İçerikte Neler Var?

Göz Çevresi Morarması Neden Olur?

Yaşamın getirdiği olumsuzluklar, genetik faktörler en çok insanların yüzüne yansıyor. Kırışıklıklara, saç beyazlamasına bir de göz çevresi morarması ekleniyor. Genellikle ilerleyen yaş ve genetik faktörler en çok nedenler arasında görülüyor. Ancak zamanla daha belirgin olan morarmalar ciddi hastalıkların belirtisi de olabiliyor. Eğer sağlık engeli taşımıyorsa da estetik bir kaygıya neden oluyor.

Kadın erkek herkeste görülebilen morluklar genellikle 30’lu yaşlardan sonra kendini gösteriyor. Ciddi bir sağlık sorunu yaratmıyor. Ancak göz bölgesine giden1 damarların genişlemesiyle belirgin bir hal alıyor. Bu morluklardan kurtulmak, günümüz tıbbı ile mümkündür. Ancak sanıldığı kadar kolay bir süreç de barındırmıyor.

Göz Çevresi Morarması Hangi Sebeplerden Olur?

Geçici ve kalıcı olarak değerlendirilebilecek göz çevresi morarması görülmektedir. Yukarıdaki gibi yaş ve genetik faktörlerle kalıcı olanlar mevcuttur. Ancak uykusuzluk, vücudun susuz kalması gibi nedenleri de görülmektedir. Bunun gibi durumlarda küçük müdahalelerle morarma en aza inmektedir. Göz çevresinde oluşan morlukların en sık rastlanan başlıca sebepleri şöyle sıralanır:

  • Düzensiz uyku: Uykusuz kalmak, gözaltlarında sıvı birikmesine neden oluyor. Aynı zamanda, göz çevresinde ciddi etkileri gözlenmektedir. Fazla uyumanın neden olduğu şişlik ya da az uyumanın verdiği etki, göz çevresinde morlukların önemli nedenlerinden biridir.
  • Yorgun gözler: Günümüzün dijital dünyası, göz sağlığına ciddi etkiler yapmıştır. Telefondan televizyona tüm dijital cihazlar aslında göz düşmanıdır. Göz çevresinde oluşan morlukların da en önemli sebeplerindendir.
  • Sıvısız vücut: Bilim insanları insanların günlük sıvı ihtiyacını yıllar önce belirlemiştir. Bunun altında kalan sıvı tüketimi göz çevresine ciddi etki etmektedir. Dehidrasyon ismi verilen sıvısız kalma durumu göz çevresinde morluklara neden olmaktadır.
  • Hava şartları: Özellikle ülkemiz, güneş ışınlarının etkili olduğu bir coğrafyadadır. Bununla birlikte kış şartları da çetindir. Buna ek olarak, çoğu şehirde hava kirliliği mevcuttur. Dolayısıyla çevresel etkiler gözaltı morluklarının sebeplerinden biridir.
  • İlerleyen yaş: Yaşlanmak doğal bir süreçtir. Yaş ilerledikçe kolajen üretimi azalır. Yaşlandıkça deri de incelmektedir. Hem deri altı yağ dokusunun yok olması hem de derinin incelmesiyle damarlar da görünür olmaktadır. Bu da kendini göz çevresinde morluklar şeklinde göstermektedir.
  • Atalardan gelen miras, yani genetik kodlar: Ailede göz çevresi morarması bulunan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bu morluk doğuştan gelen bir özelliktir. Yaşlandıkça daha belirgin hale gelmektedir.

Göz Çevresi Morarması Olanlara Öneriler

Öncelikle bu konuda en doğru kararı uzman hekimlerin vermesi gerekmektedir. Morarmadan rahatsız olan ve ne yapması gerektiğini soranlara en iyi cevabı hekimler vermektedir. Çünkü morarmanın asıl sebebinin net olarak belirlenmesi gerekmektedir. Yani genetik, sıvı kaybı ya da yaş ilerlemesi ile mi olduğu tespit edilmelidir.

Eğer tedavi ya da estetik düzeltme isteniyorsa yine hekimlerden yardım istenmelidir. Gözün çok hassas bir organ olduğu unutulmamalı ve kulaktan dolma, doğruluğu test edilmemiş yöntemlerden uzak durulmalıdır.

Göz Çevresi Morlukları İçin Evde Neler Yapılabilir?

Uzmanlar gözaltı şişlikleri ve morlukları indirmek için öncelikle uyku düzenini öneriyorlar. Yeterince ve düzenli uyumanın göz çevresine olumlu etkileri gözlenmektedir. Uyurken de yüksekliğe dikkat edilmesi gerekiyor. Gözaltlarında sıvı toplanmasını önleme, başı yüksek tutarak mümkün oluyor. Yastığınızı yükselterek sıvı toplanmasını önleyebilir ve morarmayı engelleyebilirsiniz.

Göz çevresine yapılacak soğuk kompres de önemli sonuçlar veriyor. Bir havlunun içine koyacağınız birkaç kalıp buz ile göz çevrenize 15-20 dakika uygulama yapmanız yeterlidir. Soğuk, damarları daralmaya zorlayacağından morarmayı azaltmaya yardımcıdır.

Bunun dışında kafein yine damarları daralttığından tercih edilen bir yöntemdir. Sıcak suda 5 dakika beklemiş çay poşetini soğutup gözünüze kompres yapabilirsiniz. Sonrasında yüzünüzü bol suyla yıkamayı ihmal etmeyin.

Salatalık, cilt için yararlı besinler içeriyor. İki dilimi kesip göz kapaklarınıza koyarak bekletmeniz morluklara karşı verilecek mücadeleden biridir.

Göz Çevresi Morarması İçin Tıbbi Yöntemler

Tüm bunlara rağmen göz çevresi morarması hala rahatsız ediyorsa bir hekime başvurmalısınız. Çünkü günümüzün tıp ve kozmetik teknolojileriyle bu sorun engellenebiliyor. Dermatoloji uzmanları morlukların sebebini belirledikten sonra farklı tedavi yöntemleri uyguluyor. Bu yöntemler, kremler kullanılması, enjeksiyonlar ya da lazer tedavileri olabiliyor. Bu yöntemlerin başında deriye rengini veren pigmentlerin eşitlenmesiyle oluyor. Bunun için kimyasal peeling yöntemi kullanılıyor.

Lazer tedavisi en yaygın kullanılan yöntemlerden birisidir. Lazer, cildi yenilemek ve sıkılaştırmak için kullanılıyor. Bu şekilde morarma azaltılarak deri ile rengi eşitleniyor.

Tıbbi dövme ile morluk olan bölgelere pigment enjekte ediliyor. Böylelikle morlukların cildin rengine uyumu sağlanıyor.

Deri altına dolgu enjeksiyonu yöntemi ise göz çevresi morarması olan bölgeye yapılıyor. Burada rengin değişmesine neden olan damarlar geri itilebiliyor. Böylelikle damarın neden olduğu morarma yok ediliyor.

Morluklara karşı cerrahi yöntemler de bulunmaktadır. Göz çevresine implant yerleştiriliyor. Son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerin başında da bu yöntem geliyor. Diğer yandan göz çevresinde biriken yağın alınması ve göz kapaklarına cerrahi müdahaleler yapılabiliyor.

Morluklardan rahatsız oluyorsanız, öncelikli düşünmeniz gereken göz sağlığınızdır. Bunun için tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuz ciddi bir sağlık sorununuz olmadığını belirttiyse evdeki yöntemleri deneyebilirsiniz. Tıbbi müdahale ise sizin estetiğe verdiğiniz öneme bağlı olarak vereceğiniz karardır. Yani morluklardan kurtulmanın yolları vardır. Ancak göz sağlığınızdan olmayın. Göz çevresi morarması için evdeki zararsız denemelerden sonuç alamıyorsanız, hekiminizin belirleyeceği yöntem sizin için en uygunu olacaktır.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account