İçerikte Neler Var?

İklim Zirvesi (COP27) Başladı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27’nci Taraflar Konferansı (COP27) başladı. Bu sene savaşın gölgesinde başlayan konferans daha az ses getirdi şimdilik…

Bu zirveye 190 ülkeden 40 binin üzerinde katılımcı katılıyor. Zirveye bir Afrika Ülkesi olan Mısır ev sahipliği yapıyor. Bir Afrika ülkesi olması, Afrika kıtasının küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olması açısından da önemli.

Zirvenin en önemli başlıklarından biri “kayıp ve zarar”. Küresel ısınmada en çok payı olanlar sanayileşmiş ülkeler olurken, küresel ısınmanın sonuçları ile en çok gelişen ülkeler yüzleşmek zorunda kalıyorlar. Ortaya çıkan bu zararı tazmin etmede gelişmiş ülkelerin ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Şimdiye kadar verilen yardım taahhüdünün sadece %10’u verilmiş durumda.

Gelişmiş ülkeler şimdi bu soruna müdahale etmezlerse eninde sonunda onlara da yansıyacak. Küresel ısınma kaynaklı iklim felaketleri nedeniyle dünyada 216 milyon kişinin göç etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Bu durum beraberinde sosyal bir krizi de getirecek kuşkusuz. Yani gelişmiş ülkeler şimdi önlem almazlarsa gelecekte daha büyük krizlerle uğraşmak zorunda kalabilirler.

Artık geç mi kaldık?

Sanayileşme öncesine göre dünyanın sıcaklığı 1.1 derece artmış durumda. Paris İklim Anlaşmasının uyarınca hedef sıcaklık artışını 1.5 derecede tutabilmek. Bunun için Birleşmiş Milletlerin açıkladığı son raporda ülkelerin emisyonlarını 2030 yılına kadar %50 azaltmaları gerekiyor. Mevcut planlar devam ederse dünyanın sıcaklık artışı 2.5 dereceye ulaşabilme riski taşıyor. Bu gerçekleşirse bilim insanları dünyada yaşayan insanların yarısının bu sıcaklık artışından etkileneceğini, dünyanın birçok bölgesinde sıcaklık ve nem artışı nedeniyle yaşamın tehdit altında olacağının altını çiziyorlar.

Geçen yılki zirvede ülkeler ulusal katkı beyanlarını (NDC) güçlendirmeyi kabul etmişti. Ancak sadece 24 ülke NDC’leri güncelledi ve daha güçlü politikalar uygulamaya geçti. Hemen hemen tüm ülkeler 2050’de net sıfır emisyon hedefi koydular. Bu hedeflerin tutturulması için 2030 yılında fosil yakıt tüketiminden vazgeçilmesi gerekiyor. Ancak bu konuda somut bir ilerleme çoğu ülkede yok.

Türkiye’nin net sıfır hedefi ve COP27

Türkiye’de 2053 için net sıfır hedefi koydu. COP27 esnasında da NDC’yi yenilemesi ve emisyon azaltım planlarını açıklaması bekleniyor. Bu planların açıklanması yeterli değil tabii. Bunları uygulamaya koymak gerek.

Biz Opinyu Ailesi olarak bu planların ve uygulamaların takipçisi olacağız.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account