İçerikte Neler Var?

Çocuklarda Başarının En Büyük Engeli: Sınav Stresi Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Dişimizden tırnağımızdan arttırıp en iyi şekilde yetiştirdiğimiz çocuklarımızın geleceği için iyi bir eğitim almaları gerektiğine inanıyoruz. Özel okullar, özel dersler, dershaneler, yaşam koçları derken çok ciddi para ve emek sarf ediyoruz.

Veli olarak bizler elimizden geleni yapmamıza, evlatlarımız da üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesine rağmen bazen hak ettikleri sonucu alamayabiliyorlar. Sınav stresi her yaştan öğrencinin gerçek potansiyelini açığa çıkarma bağlamında önlerinde duran en önemli engellerden bir tanesi. Peki vücudun doğal bir tepkisi olan stresin sınavla alakalı olan çeşidi ile çocuklarımız ve biz nasıl baş etmeliyiz?

Çocuğunuzun sınav stresi veya kaygısı ile baş etmek için en önce çocuğunuzun sınav stresi yaşayıp yaşamadığından emin olmalısınız. Eğer çocuğunuz çok iyi çalıştığı konuları sınavda hatırlamadığından bahsediyor veya soruları anlamakta güçlük çektiğini söylüyorsa muhtemelen sınav stresinden mustarip demektir. Hele ki bu belirtilere bir de yüksek kalp atışı veya ağız kuruluğu şikayetleri gibi fiziksel belirtiler de eklenmişse sorunu tespit etmişsiniz demektir.

Peki öğrencilerin başarısının önündeki en büyük engel olan sınav stresinin nedenleri nelerdir?

Sınav kaygısı en önce öğrencinin sorumluluğunu eksik yerine getirmesinden veya çalışmaya geç başlamasından kaynaklanmaktadır. Derslerine eksiksiz çalışan öğrencilerde ise aile baskısı ve/veya kendini aileye ispatlama ihtiyacı, arkadaşları ile bir rekabet içerisinde olduğu düşüncesi, yoğun kahve veya fast-food tüketimi gibi sağlıksız yaşam alışkanlıkları vardır.

Sınav stresi vücudun doğal bir fizyolojik tepkisi olmasına rağmen bu olumsuz durumun etkilerini ekarte etmek veya azaltmak mümkün. Sınav stresi ile baş etmek için en önce sınav stresine yol açan sebep tespit edilmeli ve bu bağlamda harekete geçilmeli.

Sınav kaygısını yenme bağlamında öğrenciler; sınavlara son anda değil günler öncesinden programlı bir şekilde çalışmaya başlamalı, öğrenciler sınavlardan önce kendilerine dinlenecek zamanı tanımalı, yalnızca öğrencilikte değil hayatın her alanında başarı için düzenli uyumak önemli, öğrenci sebze ve sıvı yönünden zengin sağlıklı bir diyetle beslenmeli, öğrencinin dersleri dışında da boş vaktini değerlendirebileceği bir spor veya sanat aktivitesi ile ilgilenmesi de kaygı ile başa çıkma bağlamında uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Özellikle kronikleşen sınav stresi ve kaygısı ile baş etme bağlamında velilerin yapabileceklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; öğrencilerin başarısına sevinilirken başarısızlığına abartılı tepkiler vermekten kaçınılmalı, öğrencilere yapılan maddi-manevi fedakarlıklar hatırlatılmamalı, öğrencilere sınava hazırlanma sürecinde veliler tarafından yalnızca gerekli olduğunda ders çalışma uyarısı yapılmalı, öğrenciler asla ve asla akrabaların veya tanıdıkların çocukları ile kıyaslanmamalı.

Okul başarısı ve kaygı yönetimi için öğrencilerin disiplinli olmaları ve yaşam tarzlarına dikkat etmeleri önemlidir. Velilerin ise baskıcılık yerine destekleyici olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin ruh ve beden sağlığının her şeyden daha önemli olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.

Opinyu 21.06.2022

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account