İçerikte Neler Var?

‘LOVEMARK’ OLABİLEN KAZANIYOR

Sadece marka olmak yetmiyor, artık jenerik marka olmak, Lovemark olmak gerekiyor. Jenerik markanın ne olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bilindik bir ürün markasının zamanla ürünün adının yerine geçmesi ve ağız alışkanlığıyla o ürün adı yerine sürekli olarak bilindik markanın adının telâffuz edilmesi durumu. 

Peki, Lovemark ?

Lovemark 2005 yılında dünyanın ileri gelen reklam ajanslarından Saatchi&Saatchi’nin CEO’su Kevin Roberts tarafından kullanılmaya başlamış. Doğrudan çevirisi ile “Marka Aşkı” diyebileceğimiz bu kavram, bazı markalara duyduğumuz duygusal bağlılığı ifade ediyor. Roberts markaların kalıcılık ve hatırlanan bir değer oluşturması için duygulara hitap etmesini savunmakta ve lovemark’ı 3 temel duygu üzerine temellendirmiş; duygu, gizem ve samimiyet. Ona göre bu üç duygu markalara saygının yanında sevgi de getirecektir. 

Lovemark olma yolunda en önemli basamak kuşkusuz “kurumsal samimiyet” inşa edebilmek. Satın alma tercihlerimiz de sıklıkla duygusal bağ kurabildiğimiz markalar yönünde oluyor.

Dünyanın en sevilen markaları arasında Apple, Google, Starbucks, Coca-Cola, Nike, Nestlé, Lego, Converse, Ikea, Cadburry ve Adidas gibi yüzlerce marka yer alıyor. İnsanlar Iphone için saatlerce kuyrukta bekliyorlar. Hatta geçtiğimiz yıllarda “İpad almak için böbreğini sattı” başlıklı haberleri bile gördük. Bu mantığa değil saf duygulara dayanıyor. Eğer insanlar bir ürün için birbirleriyle yarışıyorsa o ürün olmaktan çıkmış, bir Lovemark olarak kişiselleşmiştir.

Ülkemizde 2013’ten sonra hissedilir derecede öne çıkan “Lovemark” tabiri özellikle 2014’te tüm reklamlarda öne çıkarılmaya başlanmış durumda.

MediaCat önderliğinde 2007’den beri her yıl Türkiye’nin Lovemark’ları araştırması yapılmakta ve yayınlanmakta. 

2021 Lovemark araştırmalarında önceki yıllarda ele alınmayan ancak Koronavirüs süreciyle hayatımızdaki rolleri değişen, büyüyen kategorilere de yer verilmiş. Araştırma 15-55 yaş aralığında, kadın erkek oranı eşit, Türkiye temsili 2 bin kişinin katılımıyla CATI ve CAWI yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiş.

Türkiye’nin Lovemark’ları 2020

Ambalajlı Su: Erikli

Banka: Ziraat Bankası

Cam Eşya: Paşabahçe

Çamaşır Deterjanı: OMO

Dijital TV Platformu: Netflix

Diş Macunu: Colgate

El Kremi: Arko Nem

Havayolu Şirketi: Türk Hava Yolları

Kahve: Nescafé

Kişisel Bakım Marketi: Gratis

Online Alışveriş Sitesi: Trendyol

Sosyal Medya Platformu: Instagram

Spor Ayakkabı: adidas

Şampuan: Elidor

Tıraş Bıçağı: Gillette

TV Kanalı: FOX

Türkiye’nin Lovemark’ları 2021

Akaryakıt: OPET

Ambalajlı Su: Erikli

Atıştırmalık: Ülker

Banka: Ziraat Bankası

Bebek Bakım Kremi: Bepanthol

Beyaz Eşya: Arçelik

Bulaşık Makinesi Deterjanı: Fairy

El Hijyeni: Duru

E-ticaret: Trendyol

Ev Hijyeni: Domestos

Kahve: Nescafé

Online Market: Migros

Bazı kategorilerin değişmeyen birincileri var. Markaların gönüllerde taht kurmuş birer Lovemark olma yolculuğunda Lovemark olmaktan belki de daha önemlisi; bu yolculuğu sürdürebilir kılmak. Bu da ayrı bir disiplin gerektiriyor. Değişen tüketici tercihleri, beklentileri, ihtiyaçları ve rekabetteki konumu takip etmek daha da önem kazanıyor. 

Markaların Lovemark olmak için yaptıkları çalışmalar, marka bilinirliğini, müşteri memnuniyetini, algılanan itibarı ve en önemlisi de markanın kolay hatırlanma oranlarını artırıyor ve bu alanda yapılacak harcamaları zamanla aşağı çekiyor.

Kalpleri kazanarak “Lovemark” olmayı başarmış ama daha da önemlisi liderliğini koruyabilmiş tüm markaları tebrik etmek lazım.

Sevgiler

Nesrin Şahinkaya Alemdar

1 Yorum
  1. […] çok müşteri kalbiyle alışveriş yapıyor ve günümüz tüketicisi kurumsal davranışa ilgi […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account