İçerikte Neler Var?
Bitcoin ve Hisse Senedi Fiyatlarını Etkileyecek Şok Gelişme!
Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan belirsizlikler ve emtia fiyatlarında artış, kripto paralarda ve özellikle Bitcoin’de de volatil haftalara neden oluyor.
Hoş geldiniz ve maalesef oyuna geldiniz. Yalnız hemen sinirlenmeyin. Amacım sizi kandırmak ya da sinirlendirmek değil. Tam tersine, bu oyunlara nasıl ve niçin getirildiğinizi anlatabildiğim kadarıyla size anlatmak.
Oyunun adı ‘Clickbait‘. Türkçesi ‘Tık Tuzağı‘. Çok basit ifadeyle, okuyucuların üzerlerine tıklamaya direnmesini zorlaştıracak şekilde tasarlanmış, sansasyonel başlık ve içerikler olarak tanımlayabiliriz.
Amaç ne? Kimler kullanıyor? Ne kadar maruz kalıyoruz? Ne zamandır var? Sırayla gidelim ve teker teker açıklamaya çalışalım.
Bitcoin Fiyatının Ne Zaman Artacağını Söyledi!
Gerçek başlığımız: Clickbait Nedir?
Artık bu yazının da bir tık tuzağı olduğunu anladığımıza göre, başlık ile içeriğin birbiriyle alakasız olmasına şaşırmayacağız. Başlık her ne kadar Bitcoin fiyatlarıyla ilgili bir iddiadan bahsetse de biz aslında clickbaitin tanımını yapacağız.
Clickbait, dikkat çekmek ve insanları bağlantıya tıklamaya teşvik etmek için tasarlanmış bir içerik türüdür. Genellikle çok kısa, kışkırtıcı başlıklardır ve insanları kendilerine tıklamaları için kandırmayı amaçlar. Başlıklarda çoğunlukla ünlem işaretleri kullanılır. Bu, bize şu mesajı verir: ‘İçeride çok önemli bir bilgi var. Hemen tıklamalısın!’
Bu tür içerikler genellikle, yayıncıların reklamlara daha fazla tıklama alarak reklam gelirlerinden daha fazla para kazanmaları amacıyla sosyal medya platformları veya haber siteleri gibi çevrimiçi yayınlarda bulunur. En iyi ihtimalle, tıklama tuzağı küçük bir hayal kırıklığı ve zaman kaybı olabilir. Ancak, kötü ihtimalde ise bilgisayarınıza ya da cüzdanınıza ciddi zararlar verebilir.
Basılı yayınlarda bu tuzağa genelde sadece kapak sayfalarında denk geliriz. Buradaki amaç da aslında çevrimiçi yayınlardakinden farklı değildir. Daha fazla satılmasını sağlayarak, daha fazla kişiye reklam göstermek. Tek fark, çevrimiçi yayınlarda ziyaret ettiğiniz her sayfa bir ‘gösterim’ demektir ve bu, yayıncının reklam verene sunacağı önemli bir datadır. Basılı yayınlarda ise reklam verene sunulabilecek tek data basım ve satış sayılarıdır.
Bitcoin Fiyatında Hedef Kaç?
Gerçek başlığımız: Clickbait Nasıl Anlaşılır?
Web siteleri tıklama tuzağı kullandığında, genellikle kaliteli bilgi üretmek yerine tıklama almaya önem verirler. Bu, vasat içerikle zamanınızı boşa harcamalarını umursamadıkları anlamına gelir.
Tıklama tuzağına genellikle aşırı bir başlık veya görsel aracılığıyla rastlayabilirsiniz, ancak bu her zaman bu kadar kolay değildir. Bazen tıklama tuzağı ile meşru bir başlık arasındaki farkı tespit etmek zordur. Sonuçta, her içerik dikkatinize talip.
Clickbait içeriğinde kullanılan, belirsiz başlıklar ve hayal gücünüzü serbest bırakan resimler gibi birkaç yaygın öğe vardır. Clickbait ayrıca dikkatinizi çekmek için şok ve öfkenin yanı sıra ‘Duyduğunuzda Kulaklarınıza İnanamayacağınız 19 Gerçek‘ gibi numaralandırılmış listeler kullanır.
Ben ise, kendimi bu tık tuzaklarından koruyabilmek için genelde şu detaylara dikkat ediyorum:
- ‘Bu haberi okuduğunuzda hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak!‘ örneğindeki gibi; kendi tepkimi oluşturmama izin vermek yerine nasıl hissetmem gerektiğini söyleyen bir başlık ise;
- ‘Yaz aylarında asla kullanmayın! Onun yerine…‘ örneğindeki gibi; tamamlanmamış cümleler içeren bir başlık ise;
- ‘Herkes yapıyor ama… Zararı çok fazla‘ örneğindeki gibi; en basit detayları dahi gizlenen, bu sayede konunun sizin ilginiz dahilinde bir konu olup olmadığını anlama fırsatı tanımayan ve tıklama dışında size hiçbir şans bırakmayan bir başlık ise, muhtemelen tık tuzağına düşmek üzereyim diye düşünüp içerikten uzaklaşıyorum.
- Bir şekilde başlığı ıskalayıp tuzağa düştüysem, içeriğin bir sonraki paragrafını ya da maddesini görmek için ‘Sıradaki‘ ya da ‘Devam Et‘ gibi ek yönlendirmeler görüyorsam,
- ‘Elektrik faturanızı nasıl düşürebilirsiniz? Elektrik faturanızın gözle görülür bir şekilde düşmesi için yapmanız gerekenleri elektrik faturanızı nasıl düşürürsünüz bölümünde bulabilirsiniz. Elektrik faturanız yüksek olmak zorunda değil ve elektrik faturanızı düşürmenizin birçok yolu var. Elektrik faturanızı düşürmenin yolları ise çok kolay.’ örneğinde olduğu gibi; ilk paragrafta, başlıkta geçen birkaç kelimenin yerli yersiz kullanıldığını görüyorsam evet tık tuzağına düştüm maalesef diye düşünüp sayfayı kapatıyorum. Dikkat ettiyseniz ‘geri’ tuşuna basmıyor ve sayfayı kapatıyorum. Çünkü muhtemelen bu tip bir tuzağa düştüysem, reklam bataklığından çıkmak da öyle basit olmuyor.
Bitcoin’de Kazanma Garantili 12 Tüyo!
Gerçek başlığımız: Tık Tuzağı İle Ne Amaçlanıyor?
Artık tıklama tuzağının kötü bir şey olduğunu biliyorsunuz, şimdi sitelerin neden tıklama tuzağı kullandığını anlamaya çalışalım.
Ana amaç, siteye daha fazla trafik çekmek ve bu sayede reklam ağlarından daha fazla reklam çekmek ve daha fazla gelir elde etmek.
Tıklama tuzağını bir araç olarak kullanan birçok web sitesinde aşağıdaki görselde görmeye alışık olduğunuz tarzda reklamlar bulunur. Bu reklamlar genelde bir reklam ağı (ad network) ya da çevrimiçi reklam pazar yerleri (ad exchange) kanalıyla edinilir. Bu networkler bir aracı vazifesi görür ve reklam verenlerle yayıncıları buluşturur. Google’ın da, Google Display Network (GDN) adında bu reklamların dağıtımını yaptığı bir ağı vardır.
Web sitenizi bu tarz ağlara kaydettiğinizde, web sitenizin trafiğini oluşturan kitlenin demografik özellikleri ve ilgi alanlarına göre siteniz bu reklam ağından payına düşeni alır. İşte tam da bu noktada ziyaretçi sayısı ile beraber önem kazanan sayfa görüntüleme sayısı kavramı karşımıza çıkar. Ne kadar fazla sayfa görüntülemesi, o kadar fazla gelir demektir. Networkler ve exchange platformlarının, bir web sitesini ağlarına almaları için sayfa görüntüleme sınırları vardır. Bu sınır, değişkenlik göstermekle beraber, en az 50.000 civarındadır. Daha fazla sayfa görüntülenmesi, daha fazla reklam demektir. Daha fazla reklam da daha fazla gelir.
Yani uzun lafın kısası, bu yayıncılar için içeriğin değeri görüntülenme sayısıyla ölçülür. Amaç, haber ya da bilgilendirme değildir.
Bunun yanında; bilinçli olarak sahte bir haberi yaymak için topluluğun gücünü kullanmak, gizlice bir virüs göndererek bilgisayarınıza zarar vermek ya da birtakım verilerinize ulaşmak ve bir başka site için korsan bağlantılar vermek gibi amaçlar da tıklama tuzağının hedefleri arasında olabilir.
Büyük İddia! Bitcoin Almak İçin En Uygun Tarih…
Bu sefer tık tuzağı değil. Gerçekten başlığa uygun olarak bitireceğim bu yazıyı.
Metaverse, kripto paralar, merkeziyetsiz otonom organizasyonlar, gelişmiş yapay zekalar, birçok devletten daha güçlü internet şirketleri, e-ticaret trendinin sürekli artması…
Bunların tamamı, hayatımızı kolaylaştırma iddiaları ile günlük yaşamlarımızda yer buldular. Öyle de oldu. Gerçekten hayatlarımızı büyük ölçüde kolaylaştırdılar ve buna devam da edecekler. Sorun şu ki; bizler bu kolaylaştırma sürecinin içerisinde, ikna edilmesi ve kandırılması çok basit birer araç haline geldik. Adeta programlanmış bir robot gibi, tıklanması istenen yere tıklıyor, gelişmiş algoritmalar sayesinde satın almamız (ya da almamamız) gereken şeyleri, satın almamız gereken zamanda alıyoruz.
Bu teknolojik gelişmeler içerisinde bir üretici olarak yer almalı ve sonraki nesilleri de bu yöne yönlendirmeliyiz. Üretici olmaktan kastım, sadece bir ürün üretmek değil. Bir servisi satmak, platformlar geliştirmek, bilgiyi, tabiatın ve insanlığın yararına kullandırmak gibi birçok konuda yeni nesil dünyanın, yani dijital dünyanın içerik üreticileri arasında yer almalıyız. Soruya da bu üreticilik yaklaşımıyla cevap verecek olursam:
Bitcoin almak için en uygun tarih, bundan bir 11,5 yıl kadar önce, Temmuz 2010’da fiyat 0,0008 USD iken idi. Geçmiş olsun.
Sevgiler
Engin Alemdar