İçerikte Neler Var?

Amerika’daki Ayağınız: Başarılı Türk Girişimcisinin ABD’deki Olası Fırsatları Ve Beyaz Fil

Türk girişimcisi cesur, yaratıcı, dürüst, çalışkan, yasanın gereklerinden sağlam temeller kuran ve hem kişisel hem de profesyonel olarak koşullarını aşan kimliğiyle dünyanın her köşesinde hak ettiği başarıyı buluyor.

Anadolu mücadelesinin yarattığı azim, çalışkanlık, esnaflık ve müşteri memnuniyeti fikir yapısı yeni dünyanın ticari dengelerinin de sac ayakları. Bu değerlerle yaratılan, yüksek kaliteli ürün ve hizmetlerin sadece Türkiye’de değil ABD’de de yer ve başarı bulması mümkün.

Peki nasıl?

Türkiye’de doğurup büyüttüğünüz fikir, ürün ya da hizmetlerin ABD’de pazarının bulunması, sürdürülebilir bir işletme planının yapılması tabi ki en öncelikli konular. ABD kültürüne uyarlanmamış, lokasyon tespitleri yerinde yapılmamış, izinleri araştırılmamış ve ilgili kanunlarla planlanmamış bir girişimde elbette uzun ömürlü olmayacaktır. Tüm bu ön aşamaların tamamlandığını varsayalım ve soralım: pazara uygun ürün ya da hizmetimizi ABD’ye nasıl başarılı bir şekilde taşıyabiliriz? Ana cevap: ABD’de maddi ve sürdürülebilir bir başarı için ABD’ye yasal ve çalışma izni olarak giriş en önemli ilk adimdir.

Cevaplarımızı üç kategoride değerlendirmek mümkün:

  • Kurumsal ve şirketsel olanaklar
  • Kişisel olanaklar
  • Yoğun şekilde kullanılan ama yasal ve profesyonel olarak tavsiye etmediğimiz seçenekler

Bu yazımda Şirketsel Olanaklara örnekler verip genel bilgilerle fırsatlardan bahsedeceğim. Bir sonraki yazım ise Kişisel Olanaklar.

Şirketsel Olanaklar

Beyaz bir fil uçabilir mi?

ya da

Bütün varlığıyla, zihniyle, yüreğiyle, yaratıcılığı ve azmiyle inanan bir girişimci ucan bir beyaz fil yaratabilir mi?

Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan bu deyim son derece düşündürücüdür, değil mi? Anadolu mücadelesinden gelen girişim fikirlerini ve başari hikayelerini düşündüğümüzde ilk soru saçma gibi gelse de ikinci soru bizi inancın etkisiyle sarsıyor.

Siz de eğer yarattığınız ürün ya da hizmete olan inancınız ve azminizi takip ederek bir girişimde bulunduysanız, gelin hep birlikte şirketsel olanaklara göz atalım.

Şirketsel olanaklardan en çok kullanılan ve girişimin detayları üzerinden alınabilecek vize turu E-2’dir.

(A) E-2 Girişim Vizesi:

Niyet: ABD’de kültüre ve pazara uygun bir ticari işletme açmak ve karlı bir şekilde devamlılığını sağlamak ve dolayısıyla hem işletme sahibi ve ailesi hem de yanında işletmenin sürekliliği için anahtar çalışanlarının ABD’de yaşama, eğitim ve bu şirkette çalışma hakkı veren E-2 vizesi almak. Amaç ABD’ye temelli taşınmak olmamalıdır. Temelli taşınma amacı E-2 vizesine uygun değildir.

Kişi ya da kurumun ABD’de fiziksel ve bizzat bulunmasını ve çalışanları olmasını gerektiren hemen hemen her iş E-2 vizesi için uygun olabilir. Ancak online satış vb gibi uzaktan yapılabilen sadece bir depo ile sürdürülebilecek işler E-2 için genelde uygun değildir. Operasyonun ABD’de bulunulması gereken tarafları çok önemli. Kurumun işlemesi için ABD’de bizzat olması gerekmiyorsa, uzaktan da yapılabilecek ise, genelde E-2 vizesine uygun değildir.

Sermaye: ABD devleti E-2 vizesi için tam olarak gereken bir sermaye tutarı belirlememiştir. Ancak koşul “sermaye marjinal olmamalıdır” der. Yatırım avukatı olarak, pratikte tavsiyemiz sermaye tutarının en az $150,000 olmasıdır. Sermayenin ya iş için kullanılmış olması ya da ipotek altında bir banka hesabında bulundurulması gerekir ki “sermaye risk altında olmalıdır” koşulu sağlanmış olsun.

İş ya da Girişim Türü: Ürün ya da hizmet pazara uygun ve sürdürülebilir ise, türünün hiçbir önemi yoktur. Keresteden masaj uzmanlığına, makyaj ustalığından medikal uygulamalara varan her türlü ticari girişim, vize koşullarına uyduğu ve yasadışı olmadığı sürece girişim için uygundur.

E-2 vizesi kısa süreler için verilir ve eğer vize ABD dışından konsolosluk yolu ile alındı ise en uzun sürelerde almak mümkündür. Ancak ABD’de bulunan bir iş insanı burada iken başvuru yapmış ise, E-2 vizesi değil E-2 statüsü mümkündür, daha kısa sürelidir ve kişi herhangi bir sebeple ABD dışına çıkarsa E-2 statüsü iptal olur ve konsolosluktan en baştan vize başvurusu yapması şarttır.

E-2 vizesinin gerekleri burada özetlenmeyecek kadar uzun ve detaylıdır. Öznel bir danışma için firmamıza Helen@HelenBukulmez.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

E-2 vizesi ABD’de girişim ve yatırımına ses vermek ve bu süreçte de ABD’de yaşama, eğitim ve girişim olanaklarından yararlanmak isteyen kişiler için ideal olabilir. Ancak kısa süreli verildiği ve sadece şirket karlı olduğu sürece yenilenebildiği için ABD’de uzun sureli kalmak ya da daha sonra Green Card başvurusu yapmak isteyenler için uygun değildir. Niyet başvuru sırasında çok önemlidir ve niyetin ABD’de sürekli değil, girişim var olduğu surece kalınacağı yönünde olması gerekir. E-2 vizesi için şirketinizin ne kadar yeni ya da eski olduğu önemli değildir. Önemli olan karlılık, sermaye ve vize koşullarına uymasıdır. Bu amaçla gerek yeni bir şirket türü oluşturabilir gerekse daha önceden kurulmuş, devam eden bir şirket satın alabilir ya da ortak olabilirsiniz (ortaklığınızın en az 50% olması şarttır).

E-2 vizesi kısa süreli olduğu ve Green Card’a yol açmadığı için her zaman tercih edilmeyebilir. Onun yerine, eğer Türkiye’de başarıya ve kârlılığa ulaşmış bir şirketiniz var ise, L1 vizesini düşünebilirsiniz.

(B) – L1 ABD Şube Vizesi

Türkiye’de oturmuş, geliri vergilerle ispatlanmış, çalışan sayısı ve kârlılığı kolaylıkla bariz olan şirketler için son derece ideal olan L1 vizesi ABD’de şube açmak, dolar üzerinden gelir kazanmak ve bu vesile ile de ABD’de yaşama, oturma ve çalışma izni almak isteyen kişi ve kuruluşlar için ideal olabilir.

Biri ABD’de biri Türkiye’de şubeleri olan bir kurumun şirket içi transfer vizesi olarak da bilinen bu vize şirketin ABD’de görevlendirmek istediği, daha önce Türkiye’deki şirkette çalışmış kişiler için uygundur. Bu kişilerin eşleri ve 21 yaşın altındaki çocukları da L2 vizesine uygun olabilir. Koşullarından en önemlileri şöyledir:

– Türkiye’deki şirketin ABD’deki şubenin en azından 50% sahibi olması;

– ABD’de fiziksel bir şubenin ve çalışanlarının olması;

– ABD’deki şubenin en az bir yıl aktif ve işliyor ve karlı olmuş olması ya da “yeni şirket” olması;

– Türkiye’deki ana şirketin tamamıyla Türkiye’de olması;

– Her iki şirketin de en azından 50%’sinin sadece birbirleri tarafından sahip olunması;

– L1 vizesi alacak kişinin en az 12 ay Türkiye’deki ana şirkette benzer konularda çalışmış olması veya YÖNETİCİ ya da ÖZEL çalışan olması. Her iki terimin de detaylı yasal tanımları mevcuttur ve tüm koşullara uyulması gerekir.

Yasaya göre işveren ana şirket ABD’deki şubesi için görevlendireceği kişiler için vize başvurusunu yapmalı ve masraflarını da ödemelidir.

L1 vizesine uygun görülen kişi ya da kişiler Türkiye’deki ana şirket ya da kurumun ABD’deki şubesi için tam zamanlı olarak çalışabilirler. L1 ikili niyete açıktır: dilerseniz ABD’de kalmak ya da ABD’den daha sonra ayrılmak niyetleri taşıyabilirsiniz. E-2 gibi göçmen-olmayan-niyet aranmaz.

L1 vizesinin en popüler taraflarından biri de Green Card yani Oturma İzni almaya açık olmasıdır. L1 vizesi gibi L1 üzerinden Green Card da yasa gereği işverenin ana şirket tarafından başvurulabilecek bir vizedir. Belirlenen zaman içerisinde L1 den Green Card’a başvurulması esastır.

L1 vizesi koşulları oldukça detaylıdır. Yukarıdaki bilgiler genel tanıtım amaçlı paylaşılmıştır. Öznel bir değerlendirme için firmamıza ulaşınız: Helen@HelenforAmerica.com

L1 en uzun süreler için bile onaylansa, yine de bir vizedir ve Green Card değildir. Yenilenmesi ya da Green Card başvurusuna dönüştürülmesi gerekir.

(C)- Is ve İşveren Başvuru Üzerinden Green Card

Green Card ABD de süresiz yaşama ve çalışma, diğer bir terimle, oturma iznidir. Vatandaşlık hakları vermez ama Green Card sahipleri istedikleri işte çalışabilir, istedikleri yerde mal sahibi olabilir ve çocuklarının eğitimi için ABD vatandaşlarına sağlanan tüm kişilik haklarından yararlanabilirler. Ayrıca bir izin almaları gerekmez. Green Card sahibi kişilerin yaşamlarının çoğu kısmını ABD de geçirmeleri şarttır. ABD’de gerekli sürelerde yasamayan kişilerin Green Card hakları ellerinden alınabilir. Ayrıca Green Card sahibi kişiler kaynağı başka ülke de olsa tüm gelirleri üzerinden ABD hükümetine vergi vermek zorundadırlar.

Daha önceden hiçbir vizeye başvurmamış da olsa, şirket ya da girişim sahibi kişi ABD’deki şirketi maddi, vergisel ve kurumsal olarak gerekli koşulları sağladığında ABD’deki şubesi, girişimi, yatırımı ya da şirketi için tam zamanlı ve doğrudan Green Card başvurusu yapabilir.

Örnegin, Bursa’daki bir inşaat firması ABD’deki şubesini açtıktan, maddi olarak karlı ve vergileriyle de ABD’de varlığını ispatlayan bir duruma gelirse, kısa süreli vizeler yerine ABD’de sürekli çalışması için çalışanlarına, çalışanlar da koşullara uyuyorsa, doğrudan Green Card başvurusu yapabilir.

Koşulları son derece detaylı olan bu süreçte en önemli aşamalardan ikisi:

– İşverenin işi için çok önemli olan konularda ABD’de bu gereklere uygun iş gücü bulamadığını ispatlaması  (iş ilanı dikkatlice yazılır, gazetelere ve diğer platformlara ilan verilir ve iş ilanına uygun kişilerden cevap gelmemiş olması gerekir)

– İşgücü teşkil edecek kişinin bu gereklere uyduğunu ispatlaması

Eğer PERM/Labor Certification dediğimiz bu ilk süreç başarı ile tamamlanırsa, ikinci ve üçüncü süreler genelde yoğun doküman ve kanıt isteyen ama son derece takip edilebilir sürerlerdir. İlk PERM süreci yaklaşık bir yıl ya da daha uzun sürebilir. Geriye kalan süreler daha hızlı bir şekilde takip edilebilir. Ancak tüm surecin tamamlanması genelde 2 yıl alabilir.

PERM yolu ile şirketlerin çalışanlarına ABD’de sürekli yaşama, oturma ve çalışma izni alması masraflı, uzun zaman alan ama son derece ödüllü bir alternatif. Şirketinize son derece sadık olduğunu düşündüğünüz çalışanlarınız için öznel bir şekilde değerlendirme için firmamıza ulaşabilirsiniz.

Elbette işgücümüzün ihtiyacı her zaman uzun sureli olmayabilir. Son derece mevsimsel ve kısa sureli işler için ABD’deki başarılı bir şirket kısa sureli alternatiflerden de yararlanarak ABD’ye işgücü getirebilir.

(D)- H2 – Mevsimsel ya da Kısa Süreli İşgücü İhtiyacı

ABD’deki şirketinizin mevsimsel ya da kısa sureli işgücüne ihtiyacı var ise ve siz bu işgücünü ABD’den tedarik edemiyorsanız, H2 dediğimiz mevsimsel ve kısa sureli işgücü vizelerine başvurarak çalışanlarınıza vize alabilirsiniz. Bu tür vizeler çalışanların başvurabileceği vize türleri değildir. İşverenin dikkatlice işgücünü seçmesi ve başvuruyu finansal risklerini de üstlenerek yapması gerekir.

İnşaat, çiftlik, vb gibi sektörlerde çalışan ABD şirketleri geçici işgücünün ihtiyaçlarını H2 vizelerini kullanarak giderirler. Zamanla, şirkete sadik, işi güvenilir kişiler için işverenin Green Card sürecini de başlatması olasıdır.

H2 vizeleri genelde ABD’ye sınırları olan ülkelerden onaylanır. ABD’deki işveren uçak ücretini, kalacak yer masrafını ve başvurularının ödemelerini yasa gereği ödemek zorunda olduğu için masrafı daha ucuz ve kültürünü iyi bildiği sınır ülkelerinden geçici, mevsimlik işçi getirir. Bu yüzden ABD’deki şirketlerin genelde Türkiye’den işçi başvurusu yapmadıklarını görüyoruz.

Özetle, siz Anadolu mücadelesinin size verdiği fikirler, azim, ve çalışkanlık ile başarılı girişimler yarattığınızda ABD’deki yasal sistemi de son derece bilgili ve etkili kullanarak bu girişiminizde; hem size, çalışanlarınıza hem de ailenize eğitim, seyahat, çalışma ve ABD’de yaşama seklinde hediyeler katılabilir.

Ne dersiniz? Bir beyaz fil uçabilir mi?

Helen Gülgün Bükülmez 17.04.2022

**

Bu yazıdaki bilgiler geneldir ve şirketinizin ya da başvuru yapacak kişi ve kurumların koşullarına göre eksik ya da yanlış olabilir. Şirketinizin ya da başvuru yapacak kişilerin öznel bilgileriyle değerlendirilmeden bu bilgilerle karar verilmemelidir. Detaylar için Bukulmez Legal PLLC’ye Helen@HelenforAmerica.com e-mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

1643768914 bpfull.jpg

Amerika’da Göçmenlik, Girişim, Yatırım ve Tazminat Avukatı - Helen Gülgün Bükülmez ABD Göçmenlik ve Tazminat avukatıdır. Farklı ABD hukuk firmalarında çalıştıktan ve bir federal hakim ile stajını tamamladıktan sonra kendi hukuk ve danışmanlık firmasını kurmuş ve Bükülmez Legal PLLC de ABD’nin her köşesindeki şube avukatlarıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Doktora Hukuk programını NKU Chase College of Law Üniversitesinde 2009 yılında tamamlamış ve Arabuluculuk eğitimi ve sertifika programını da Queen Mary University of London’dan edinmiştir. Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Hedefi Türk girişimcilerin ABD’de başarili geleceklerini kurmalarında danışmanlık ve avukatlık hizmetleriyle daha sürdürülebilir başarılara yardımcı olmaktır.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account