İçerikte Neler Var?

Markaların Referansları Influencerlar ve Etkileyici Pazarlama

influencer 1

Dijital PR başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi; günlük yaşamda artan internet kullanımı, tüketici alışkanlıklarını değiştirdi ve kişilerin özellikle sosyal medya üzerinde geçirdikleri zaman çok arttı.

Tüketiciler internet üzerinden daha önceden bu ürünü almış ve kullanmış kişilerin yorumlarına bakmadan ürün alamaz hale geldi.

Sosyal medya kullanıcıları arasında internet sayesinde birbirleriyle kesintisiz bir etkileşim süreci başladı.

Hayatımızda artık hepimizin takip ettiği “İçerik Üreticileri” var. Toplumda sözü geçen kanaat önderleri, artık dijital platformlara kaydı. Hem de neredeyse hayatımızın her alanında…

Geleneksel pazarlamanın en etkili yöntemlerinden word-of-mouth, artık sosyal medya fenomenleri olarak nitelendirilen kişiler tarafından yapılıyor.

İşte bu milyonlara varan takipçilere sahip fenomenler yani influncerlar; markaların ürünlerini önce kullanıyor, ürünlerin kaliteli, güzel, kullanışlı, uygun fiyatlı vb. özelliklerini takipçileriyle paylaşıyor ve önerilerde bulunuyorlar. Influencerlar; potansiyel alıcılar için akıllı alışveriş modelleri olmuş durumda.

Infleuncerların çoğu, kendi içinde ansızın parlayan, ancak nasıl/neden ünlendiği, parladığı anlaşılmayan kişilerden oluşuyor. Ayrıca hâlihazırda tanınan çoğu sanatçı, futbolcu, siyasetçi vb. de artık influencerlık yolunda yürüyerek, hem gelir elde ediyor hem de kendini güncel tutuyor.

Influencer marketing; işte bu yeni nesil kanaat önderleri olarak sosyal medyada yer edinmiş kişi veya hesapların profil etkileşimlerine bakılarak pazarlama kanalları üzerinde yapılan tanıtım çalışmaları olarak değerlendiriliyor.

Pazar Büyüklüğü 13,8 Milyar Dolar

word image 32
Statista verilerine göre influencer marketing global pazar büyüklüğü 5 yılda yaklaşık %765 artmıştır.

2021 yılı için tüm dünyada tahmin edilen influencer marketing pazar büyüklüğü 13,8 milyar doları bulmuş durumda.

Influencerlar, düzenli ve yaratıcı paylaşımlar ile takipçiyle kurdukları bağı istedikleri platforma taşıyabiliyorlar. En etkili influencerlar genellikle “entertainment” ve “lifestyle” kategorilerinde içerik üretiyor.

Markalar için en önemli kriter, tabii ki doğru influencerı seçebilmek. Markaları artık PR ajansları sosyal medya ajanslarına, sosyal medya ajansları menajerlere, menajerler de influencerlara ulaştırıyor. Ajanslar markalar için en doğru influencerı seçmenin yanında, hedefi ve süreci iyi belirlemek ve her iki taraf için de süreci profesyonel ve verimli sürdürme noktasında çok önemli bir rol oynuyor. Influencerı sadece seçmek yetmiyor. Süreç doğru planlanmadığı ve kurgulanmadığı durumlarda influencer marketing her iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurabilir.

word image 33
Mediakix tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, pazarlamacıların %80’i influencer marketing çözümlerini etkili buluyor.

Sosyal Medya Ödülleri

Marketing Türkiye ve BoomSonar iş birliğiyle 2017’den beri her yıl “Social Media Awards Turkey” yani Türkiye’nin en büyük sosyal medya ödülleri organizasyonu gerçekleştiriliyor. Sosyal medyaya damgasını vuran marka, ajans, proje ve kişiler ödüllendiriliyor. Social Media Awards Turkey ödülleri; SocialBrands Veri Analitiği Ödülleri, Jüri Ödülleri ve Grand Prix olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor. SocialBrands Veri Analitiği Ödülleri 50’den fazla sektörde toplam 55 binden fazla sosyal medya hesabının bir yıllık dönemdeki performansını ölçümleyerek, en başarılı markaları ödüllendiriyor. Tamamen veriye dayanan performans ölçümlemeleriyle belirlenen ödüller, BoomSonar’ın sosyal medya marka ölçümleme ve puanlama sistemi SocialBrands sıralamalarına dayanıyor. Jüri Ödülleri bölümünde marka ve ajansların sosyal medya ve dijital dünyada gerçekleştirdiği en başarılı projeleri, fikirleri ve işleriyle başvuru yapabilecekleri Sosyal Medya Kampanyası, Gerçek Zamanlı Kampanya, Dijital PR Çalışması, Küçük Bütçeli Büyük İşler gibi birçok farklı kategori yer alıyor.

Social Media Awards Turkey 2021 Kazananları

  • (Altın) Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Kadın Müzik Sanatçısı – Hadise
  • (Altın) Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Erkek Müzik Sanatçısı – Haluk Levent
  • (Altın) Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Kadın Oyuncu – Hande Erçel
  • (Altın) Sosyal Medyayı En İyi Kullanan Erkek Oyuncu – Uraz Kaygılaroğlu
  • (Altın) En Başarılı Facebook Influencer’ı – Cezmi Kalorifer
  • (Altın) En Başarılı Twitter Influencer’ı – Danla Bilic
  • (Altın) En Başarılı Instagram Influencer’ı – Danla Bilic
  • (Altın) En Başarılı Youtube Influencer’ı – Kafalar
  • (Altın) En Başarılı Ebeveyn & Çocuk Influencer’ı – Berfu Yenenler
  • (Altın) En Başarılı Finans Influencer’ı – Özgür Demirtaş
  • (Altın) En Başarılı Gastronomi Influencer’ı – Refika Birgül
  • (Altın) En Başarılı Sağlıklı Yaşam Influencer’ı – Dilara Koçak
  • (Altın) En Başarılı Teknoloji Influencer’ı – Barış Özcan
  • (Altın) En İyi Tematik Blog – Biz Evde Yokuz

Pazarlama Hunisi, Satın Alma Yolculuğu Ve Influencer Marketing

Bildiğiniz gibi, markalar tüketiciye ulaşma stratejilerini Pazarlama Hunisi adı verilen bir metotla belirlerler. Pazarlama hunisi ise 3 önemli aşamadan oluşur. Bunlar;

  • TOFU yani Top Of The Funnel: Markaların hedef kitlelerinin çok geniş tutulduğu ve yığın pazarlama faaliyetleri yürüttüğü ve pazarlama bütçesinin en yüksek tutulduğu aşamadır.
  • MOFU yani Middle Of The Funnel: Hedef kitlenin filtrelendiği ve satın alma potansiyeli yüksek kitleye ulaşıldığı aşamadır.
  • BOFU yani Bottom Of The Funnel: Hedef kitlenin artık satın alma kararı verdiği ve ürün / hizmet kıyaslamalarını yaptığı aşamadır.
metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Pazarlama hunisi teorik olarak yukarıdaki bu 3 aşamadan oluşsa da; markalar pazarlama hunisi ile beraber Müşteri Satın Alma Yolculuğu adlı bir diğer etüdü de yaparlar. Satın alma yolculuğu ise etüdün adlandırmasının aksine satın alma faaliyeti ile sonuçlanan bir etüt değildir. Satış sonrası hizmetler ve en önemlisi de müşterinin ürünü tavsiye etmesi süreci marka için oldukça önemlidir. Çünkü, yukarıda belirttiğim pazarlama hunisinin en masraflı kısmı olan TOFU aşaması, tavsiye ve referanslar sayesinde atlanmış olacaktır.

Özetle; hayatımıza çok hızlı bir şekilde adapte ettiğimiz internet alışverişleri, bizlere kolaylıklar sunduğu kadar bir yandan da ürün ve hizmet yığınları arasında kaybolmamıza ve satın aldığımız her şey için fiyat, kalite, satış sonrası hizmetleri gibi konuları araştırmamıza neden oldu. Söz konusu bu karşılaştırmaları yapmak, bazen çok yorucu ve uzun vakitler gerektiren bir süreçler haline geldi. İşte tam da bu sebepten dolayı hem markalar hem de tüketiciler için influencer marketing şimdilik yeterli ve etkili bir araç oldu.

Sevgiler

Nesrin Şahinkaya Alemdar

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account