre çok daha hassas ve tepkiseldir.

■ Yüzdeki kaslar deriye yapışıktır. Yüz mimiklerini bu sayede yapabiliyoruz. Kolunuzla mimik yapamazsınız!

■ Bedendeki cilt, yüzdekine kıyasla daha kurudur. Bunun bir nedeni, beden derisinde daha az sebaceous bezi olmasıdır, ama insanların yüzlerini bedenlerinden daha çok yıkaması da bir neden olabilir.

■ Akne genellikle yüzde görülür; ama göğüsü, kafa derisini, sırtı, hatta bacakları da etkileyebilir.

5. Kadın ve erkek cilt açısından farklı mıdır?

Ve EKadın ve erkek cildi arasında farklar vardır, ama bunlar anatomik farklılıklardan ziyade hormonlarla ilgilidir. Yeni doğmuş bir bebeğin yüzüne bakıp onun kız mı, yoksa erkek mi olduğunu söylemek genellikle zordur. Ancak bu durum ergenlikte değişir. Ergenlikte cinsellik hormonları kadın ve erkek özelliklerine göre üretime başlarlar. Erkeklerde görülen sakallı deri, kellik, aktif sebaceous bezleri, bedenin kıllanması ve kılların tipi bu hormonların neden olduğu farklılıklar için birkaç örnektir. Bunlar androjen (erkeklik hormonu) özellikleridir.

Kadınların cildinin, retiküler dermis adı verilen en alt katmanında daha fazla şeker ve proteinden oluşan destekleyici glycosaminoglycan bulunmasının ve cilt altı tabakalarında daha fazla yağ olmasının nedeni, öncelikle östrojen hormonu ve diğer dişilik hormonlarıdır. Hormon faaliyetlerinde oluşabilecek anormalliklere bağlı olarak kadınların da yüzlerinde kıllar çıkabilir veya erkeklere benzer şekilde saçları dökülebilir. Uzun süre devam eden çene aknesi ve melasma (hamilelik lekeleri) veya benzer pigment sorunları kadınlarda görülen ve tedavi gerektiren hormonal sapmalara örnek olarak verilebilir. Erkeklerde melasma pek görülmez, ama hormonal nedenlerden dolayı bedenlerindeki kıllar dökülebilir. Erkeklerin cildi genellikle daha yağlıdır ve susuz kalmaya karşı daha dirençlidir.

Selülit veya dudak çevresi kırışıklıkları gibi estetik sorunların daha çok kadınlarda görülmesinin nedeni, kadınların kas yapılarının ve hormonlarının erkeklerden farklı olmasıdır. Ayrıca kadınlar erkeklere oranla daha fazla yağ dokusuna sahiptir. Cilt bakımı açısından erkekler genellikle kadınlara nazaran daha az emollient adı verilen yumuşatıcı içeren ve daha hafif ürünleri kullanmayı tercih ediyorlar. Kadınlarda rosacea daha yaygınken, erkeklerde daha çok rosacea veya Gül Hastalığı rahatsızlığına rastlanıyor. Rosacea’nın bu tipinde burun irileşir ve kıkırdak kısmı büyür. Ancak hassas cilt daha çok kadınlara özgü bir durumdur. Bunun bir nedeni kadınların ciltlerine aşırı ölçüde bakım yaparak bariyer fonksiyonunu bozmaları olabilir.

6. Cilt neden bazen sıcak bazen de soğuk olur?

Isıyı düzenlemek, cildin hayranlık uyandıran ana fonksiyonlarından biridir. Cildin içinde bulunan sinir uçları dışarıdaki havanın sıcak mı, yoksa soğuk mu olduğunu algılayabiliyorlar. Beden fazla ısındığında kan damarları genişliyor ve kan, cilt yüzeyine yaklaşabiliyor. Kan, dışarıdaki havaya yaklaştığı için ısısı düşüyor. Ter bezleri ter üretiyor ve ter buharlaştıkça cilt serinliyor. Cilt soğuk havaya maruz kaldığında soğuyabilir, ancak bu soğuma, kan, cilde sağlıklı bir şekilde ulaşamadığında da meydana gelebilir. Hastalık sırasında insanların solgun görünmesinin nedenlerinden biri o sırada cilt altındaki kan akışının yetersiz olmasıdır. Beden ısısı düştüğünde, kan bedenin ısısını korumak için deri altından çekilir.

Uzm. Dr. Sinan İbiş

1720603909 bpfull

1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account