İçerikte Neler Var?
Sizde Kaç Tane Körelmiş Organ Var?
İnsan vücudu, içinde birçok organı barındırdığı gibi sistematik bir şekilde çalışmalarını da sağlamaktadır. Ancak bazen bu organlardan bazıları işlevlerini yerine getirme konusunda körelmektedir. Körelmiş organ, vücudun artık kullanmadığı organlardır. İnsan vücudu yüzyıllardır sürekli değişime ve gelişime maruz kalmıştır. Bu süreçte bazı organlar önceden yerine getirdikleri görevlerini artık yerine getiremez ya da farklı görevler kullanılabilir duruma gelmişlerdir.
Teknolojinin gelişmesi ile bilim insanları sayısız araştırmaya imza atmışlardır. Bu teknoloji vücudumuz hakkında bize çok şaşırtıcı bilgiler vermektedir. Vücudumuzdaki değişimlerin ana sebebi olarak evrim teorisi gösterilebilmektedir. Hatta bu organları ‘evrimsel atık’ olarak isimlendiriyoruz.
Vücudumuzdaki Körelmiş Organlar
İnsan vücudunda bulunan körelmiş organlar 10 tane olarak açıklanabilir. Ancak her insan için aynı organların çalışmama durumu söz konusu değildir. Bundan dolayı herkes için bu organların değişiklik gösterdiğini söylemek mümkün. Peki bu organlar hangileridir ve siz hangilerine sahipsiniz?
Apandis
Apandis, vücutta hiçbir işlevi olmamasıyla tanınmaktadır. Ancak bilim insanları tarafından verilen bilgilere göre bu organ, selülozun işlenmesinde görev alıyor. Darwin teorisine göre çok önceden bol yapraklı gıda tüketildiği için apandis önemli bir görev yapıyordu. Artık günümüzde tükettiğimiz gıdaların farklılık göstermesi ile ortada apandisin yerine getirmesi gereken herhangi bir görev kalmamıştır.
Apandis, körelmiş organ olsa dahi hala onun sebep olduğu rahatsızlıklar mevcuttur. Böyle durumlarda bu organ, cerrahi işlem ile vücuttan alınmaktadır. Yapılan araştırmalar apandisin vücutta yer almamasının herhangi bir olumsuz yanının olmadığını da ortaya koymaktadır.
Darwin’in Noktası
Başta insanlar olmak üzere çok sayıda memeli hayvanda Darwin’in noktası bulunmaktadır. Bu körelmiş organ kulakta yer alıyor. Kulağın yukarı ve orta kısımlarının birleşme noktalarında olduğu görülüyor.
Bu nokta hayvanların seslere çok daha kolay odaklanabilmesi için görev yapmaktadır. Ancak insan vücudu için herhangi bir işlevine rastlanmamaktadır. Dünya üzerinde Darwin noktası bulunan, yaklaşık olarak %10,4 oranında insan bulunmaktadır.
Harici Kulak Kasları
Günümüzde, kulakta yer alan bazı kaslar kulaktaki hareketi sağlamaktadır. Böylece kulakları hareket ettirmek mümkün oluyor. Ancak çok eskiden bu kasların memeli hayvanlar aleminde, sesin yönünü bulmak için kullanıldığı açıklanan bilgiler arasında yer almaktadır.
20’lik Dişler
Geçmişte yüzyıllar önce yaşayan insanlar, şu anda sahip olduğumuz beslenme şeklinden çok farklı bir beslenme alışkanlığına sahiptiler. İhtiyaçları olan besinleri hızlı bir şekilde alabilmek için üçüncü azı diş denilen bu dişleri kullanmaktaydılar. Gerekli araştırmalara imza atan bilim insanları, ağzın işlevini daha iyi hale getirmek için bu azı dişlerinin ağızda yer aldığını dile getirmişlerdir. Çünkü zamanında tüketilen besinlerden alınan fazla selülozun sindirilmesi için bu şarttı.
Evrimleşme ile bu konuda değişimler meydana geldi. Artık tükettiğimiz gıdalar değişime uğradı. Bununla birlikte çenemizde küçülme gibi yapısal değişimler söz konusu oldu. Böylece üçüncü azı dişler kullanılamaz hale geldi. Bu körelmiş organ bazı milletlerde artık oluşmuyorken bazılarında ise tam tersi olarak %100 oranında çıkmaya devam etmektedir.
Kuyruk Sokumu
Bilim insanlarının araştırmalarına göre kuyruk sokumu kemiği önceden insanların kuyruğunun kalıntısıdır. Bu durumda yüzyıllar önce yaşamış insanların kuyrukları mevcuttu. Ancak zaman geçtikçe insanın kuyruğa olan ihtiyacı tamamen ortadan kalktı. Buna rağmen bu bölgede bulunan kuyruk sokumu kemiğine olan ihtiyacımız kaybolmadı. Bundan dolayı günümüzde destek işlevini üstlenmiştir. Hem kaslar için destek sağlarken hem de arkaya doğru yaslanma sonrasında destek vermektedir.
Palmaris Longus Kası
Palmaris Longus kası olarak bahsedilen organ el bileğinin diğer kaslarla birlikte çalışmasını sağlayan kastır. Bu kas sayesinde el bileği diğer kaslar ile bükülme işlevini yerine getirmekteydi. Hatta özellikle primatların yürüdükleri yol boyunca ağaçlara kolay bir şekilde tutunarak ilerlemeleri konusunda görev almaktaydı. Günümüz insanında bu kas, bazı kişilerde hala bulunmaktayken bazılarında bulunmamaktadır.
Plantaris Kası
Hayvanlar için oldukça önemli organlardan biridir. Plantaris kası, hayvanların nesneleri kolay bir şekilde ayakları ile tutmalarını sağlamaktadır. Hayvanlar için çok önemli olan bu kas insan vücudunda da bulunuyor. Ancak oldukça az gelişmiştir. Hata vücudumuzun herhangi bir bölgesinde dokuya ihtiyaç olduğu zaman doktorlar tarafından alınıyor ve kullanılıyor. Bu körelmiş organ artık insanlar için o kadar işlevsiz ki %9’luk bir kısım bu kaslara doğuştan sahip olmuyor.
Üçüncü Göz Kapağı
Çok sayıda memeli hayvanda bulunan bir organdır. Çeşitli sürüngen, kuş ve balıklarda bulunmaktadır. Bu organın kalıntıları hala insan vücudunda mevcuttur. Ancak bazı toplumlarda daha belirgin olsa da küçülmüş bir haldedir. Üçüncü göz kapağı olarak bilinen bu körelmiş organ, bir kedinin göz kırpması ile ortaya çıkan beyaz zar olarak görülmektedir.
Beşinci Ayak Parmağı
Beşinci ayak parmağı yani ayak serçe parmağı, yüzyıllar önce primatların ağaca rahatça tutunmalarını sağlamaktaydı. Üstelik şu anki yapısal özelliğinin tam tersine daha uzundu. Ancak artık insan için hiçbir işlevi bulunmuyor. Bilim insanları tarafından verilen bilgilere göre zaman geçtikçe insan vücudundan tamamen yok olacaktır.
Jacobson organı
Jacobson organı, memelilerde bulunan bir duyu organıdır. Bu organ, özellikle bazı memeli türlerinde, özellikle sürüngenlere ve diğer memelilere ait kokuları algılamada önemli bir rol oynar. Jacobson organı, burun boşluğunun üst kısmında yer alan vomeronazal organ (VNO) olarak da bilinir.
Jacobson organı, özel koku algılama hücrelerine sahiptir ve bu hücreler, çevredeki kimyasal maddelerin kokularını algılamak için tasarlanmıştır. Birçok memeli türünde, özellikle yılanlar, kedi ailesi (felids) ve bazı kemirgenlerde, Jacobson organı, sosyal iletişim, eş bulma, avcılık ve teritoryal davranışlar gibi çeşitli işlevlerde kullanılır.
Bilim insanları, insanların Jacobson Organı ile doğduklarını ancak bu organın kabiliyetlerinin gelişimimizin erken dönemlerinde, işe yaramaz bir hale geldiğini anlatıyor. Üstelik iletişimin mümkün olmadığı eski zamanlarda insanlar, eşlerinin yerini bu organı kullanarak buluyorlarmış.
Vücut Kılları
Vücut kılları üşüme, korku, kızgınlık, ürperti gibi durumlarda dik bir hal almaktadır. Bu durum diğer canlı türleri için de mevcut. Bunun sebebi herhangi bir tehlike ile karşı karşıya kalması durumunda vücudu daha iyi hale getirmektir. Aynı zamanda sıcaklığını da muhafaza etmektir. Ancak bu körelmiş organ, günümüzde insanlar üzerindeki etkisini yitirmiştir. Bunun yanı sıra kedi ve köpek gibi hayvanlara bakarak görmeniz mümkündür.
Opinyu