İçerikte Neler Var?
Asla Unutulmaması Gereken 11 Büyük Türk Bilim İnsanı
Bizim hem tarihimizde hem de günümüzde dünyaya büyük katkılar sağlamış birçok bilim insanımız var. Yaptıkları çalışmalarla isimlerini duyuruyor, başarılarıyla ödüller alıyorlar. Peki bu isimleri biz ne kadar tanıyor ve biliyoruz? İnsanlığa verdikleri hizmetler ile asla unutulmaması gereken 11 büyük Türk bilim insanı sizler için yazımızın devamında yer alıyor.
Aziz Sancar
Aziz Sancar, zorlu koşullardan çıkıp büyük başarılara adını yazdıran değerli bilim insanlarımızdan. Türkiye’deki eğitiminin ardından yurt dışında gösterdiği başarılarla gündemde yerini almıştı. Biyolojik saat, kanser tedavisi ve DNA onarımı gibi konularda 288 bilimsel makalenin yanı sıra 33 kitap yayınladı. Hasar gören DNA’ların hücreler tarafından nasıl onarıldıklarını görselleştirdiği çalışmasıyla 2015 yılında Nobel Ödülü aldı.
Cahit Arf
Cahit Arf, Arf Sabiti, Arf Halkaları ya da Arf Sarmalları isimli matematik buluşunun sahibi. Alman matematikçi Helmut Hesse ile Hesse-Arf Kuramını geliştirerek adını duyurdu. 10 TL’lik banknotlarımızın arkasında resmi bulunan Türk bilim insanı Arf, 1997 yılında ağır bir kalp rahatsızlığı sonucunda hayata gözlerini yumdu.
Afet İnan
Atatürk’ün manevi kızıdır. Türkiye’deki eğitiminin ve öğretmenliğinin ardından Atatürk tarafından yurt dışına giderek dil eğitimi aldı. Aldığı eğitimle en iyi tarihçiler arasında yerini aldı. Daha sonra Türkiye’ye dönüp, Türk Tarih Kurumu’nun açılışında rol oynadı. Aynı zamanda hem öğretmenliğe devam edip hem de akademik eğitimini sürdürdü ve tarih profesörü oldu. 1985 yılında aramızdan ayrıldı.
Hulusi Behçet Uz
Yaptığı çalışmalarla ‘tıp bilgini’ unvanını alan Hulusi Behçet Uz, doktor olmak için eğitim hayatına devam ederken I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda hastanelerde dermatolog olarak görev yaptı. Daha sonra 1933 yılına dek Avrupa’da kendini geliştirdi ve Türkiye’ye döndü. İstanbul Üniversitesi’nde, Tıp Fakültesi için Deri Hastalıkları ve Frengi kliniğini açtı. Eğitimini sürdüren Uz, profesör unvanını alan ilk Türk akademisyen oldu.
Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye Çığ, Sümerler hakkında yaptığı çalışmalarla adını dünyaya duyurdu. Hitit, Sümer ve Akad dilleri konusunda uzman bir isimdi. Türk bilim insanı Çığ, bu toplumların dilleri ve kültürleri üzerine 13’ten fazla kitap yazdı.
Şerif Mardin
Şerif Mardin bilimin sadece sayılardan ibaret olmadığını ortaya koyan bilim insanlarından. Toplum bilimi üzerine yaptığı çalışmalarla dilimize pek çok kavram kazandırdı. Lise eğitiminin ardından Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümünü tamamladı. Orada Osmanlı tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla adını duyurdu. Daha sonra Türkiye’ye dönerek tecrübelerini burada aktardı. Günümüz sosyal bilimlerinin geldiği noktada katkıları yadsınamayacak kadar büyük.
Türkan Saylan
Türk tıp dünyasının en değerli doktor ve araştırmacılarından biri olan Türkan Saylan, yaptığı çalışmalarla adını Hindistan’a kadar ulaştırarak Ghandi Ödülünü aldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu olan Saylan, 2009 yılında aramızdan ayrıldı.
Mete Atatüre
Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi’nde kuantum fiziği üzerinde çalışmalar yaptı. Henüz 43 yaşında olmasına rağmen ışık sesinin gürültüsünü ölçen çalışmasıyla tarihe geçti. Institute of Physics tarafından 2020 Thomas Young Madalyasına layık görüldü. Thomas Young Madalyası, her yıl fiziğe katkıda bulunan bilim insanlarını takdir etmek ve ödüllendirmek için veriliyor.
Oktay Sinanoğlu
Oktay Sinanoğlu, hala Yale Üniversitesi’nde kimya alanında profesör unvanını alan en genç bilim insanıdır. Japonya ve Türkiye’de bilim kuruluşlarına ve üniversitelere danışmanlık yapan Sinanoğlu, Türkçenin özgünleşmesi için birçok çalışmada bulundu.
Muzaffer Sherif
Muzaffer Sherif, dünyayı sosyal psikoloji ile tanıştıran Türk bilim insanı olarak tanınır. Yurt dışında yaptığı çalışmalar ile adını duyurup orada dersler vermeye başladı. Daha sonra Türkiye’ye döndü ve ırkçılık konusuna odaklandı. Bireyler ve gruplar üzerine çalışmalar yaptı. Ortaya koyduğu eserler ile hala adından söz ettiriyor.
Gazi Yaşargil
Gazi Yaşargil, Türkiye’deki eğitiminin ardından yurt dışında görev yaptı. Almanya’da görev yapmasının ardından ABD’deki Vermont Üniversitesi’nde nöroşirurji alanında profesör unvanını aldı. Yaptığı çalışmalardan dolayı, 1999 yılında Yüzyılın Beyin Cerrahı seçildi. Birleşmiş Milletler ‘de görev yapan Yaşargil, Oxford Üniversitesi’nde fahri doktora aldı. Yaşargil, birçok ülkede insanların önünü iliklediği nadir insanlar arasında yer alıyor.
Opinyu 08.06.2022
[…] başarısını hazırlarken ve Cumhuriyetin ilanından sonra ulusal kalkınmayı planlarken, bilimi kullanmıştır. Bilimsel adanmışlıkla ülkemiz tıp insanlarından hava pilotlarına, sporun […]