İçerikte Neler Var?

Havuzlardaki Klor Oranının Çocuk Sağlığına Etkileri

Sıcak yaz günlerinde ferahlamak için akın ettiğimiz, çocuklarımızı karnelerini aldıktan sonra mükafat olarak götürdüğümüz havuzlar özellikle son yıllarda yaygın bir eğlence ve sosyalleşme yeri haline geldi.

Peki çocuklarımızın bayıldığı havuzlar gerçekten güvenilir mi?

Bilindiği üzere havuzlar, denizler gibi açık havzalı değillerdir yani bir havuzun suyu değiştirilmediği sürece kendi kendine temizlenip dışarı akmaz. Havuzların hijyenini sağlamak için klorlama işlemi yapılır.

Klorlama işlemi bünyesi yetişkinlerden daha zayıf olan çocuklar için sakıncalı mı?

Halka açık bir yüzme havuzunun klorlanmamış olması veya yeterince klorlanmamış olması ishal ve göz enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmaların türemesine sebep olabilmektedir. Havuzlara yapılan klorlama ve ilaçlama işlemleri olumsuz sağlık durumlarının ortaya çıkmaması için önemlidir ancak klorlama işlemi doğru yapılmalıdır. Özellikle yetişkinlere göre daha zayıf bünyeli olan ve enfeksiyonlara daha yatkın olan çocukların sağlığı için doğru şekilde klorlanmış bir havuzun tercih edilmesi önemlidir.

Peki ya tercih ettiğimiz havuz gereğinden fazla klorlanmış ise?

Ailemizle birlikte kullanacağımız havuzun haddinden fazla klorlanmış olması çocuklarımızın sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Hemen hemen sağlığa zararlı tüm kimyasallar gibi klor da çocuklar üzerinde tesirini daha çok gösterir. Fazla klorlanmış bir havuz yetişkinlerde bir belirtiye sebep olmazken çocuklarda; cilt tahrişi, gözlerde yanma ve kızarmalara sebebiyet verebilir. Bu fiziksel belirtilerden herhangi bir tanesi çocuğunuzda varsa, çocuğunuzun havuzu daha fazla kullanmasına müsaade etmemelisiniz. Ebeveynlerin mikroorganizmaları öldürmek için kullanılan klor konusunda bilinçli davranmaları ve çocuklarını korumaları gerekir.

Fazla klorlanmış bir havuzda yüzen çocuğun ilk etapta gözleri kızaracaktır veya cildinde kızarıklıklar oluşacaktır. Yüksek klordan kaynaklı belirti gösteren çocuklar eğer havuzu kullanmaya devam ederlerse solunum yollarında tahriş ve suyun yutulmasına bağlı olarak zehirlenmeler gibi daha ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.

Çocuklarımız havuzları kullanmadan önce alacağımız bazı basit önlemlerle onları normal düzeyde klorlanmış bir havuzun yan etkilerinden koruyabiliriz. Çocuğunuza havuz gözlüğü kullanma alışkanlığı kazandırarak gözlerini koruyabilir, yüzme bilmiyorsa kolluk benzeri eşyalar ile su yutmasının önüne geçebilirsiniz. Çocuğunuzun havuzu kullanma sürelerini kısıtlı tutarak ve aralarda duş almasını sağlayarak da klorun zararlı etkilerini büyük ölçüde ekarte edebilirsiniz.

Peki klor oranı yüksek bir havuzu nasıl anlayabilir ve çocuğunuzu bu kimyasalın fazla kullanımına bağlı zararlı etkilerden nasıl koruyabilirsiniz?

Eğer kullandığınız havuzun etrafında çok yoğun bir şekilde klor kokusu varsa bu o havuzun gereğinden fazla klorlandığının bir işareti olabilir. Gereğinden fazla klorlanmış bir havuz önce çocuklarınız sonra sizin için ciddi bir sağlık tehdidi oluşturur. Yüksek klor konusunda havuz yetkililerini uyarabilir, havaya karışan klor gazından sakınmak için üstü açık havuzları tercih edebilir veya kapalı olan havuzun iyi havalandırıldığından emin olabilirsiniz.

Güvende olmanın en iyi yolu; hizmet aldığınız havuz işletmesinin nizami bir yer olduğundan, hijyen ve güvenlik gibi konularda ilgili sertifikalara sahip olup olmadığından emin olmaktan geçmektedir. Tüm okurlarımıza sıcak yaz günlerinde, sevdikleriyle havuz başında keyifli saatler geçirmelerini dileriz.

Opinyu

1 Yorum
  1. […] kadar gereğinden fazla kimyasal kullanımı da çok ciddi problemlere sebebiyet verebilmektedir. Fazla klor kullanımı, en başta çocuklarda göz kızarıklığı ve solunum yollarının tahriş olması gibi […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account