İçerikte Neler Var?

Özgürlük Konvoyu Eylemi: Küreselleşmenin Diğer Yüzü

Kanada’da kamyon şoförlerinin başlattığı eylemler, hızla diğer ülkelere de yayıldı. Eylemlerin etkisi Hollanda, Avusturya, Belçika, Fransa, Avusturalya ve ABD’de görüldü. Tabi Kanada’da olduğu kadar değil. 

Eylemler nasıl başladı? 

Aslında eylemler Covid önlemlerine bir tepki olarak başladı. Covid 19 tedbirleri kapsamında Kanada’dan ABD’ye giden kamyon şoförlerinin aşılı olmaları, eğer aşı yoksa on gün karantinaya girmelerini gerektiren bir düzenleme yayınlandı. Bu durum kamyon şoförlerinin tepkisine yol açtı. Kamyon şoförleri Kanada’da trafiği tıkadılar, günlük hayatı, hatta ticareti engellediler. Tabii sadece kamyoncular değil kısıtlamalara karşı olan gruplar, sağ görüşlüler de eylemlerde yerlerini aldılar. Olaylar o kadar büyüdü ki Kanada’da olağanüstü hal ilân edildi. Başbakan Justin Trudeau can güvenliği olduğu gerekçesi ile Başkent Ottawa’yı 10 günlüğüne terk etti. 

Olaylar önce Yeni Zelanda’ya sıçradı. Yeni Zelanda’da bu kısıtlamalara karşı tepki veren eylemcilerin yanına Köktendinci Hristiyan gruplar ve muhalefet partileri dâhil oldu. Gösteriler çığ gibi büyüdü. Avrupa’ya da sıçradı. Fransa’da da geniş yankı yaratan eylemlerde 300’ün üzerinde kişi ceza aldı ve onlarca kişi tutuklandı. Avusturalya ve ABD’de de benzer eylemler yapıldı. 

Her ne kadar ilk başlarda “bir azınlık” olarak görülseler de yapılan bir araştırmaya göre Ottowa kentinde yaşayanların üçte biri, günlük hayatlarını engelleyecek kadar protesto eylemlerinde bulunmalarına rağmen, protestocuları destekliyor. 

Eylemler de Fonlar da Küreselleşiyor 

Artık herhangi bir ülkede yaşanan bir eylem, sadece o ülkede sınırlı kalmıyor. Kolayca küreselleşiyor. Küreselleşen dünyada artık protestolar da küresel. 

Üstelik bu protestoları destekleyen fonlar da küresel. Bağışa dayalı Kitle Fonlama platformu GofundMe’de protestoları desteklemek için 787 bin dolarlık bir fon toplandı ve bu Kanada’ya transfer edildi. Polisin şiddet raporları ortaya çıktıktan sonra, GoFundMe bağışçılara paralarını iade etti. Ancak bu işi organize edenler, kendini Hristiyan bağışa dayalı bir kitle fonlama platformu olarak tanımlayan GiveSendGo’ya geçtiler. 8 milyon dolar fon toplandı. Kanada mahkemelerinin yasaklamasına rağmen parayı göndermekte ısrar ettiler. 

Kanada’da kamyon şoförlerinin Covid kısıtlamalarına hatta sadece karantina önlemlerine verdiği tepkiler, hızla aşı karşıtı sağcılar tarafından sahiplenildi. Trump posterleri asıldı. Hatta eylemler diğer ülkelere de yayıldı. 

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler sınırları kaldırıyor, küreselleşmeye neden oluyor. Ama bu küreselleşme sadece ticarette ya da kültürde olmuyor. Toplumsal eylemler, hatta bunların fonlanması da küreselleşiyor. 

Bu durum otoritelerin toplumsal eylemlerle mücadelede bu yeni toplumsal dinamikleri dikkate alan çözüm mekanizmaları geliştirmesini zorunlu kılıyor. Kanada’da gördüğümüz gibi “küçük bir azınlık” olarak başlayan bir eylem, amaçlarının dışına taşan, küresel bir eyleme dönüşebiliyor. 

Opinyu- 22/02/2022

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account