İçerikte Neler Var?

“Girişimci Anne” Kavramı Üzerine: “Zikretmek ya da Zikretmemek, İşte Bütün Mesele Bu!” mu?

“Girişimci Anne (‘Mompreneur’ ya da ‘Momtrepreneur’)” kavramı girişimcilik terminolojisinde yerini göreli olarak yenice alan kavramlardan bir tanesi. Kavram daha ziyade kendi işini kuran [ve sıklıkla evden çalışan] anneleri (Cambridge Dictionary, t.b.) anlatmak maksadıyla icat edilmiş. Tanımda bahsi geçen iş insanları annelik ve girişimcilik rolleri arasında dengeyi yakalamaya gayret eden bireyler. Müspet bir gelişme olarak dünyanın birçok ülkesinde girişimci anneler örgütlenme sürecine girmişler. Örneğin hızlı bir araştırma neticesinde ülkemizde “Girişimci Anneler Kulübü”ne (t.b.), daha küresel bir inisiyatif olarak ise “The Founding Moms”a ulaşılabiliyor. Annelerin kendi işlerini daha fazla kurmalarıyla birlikte gelecekte kavramı daha fazla işiteceğimize inanıyorum. 

Henault’un Makalesi Üzerine

Henault (2016)’un girişimci anneler üzerine kaleme aldığı hoş bir yazı var. Özetle yazıda Henault, bu kavram hakkındaki şikayetlerini “içini dökmek” olarak tanımlayabileceğimiz bir içtenlikle okuyucusuyla paylaşıyor. Henault’un şikayeti, yazında girişimci annelerin erkek versiyonu olarak düşünülebilecek “Girişimci Babalar (‘Dadtrepreneurs’ ya da ‘Dadpreneurs’)” gibi bir kavramın bulunmaması ve “girişimci anneler” kavramının kullanımına yönelik bu tercihin, alttan alta kadın girişimcileri ötekileştiren ve daha da ötesinde, ikinci sınıf ve ehemmiyetsiz gören bir zihniyetin dili olduğu yönünde. Dolayısıyla, hegemonik erkek egemen düzenin ekmeğine yağ süren dilsel bir pratik.

Hiç şüphesiz, Henault’a hem katıldığım hem de farklı düşündüğüm bazı hususlar mevcut. Her şeyden önce inanıyorum ki, tercih edilen dil hakikate ilişkin algıları, hakikate dair algılar da dili inşa ediyor. Bu nedenle, Henault’un kullanılan dile ilişkin hassasiyetini ve endişelerini derin bir anlayışla karşılayabiliyorum. Benzer biçimde, kanımca Henault’un haklı olduğu bir nokta da, yazında “girişimci anneler” gibi bir kategori varsa, o halde bu kategorinin karşısında, bir diğer kategori olarak, bir de “girişimci babalar”ın olması gerektiği. “Girişimci” kavramı kendi başına “girişimci anneler”in alternatifi olamaz gibi görünüyor çünkü aksi takdirde bu tercih, girişimciliğe otomatikman erkek cinsiyetinin atfedildiği manasına gelme tehlikesini içeriyor.

Girişimci anne

Öte yandan doğal olarak kendisinden farklı düşündüğüm noktalar da var. Birincisi, su götürmez biçimde “androsentrik” bir dünyada yaşamlarımızı idame ettiriyoruz. Bugün bir araştırma yapılsa ve tesadüfi örnekleme ile seçilecek bireylerden girişimciliğe bir cinsiyet atfetmeleri talep edilse, kuvvetle muhtemel birçok insan (içlerinde çok sayıda kadın da olacak biçimde) girişimciliği “erkek” cinsiyetiyle kodlayacaktır. Nitekim yürütülen bir araştırmanın bulguları kadınların kendilerini “girişimci baba” olarak tanıtan erkeklere nazaran iki kat daha fazla “girişimci anne” olarak tanıttıklarını ortaya koymuş (Westring vd., 2020).

Bu bağlamda erkeklerin (ve hatta birçok kadının) tek başına kullanıldığında “girişimcilik” kavramını biraz erkeklerle özdeşleştirip, tekellerine alma niyetinde olduklarını söylemek pek ala da mümkün. Dolayısıyla; “girişimci anneler”, “girişimci analar”, “girişimci kadınlar” ya da “girişimci çiftler” gibi kadınların da girişimci faaliyetlerin içinde olduklarına dair sübliminal mesajlar gönderen dilsel ifadeler kullanılmadığı takdirde, bu kadınları girişimcilik alanında erkeklerle daha eşit hale getirmeyecek, aksine kadınları sahada daha da görünmez kılacak.

Bu bağlamda, “girişimci anneler” ve benzeri kadın merkezli girişimcilik kavramlarını kullanmak kadınların alanda varlığına ilişkin algıları pekiştirmek açısından mühim bir enstrüman. İkincisi, girişimcilik çok mümbit ve şümullü bir çalışma disiplini. Bu saha altında çok farklı, muhtelif girişimcilik kategorileri var. Bunların kimi ortak noktalarına ilaveten, sayısız noktada da (süreçleri, tecrübe ettikleri zorluklar, avantajlı noktaları vb.) birbirlerinden mühim farklılıkları mevcut.

Dolayısıyla “girişimci anneler” gibi bir kavramı sağlam düşünsel temellere oturtarak, bir çalışma sahası inşa etmek, bu niteliklere sahip kişilerin ve süreçlerinin daha iyi idrak edilmesine, diğer girişimci kategorilerinden onu farklı/eşsiz kılan noktaların tespitine ve belki de girişimci annelerin yükselen etkinliğine vesile olacak. Üçüncüsü, yazında aslında Henault’un iddia ettiği gibi “girişimci baba” kavramı hiç kullanılmıyor da değil. Nitekim hızlı bir araştırma yapıldığında kimi çalışmalarda (örneğin Ascarez, 2018) girişimci baba ifadesinden sarih biçimde faydalanıldığı görülüyor.

Özetle, fikirlerimi şöyle bir toparlarsam, birincisi, “girişimci anneler” kavramının kullanılmasının artılarının eksilerine ağır bastığını ve aksine, kavramın üstüne basa basa kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin bir müspet nokta olarak, ana-kadın-ebeveyn kelimeleri ile girişimcilik kelimesinin bir arada kullanılması, aslında bunların birinin diğerinden vazgeçerek sahip olunacak bir sıfat olmayabileceği mesajını da veriyor. İkincisi, Henault’a bu tartışmaya ilk tuğlayı koyduğu için ve yazısındaki enteresan fikirlerinden ötürü büyük bir saygı beslemekle birlikte, girişimci anneler hususuna, müdafaasına soyunduğu kadınlara halis niyetinin aksine zarar verebilecek biçimde, biraz fazlaca duygusal yaklaştığı kanaatindeyim. 

Bu vesile tüm annelerin ama bu yazı özelinde de bilhassa “girişimci anneler”in anneler gününü bir kez daha yürekten kutlarım.      

Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz 10.05.2022

Kaynakça

Ascarez, T. (2018). Dadpreneur: Helping Dads Be Successful With Their Busy Lives. Chicago: Orbit Media.

Cambridge Dictionary (t.b.). Mompreneur. https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/mompreneur, Erişim Tarihi: 09.05.2022.

Girişimci Anneler Kulübü (t.b.). Hakkımızda. https://www.girisimciannelerkulubu.com/hakkimizda, Erişim Tarihi: 09.05.2022.

Henault, M. (2016). Don’t call me a momtrepreneur. https://medium.com/startup-grind/dont-call-me-a-momtrepreneur-4c28c449f741, Erişim Tarihi: 08.05.2022.     

The Founding Moms (t.b.). We are the founding moms. https://foundingmoms.com/about/, Erişim Tarihi: 09.05.2022.

Westring, A.F., King, K. ve Friedman, S. (2020). Why we need ‘dadpreneurs’ to step up now. Entrepreneur, https://www.entrepreneur.com/article/351911, Erişim Tarihi: 09.05.2022.

1975 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Namık Kemal İlkokulu ve Ortaokulu'ndaki eğitimlerini takiben, lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamladı. 1997 yılında ise Gazi Üniversitesi, İ.İ.B.F., İşletme Bölümü'nden mezun oldu.

1998 yılında girdiği Bursa Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İşletme Yüksek Lisans Programı'ndaki eğitimine devam ederken, 1999 yılında AIESEC'in yurt dışı staj bursunu kazandı. Yine aynı sene, Bursa Uludağ Üniversitesi'nin İ.İ.B.F., İşletme Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Ardından, Bursa Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilimdalı'nda 2001 yılında "sanal takımlar" üzerine hazırladığı teziyle yüksek lisans derecesini aldı. Yüksek lisans eğitimini takiben aynı enstitüde, 2005 yılında "örgütsel değişim" konusu üzerine hazırladığı teziyle işletme doktoru unvanını aldı.

Dr. Eryılmaz akademik kariyerinde ilerleyen yıllarda sırasıyla, 2009'da yardımcı doçent, 2011'de doçent ve 2017'de de profesör unvanlarını aldı.

Yoğun akademik çalışmalarına ilaveten Dr. Eryılmaz fakültesine idari manada da hizmet etmeye gayret etti. Bu arzunun doğrultusunda, 2013-2015 yılları arasında çalıştığı fakültenin dekan yardımcısı olarak görev yaptı. Aynı dönemlerde Bursa Uludağ Üniversitesi "İktisadi ve İdari Bilimler" ve "İnegöl İşletme" fakültelerinin yönetim kurullarında da yer aldı.

Akademik bilgi ve tecrübesini ileriye taşıma arayışlarının neticesinde, 2017-2018 döneminde, bir yıl süreyle, "TÜBİTAK 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu"yla İsveç'in Göteborg Üniversitesi, Göteborg Araştırma Enstitüsü'nde, Prof.Dr. Barbara Czarniawska nezaretinde "Bilginin Çevirisi Kuramı (Knowledge Translation Theory)" üzerine araştırmalar yürüttü.

Dr. Eryılmaz 2009'dan bu yana Bursa Uludağ Üniversitesi'nde; lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde "İşletme" (L), "İşletme Yönetimi" (L), "Management" (L), "Organizasyon Teorisi" (L), "Organization Theory" (L), "Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği" (YL), "Stratejik Yönetime Giriş" (YL), "İleri Stratejik Yönetim" (D), "Örgüt Kuramları" (D) vb. muhtelif dersler vermiştir, vermeye devam etmektedir. Dr. Eryılmaz ayrıca, geçmişte de Beykent Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Okan Üniversitesi vb. muhtelif vakıf üniversitelerinde yüksek lisans düzeyinde "İşletme Yönetimi", "Stratejik Yönetim" ve "Takım Çalışması ve Liderlik" dersleri vermiştir.

Son olarak; Dr. Eryılmaz'in ilgi alanları "Stratejik Yönetim", "Örgüt Kuramları" ve "Araştırma Teknikleri"dir. Kendisinin bu alanlarda yayınlanmış 30'a yakın bilimsel makalesi (2014 yılında Dr. Öğr. Üyesi Mehlika Saraç ve Prof.Dr. İsmail Efil ile birlikte "Management Research Review" dergisinde yayınladıkları makale, 2015 yılında Emerald Group Publishing tarafından "Outstanding Paper Award" ödülüne layık görülmüştür), 20'ye yakın kitap bölümü, uluslararası ve ulusal kongrelerde sunulmuş 50 civarında tebliği vardır.Dr. Eryılmaz ayrıca 2015 yılında Ekin Yayınevi'nden çıkan "İşletme: Kuram ve Pratik" (Prof.Dr. Sait Yüksel Kaygusuz ve Prof.Dr. İsmail Efil'le birlikte) ve 2021 yılında Nobel Akademik Yayıncılık tarafından basılan "Dijital Dönüşümü İşletme Biliminin Gözlükleriyle Anlamak" kitaplarının editörlüğünü üstlenmiştir. Kendisi bir tanesi Tübitak 1001 projesi olmak üzere, 5 bilimsel projede yürütücü ve araştırmacı olarak yer almıştır. Dr. Eryılmaz ayrıca naçizane bilgi ve tecrübelerini okuyucularla her ay "Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Dergisi"ndeki yazılarıyla paylaşmaktadır. İlaveten halen; "TESAM Akademi" ve "Uluslararası Yönetim Akademisi" dergilerinin alan editörlüğünü üstlenmekte ve "Başkent Üniversitesi Yönetim Araştırmaları Dergisi"nin ise editörler kurulunda hizmet vermektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account