İçerikte Neler Var?

Taş Devri, Ortada Taş Kalmadığı İçin Sona Ermedi: Çevre İçin Otomotivin Geleceği

Motorlu taşıtların neden olduğu, kentsel hava kirliliği ve petrol gereksinimine bağlı tehditleri azaltmak için yapılmakta olan çalışmalar, alternatif taşıt ve yakıt seçeneklerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu alternatiflerin başında elektrikli taşıtlar, hibrid elektrikli taşıtlar ve plug hibrid benzin ile yakıt, selülozik etanol ve hidrojen yakıt kullanımı gelmektedir.

Tüm elektrikli taşıtlar batarya veya hidrojen ve yakıt pilleri tarafından desteklenmektedir. Böylece kentsel hava kirliliğini azaltacak ve petrole olan bağımlılığı ortadan kaldıracak potansiyel oluşturulmaktadır. Hibritler ve plug hibritler, günümüz teknolojisinde içten yanmalı motor kullanılarak biyoyakıtlar ile güçlendirilmektedir. Elektrikli taşıtlar için bataryalar ve yakıt pilleri olmak üzere iki temel seçenek vardır: Yakıt pilleri daha fazla menzil için bataryalardan, ağırlık, hacim, maliyet, ilk sera gazı salınımı, yeniden dolma zamanı, enerji verimliliği yönünden daha avantajlıdır.

Çevre İçin Otomotivin Geleceği

Yeni yakıtlar ve alternatif taşıtlar, önemli ölçüde petrole olan bağımlılığımızı azaltacak ve taşımacılık sektöründe karbon oranını düşürecektir. Özellikle selülozik hammaddelerden yapılan bütanol, etanol, biyodizel gibi yakıtlar olumlu sonuçlar vermiştir. Bu yakıtlar, petrol tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltsa da sadece geçici bir geçiş yakıtıdır. Gelecekte, hidrojen ve elektrik, birincil sıfır karbonlu ulaşım yakıtı haline gelecektir.

Alternatif taşıtlar olarak, benzinli hibrid elektrikli taşıtlar, ticari araç pazarında az bir etkiye sahip olmakla birlikte, plug hibrid elektrikli taşıtlar, elektrik şebekesinden şarj edilebilen bataryaların gelişmesiyle ticari taşıt pazarına girmektedir. Biyoyakıt ve plug hibrid elektrikli taşıt kombinasyonu, yakıt tüketimini ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltacaktır. Elektrikli taşıtlar, yakıt pilleri veya bataryalar ile desteklendiğinden, uzun vadede önemli bir katkı sağlayacaktır. Gelişmiş benzinli içten yanmalı taşıtlara karşı, alternatif ulaşım teknolojileri olarak, elektrikli taşıtlar da hızla gelişmeye devam etmektedir.

Ekonomistlerin paradigma değişikliği için söylediği “Taş devri, ortada taş kalmadığı için sona ermedi” sözüyle konuyu incelersek; daha etkili, verimli ancak pahalı teknolojilere geçişin nedeni her zaman eski teknolojilerin işlevini yitirmesi değildir. Günümüz teknolojisinde düşük karbonlu ekonomiye geçiş hazırlanmaktadır. Karbon, artık her tür ekonomik faaliyetin içinde fiyatlanan, etkisi hesaplanan bir değişkene dönüşmüş durumdadır.

Gelecek tasarlanırken dikkate alınması gereken önemli bir kriter sürdürülebilirliğin farklı boyutlarını değerlendirerek, süreçleri doğru yönetmektir. Alınan her kararla birlikte sistemin değişikliğe uğraması dinamik çözümlerin oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır.

Dr. Nuri ŞİŞMAN

Lisans öğrenimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Çiftanadal programıyla 2002 yılında Makine Mühendisliği ve 2001 yılında Kimya Mühendisliğinde tamamladı. Makine Enerji Anabilim dalında 2005 yılında yüksek lisans ve 2018 yılında doktorayı tamamladı. 2010 yılında Uludağ Üniversitesinde İşletme yüksek lisansını tamamladı.

20 yılı aşkın profesyonel kariyerinde; Proje Yönetimi, Ar-Ge Merkezi kurulma ve sürdürme çalışmaları, TÜBİTAK, Ar-Ge ve süreç geliştirme projelerini koordinesi ve yönetimi, projelerin teknik ve mali fizibilite analizlerini oluşturulması çalışmalarını sürdürdü. Yeni ürün geliştirmenin koordine edilmesi, deneysel tasarım ve gelişmiş istatistiksel araçları kullanarak sonuçların analiz edilmesi, risk yönetimi araçlarını kullanarak tasarım ve süreç çalışmalarını yürütülmesi, kalite yönetim sistemini kurulması ve yönetilmesi faaliyetlerinde bulundu.

6 sigma karakuşak sahibi olarak birçok sürekli iyileştirme projelerini yönetti. TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından organize edilen eğitim ve sınavlar sonucu Yalın Dönüşüm Danışmanı olarak çalışma hakkı kazandı. Bunun yanı sıra İş Güvenliği-A ve Enerji Yöneticisi sertifikaları bulunmaktadır. İş hayatında üretim, kalite, mühendislik, iş geliştirme departmanlarında görev aldıktan sonra 2016 yılından beri Otomotiv yan sanayinde Ar-Ge Merkezi Koordinatörü olarak çalışmaktadır.

Kamu üniversitelerinde akreditasyon ve dış danışman kurul üyesi olarak deneyimlerimi aktarmaktadır. Altı adet tescillenmiş patenti ve yapmış olduğu projelerle ilgili enerji, tasarım ve üretim alanlarında makaleleri bulunmaktadır.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account