İçerikte Neler Var?

Dünya’nın Hemşire Eksikliğine Çözüm: Hastane Robotları

Covid-19 Dünya’daki tüm hastanelerin sınırlarını zorlarken hemşire sayısının yetmemesi en çok karşılaşılan sorunlardan biri oldu. Bu konuda sağlık endüstrisinin imdadına neyse ki robotlar yetişiyor.

w 240

2022 yılında Virginia’daki Mary Washington Hastanesi’nde çalışan hemşirelerin vardiyalarında fazladan bir asistanı var: Moxi.

Moxi, ilaçları, malzemeleri, laboratuvar örneklerini ve kişisel eşyaları gerektiği yerlere taşıyan yaklaşık 2 metre boyunda bir robot. İki yıl boyunca Covid-19 ve buna bağlı oluşan yoğunlukla mücadele ettikten sonra hemşireler Moxi’yi çok sevdiklerini söylüyorlar.

Moxi kimdir?

Moxi, sağlık çalışanlarının üzerindeki yükü hafifletmek için son yıllarda geliştirilen birkaç özel destek robotundan biridir. Pandemiden önce bile, ABD’li hemşirelerin neredeyse yarısı iş yerlerinin yeterli iş-yaşam dengesini sağlayamadığından yakınıyorlardı. Bir yanda bu kadar büyük ölçekte bir salgının olduğunu görmenin duygusal yükü bir yandan da Covid-19’u eve aileye getirme korkusu tükenmişlik duygularını daha da kötüleştirdi.

Araştırmalar ayrıca tükenmişliğin hemşireler için bilişsel etkiler ve kariyerlerinin sonlanmasından yıllar sonra da uykusuzluk da dahil olmak üzere uzun vadeli sonuçları olabileceğine dikkat çekiyor. Dünya’da zaten pandemiye girerken hemşire sıkıntısı vardı; Ulusal Hemşireler Birliği tarafından yapılan bir ankete göre, pandemiden sonra ABD’de kabaca üç hemşireden ikisi mesleği bırakmayı düşündüklerini söylüyor.

Bu mevcut durum ve pandeminin de yoğun etkisiyle sağlık sektöründe robotlardan destek almak iyi bir sonuç doğuracağa benziyor. Bu eğilimin ön saflarında yer alan Moxi, salgını ülkenin en büyük hastanelerinin koridorlarında gezerek, Covid-19 protokolü gereği aile üyelerini göremeyen ve acil servislerde yatan hastalara akıllı telefon veya diğer kişisel eşyaları taşıyarak geçirdi.

Diligent Robotics CEO’su Andrea Thomaz, “2018’de çalıştığımız herhangi bir hastane, Moxi için özel birinovasyon projesiydi” diyor.  Thomaz ayrıca pandemiden sonra hızlı bir değişimin başladığını ve artık hemen hemen her sağlık biriminin robotik ve otomasyon hakkında ciddi düşündüğü ekliyor. Sağlık birimlerinin stratejik gündemlerinde artık robotik ve otomasyona sahip olma yer alıyor.

Pandemi tüm dünyada dijitalleşmeyi arttırdı. Tabii sağlık sisteminin dijitalleşmesi de bundan payını aldı. Robot hemşireleri sağlık merkezlerinde görmemize az kaldı.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account