İçerikte Neler Var?

NASA Açıkladı: Artemis Programı Motor Arızası Yüzünden Ertelendi

NASA yani Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, yaklaşık 10 yıldır önemli bir çalışma yürütmekteydi. Artemis isimli bu çalışma birkaç gün önceye kadar gerçekleştirilecekti. Ancak Artemis programı motor arızası sebebiyle ertelenmek zorunda kaldı. Bu yüzden NASA, yaptığı incelemeler sonrasında denemenin tekrardan gerçekleşeceği bilgisini verdi.

NASA’nın Artemis 1 programı kapsamında Ay’a fırlatacağı rokette son dakikalarda çeşitli arızalar meydana gelmiştir. Tüm dünya tarafından merakla beklenen bu olay, Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nde gerçekleşecekti. Ancak oluşan arızalardan dolayı ileri bir tarihte karar kılındı.

Rokette Meydana Gelen Arıza

Uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda Artemis programı motor arızası ile ilgili bazı bilgiler ortaya kondu. SLS yani Uzay Fırlatma Sistemi olarak bilinen mega rokette bazı sorunlar oluştuğu gelen bilgiler arasında. Bu roketin çekirdek yani ana bölgesinde bir çatlak meydana gelmiş olabileceği şüpheler arasında yer almaktadır. Eğer durum böyleyse roket yakıt alımı konusunda aksaklıklar yaşayacaktır. Aynı zamanda meydana hidrojen sızıntısı sorunu da çıkmaktadır. Bundan dolayı daha büyük sorunlar oluşmaması için mühendisler gerekli incelemelerde bulundular.

Roketin yakıt dolum işleminin yaklaşık olarak 4 saat sürmesi gerektiği bilgisi gelmişti. Ancak gerçekleşen incelemelerle birlikte yakıt dolum işlemi sırasında yarım saatlik bir duraksama ve dolayısıyla gecikme meydana geldi. Bununla birlikte, mühendisler roketin çekirdek kısmında buz oluşumunun meydana geldiğini gözlemlemişlerdir. Ancak gelen bilgilere göre Artemis programı kapsamında gerçekleşen motor arızasında ciddi bir durum söz konusu değildir.

NASA, meydana gelen bu arıza ile roketteki incelemelerin süreceğini bildirdi. Buna göre rokette olacak başka arızalara karşı gerekli kontrolleri yapacaklar. Aynı zamanda rokette bulunan 4 adet motorda herhangi bir arıza olup olmadığı konusunda kontrol gerçekleşecek. Kontrol kapsamında, sağlıklı bir uçuş için gerekli olan motor sıcaklığını sağlanması konusunda da çalışmaların sürdüğü gelen bilgiler arasındadır.

NASA Yeni Bir Deneme Yapacak

NASA, oluşan sorun ile ilgili gerekli verileri toplamak adına çeşitli uzman ve mühendislerini bir araya getirdi. Uzmanlar, meydana gelen sızıntı hakkında çeşitli araştırma ve incelemeleri yapıp rapor haline getirecek. Ortaya konan Artemis programı motor arızası verileri dahilinde roketi fırlatmak adına bir tarih belirlendi.

Yeni bir deneme için belirlenen tarih 2 Eylül Cuma yani bugün. Gelen bilgilere göre bu tarih çok daha önceden belliydi. Belirlenen tarihlerde fırlatmanın gerçekleşmemesi durumunda 2 ve 5 Eylül tarihleri çok önceden belirlemiş bulunmaktalar.

Peki Artemis Programı Nedir?

Artemis programı insanlık için oldukça önemli bir adımdır. Bu program ile yıllar sonra aya gidilmesi planlanıyor. İnsanların Ay’a ayak basması Neil Armstrong ile 53 yıl önce gerçeğe dönüşmüştü. 1972 yılında gerçekleşen bu olaydan doğru henüz herhangi bir girişim olmamıştı. Amerika’nın pahalı olması sebebiyle engel olduğu ve sürekli ertelediği bu söz konusu durum son buluyor. Bu da Artemis 1 projesi ile gerçekleşecek. Uzun bir aranın ardından insanoğlu sonunda Ay’a tekrar gidecek. Şimdilik Artemis programı motor arızası buna engel olmuş olsa da çalışmalar devam etmekte.

Bu program NASA öncülüğünde gerçekleşse de Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı başta olmak üzere birçok devlet destek vermektedir. NASA bu proje için çalışmalarda yaklaşık olarak 37 milyar dolar harcadığını bildirdi. Yaptığı açıklamaya göre bu harcamaları projenin tasarımı, zemin tesisleri, inşası ve testleri başta olmak üzere birçok çalışmada kullandı.

Artemis projesi 2025 yılına kadar yayılan bir görevler silsilesinden oluşacaktır. Bu süre zarfında toplam 3 farkı uçuş gerçekleşecek. Bu uçuşların 2 tanesinde insan da yer alacak. NASA en erken 2025 yılında Ay’a yeniden insanların ayak basacağını söyledi. Artemis programı motor arızası giderildiği takdirde belirtilen tüm bu hususlar yerine getirilecek.

NASA Uzay İstasyonu Kuracak

Ay’a fırlatmak üzere hazırlanan Artemis 1 roketinin temel amacı deneydir. Astronotların Ay’dan geri dönüş yolunda herhangi bir problem yaşayıp yaşamayacağı bu şekilde kontrolden geçecek. Eğer Artemis programı motor arızası çözülür ve deneme başarılı olursa ilerleyen süreçte gerçek fırlatmalar gerçekleşecek. Daha şimdiden birçok uzmana göre bu durum sonucunda, ay gezegenler arası bir medeniyet olacak.

Artemis programı neticesinde gerekli görevler yerine getirildikten sonra The Lunar Gateway adı verilen uzay istasyonu oluşacak. Bu oluşumda 18 ülke yer alacak. Uzmanlar NASA’nın kuracağı bu istasyonun insanların Ay’a yerleşmesi adına kilit bir nokta olacağını söylemekteler. Plana göre istasyonun kurulumu gerçekleştikten sonra The Luna Net isimli Ay internetinin kurulumu yapılacak. Bunun yanı sıra Ay’da rahat bir şekilde hareket etmek için kara araçları mevcut olacak. LTV isimli bu araçlar dünya uydusunda yer alacaklar. Bahsi geçen ve yapımı planlanan bu projeler ile insanlığın Ay’daki geleceği için temeller resmen atılmış olacaktır.

Artemis Programı ile Ay’a İlk Defa Bir Kadın Gidecek

NASA’nın Ay’a fırlatacağı roketi, 2025 yılında uçuşu gerçekleşecek olan roket ile tamamen aynı özellikte inşa etti. Ay’a gidecek olan roket, ilk görev olan Artemis 1 kapsamında Ay yüzeyi hakkında gerekli bilgileri toplayacak. Bu da roketin içindeki ekipmanlar ile olacak. NASA, daha sonra 2024 yılında Artemis 2 projesini uygulayacak. Bu proje ile astronotlar Ay yörüngesinde yerlerini alacaklar.

Artemis programının asıl görevi ise 2025 yılında gerçekleşecek. NASA, bu tarihe kadar topladığı tüm verileri kullanmak üzere dört astronotun Ay’ın yüzeyine inmesini sağlayacak. Bu dört astronottan biri kadın olacak. Böylece Ay’a ilk defa bir kadın ayak basacak. Artemis programı motor arızası giderilirse ve proje işlemeye başlarsa, Ay’da insanlı yaşam için ilk bilgiler toplanacak ve çeşitli denemelere imza atılacak.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account