İçerikte Neler Var?

Yalın Kanvas: Bir Bakışta Girişim

Yalın Kanvas Nedir?

Yalın Kanvas, Ash Maurya tarafından oluşturulmuş ve girişim fikrinizin kilit özelliklerini tek sayfada göstermenizi sağlayan bir iş planı şablonudur. Daha önce Alex Osterwaldertarafından hazırlanan iş modeli kanvasının yalın startuplara uyarlanması sonucunda ortaya çıkmıştır.

Yalın Kanvas

İş planları, iş modeli ile ilgili tüm detaylara önem vererek hazırlanması gereken, nadiren güncellenen ve bu sebeplerden ötürü üzerinde uzun süre çalışılması gereken dokümanlardır. Yalın kanvaslar ise bu uzun ve zahmetli sürece başlamadan önce hem girişimcinin fikrini olgunlaştırması hem de okuyan diğer kişilerin iş fikri hakkında bilgi sahibi olmaları için ortalama 20-30 dakika gibi bir sürede hazırlanan, sadece tek sayfadan ibaret olan ve iş fikrine genel bir bakış sunan dokümanlardır.

Yalın Kanvas Bölümleri

Yalın kanvas 9 bölümden oluşur;

Problem ve var olan alternatifler, (tespit edilen en önemli problemler ve bu problemlere hali hazırda çözüm üreten alternatifler)
Çözümler, (her bir problem için önerilen çözümler)
Kilit metrikler, (girişimin gidişatını takip etmeye yarayan kilit performans göstergeleri)
Eşsiz değer teklifi ve üst seviye konsept, (ziyaretçileri müşteriye çevirebilecek açık ve net mesaj)
Haksız rekabet avantajı, (iş fikrinin taklit edilmesini zorlaştıracak unsurlar)
Kanallar, (müşterilere nasıl ulaşılacağının yolları)
Hedef kitle ve erken benimseyiciler, (hedef müşteriler ve erken benimseyiciler)
Maliyet yapısı, (sabit ve değişken maliyetler)
Gelir kalemleri (gelir modelleri ve kaynakları) şeklindedir.
Yalın Kanvas

Yalın Kanvas Nasıl Hazırlanır?

Her ne kadar bir yalın kanvas soldan sağa ve yukarıdan aşağı doğru yukarıdaki şekilde sıralansa da boş bir yalın kanvas şablonunda bölümlerin doldurulma sırası farklıdır.

Yalın kanvas şablonunun doldurulma sıralaması mantıksal bir akışa göredir. Bu yüzden;

1. Öncelikle kimlere yönelik bir problemi çözeceğinizi belirleyerek hedef kitle ve erken benimseyiciler listelenmelidir. Her bir hedef kitle gerek farklı bir renk ile gerekse de A, B, C gibi ayırıcılarla belirtilmelidir.
2. Daha sonra hedef kitlenin problemleri tespit edilmeli ve her bir hedef kitle grubunun problemleri ayrı ayrı ifade edilmelidir. Örneğin A hedef kitlesinin problemi PA1şeklinde, B hedef kitlesinin problemi ise PB1 şeklinde ortaya konmalıdır.
3. Tespit edilen problemlerin tümü için geçerli olacak şekilde, net, anlaşılır ve yalın bir eşsiz değer teklifi ve üst seviye konsept belirlenmelidir. Üst seviye konsept belirlenirken x için y analojisi kullanılmalıdır. Örneğin, sadece doktorlara yönelik video içerikleri üreten bir girişim DOKTORLAR İÇİN YOUTUBE önermesini kullanabilir.
4. Sonrasında artık her bir problem için çözümler listelenmelidir. Örneğin, PA1 problemi için önerilen çözüm PAC1, PB1 problemi için önerilen çözüm ise PBC1 şeklinde ifade edilmelidir.
5. Bir sonraki adımda ise hedef kitleye hangi kanallarla ulaşılacağının listelenmesi gerekir. Yine her bir hedef kitle için ayrı kanallar kurgulanmalıdır. Örneğin A müşterisine ulaşılacak kanal için KA1, B müşterisine ulaşılacak kanal için ise KB1 kodları kullanılmalıdır.
6. Hedef kitle, problemler, eşsiz değer teklifi, çözümler ve kanalların tespitinin ardından gelir kalemleri ve maliyet yapısı listelenmelidir. Her bir gelir kalemi G1, G2 şeklinde ve hesaplama formülleri ile birlikte listelenir.
7. Her bir maliyet türü ise M1, M2 şeklinde, açık, anlaşılır ve yine hesaplama formülleri ile birlikte belirtilir.
8. Bu aşamada ise girişimin başarı durumunun ve gidişatının izlenmesine yardımcı olacak performans göstergeleri belirlenmelidir. Her bir performans göstergesi KPI1, KPI2 şeklinde ifade edilmeli, hangi amaçla izlendiği açıkça belirtilmeli ve hesaplama formülü ortaya konmalıdır.
9. Son aşamada ise iş fikrinin kopyalanmasını engelleyecek veya zorlaştıracak unsurlar R1, R2 şeklinde listelenmelidir.
Yalın Kanvas

Yalın Kanvas Neden Önemlidir?

Girişimciler, yatırım turlarına çıkmadan önce detaylı ve özenle hazırlanmış bir iş planına sahip olmalıdırlar. Fakat yatırımcılar da girişimciler de iş insanlarıdır ve başarılı iş insanlarının birçok ortak yönleri olmasına rağmen, bunlardan en önemlisi etkin zaman yönetimidir. Yalın kanvas ya da iş modeli kanvası ile hem girişimciler hem de yatırımcılar zamanı son derece etkin kullanma şansına sahip olurlar. Yatırımcılar, ilgilerini çekmeyen ya da büyüme potansiyeli görmedikleri iş fikirlerinin, iş planlarını incelemek gibi nispeten daha fazla vakit alan bir süreci kısaltırken, girişimciler de yatırım alma şanslarının daha yüksek olduğu yatırımcılara daha fazla zaman ayırarak büyüme potansiyellerini artırabilirler.

Engin Alemdar

61e8f94ad76d1 bpfull

Girişimci - Mühendis - Hayalperest

Co-founder @Opinyu

Co-founder @Fabra

1 Yorum
  1. […] ürününüzün başarısını neyle ölçeceğinizi belirleyebilirsiniz. Tüm bunlar için bir yalın kanvas […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account