İçerikte Neler Var?

2022 Seyahat Trendleri ve Sonrası

Her yıl, küresel turizmi ve misafirperverliği büyük ölçüde etkileyecek tahmini seyahat endüstrisi eğilimleri küresel aktörlerce değerlendirilmektedir. Kovid pandemisinin ciddiyeti ile bu tahminler, seyahat trendlerinden çok daha fazlası olabilecek daha ziyade endüstriyi daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirmeye yardımcı olacak değerler ve ilkeleri öngörmektedir.

İnovasyon yoluyla bilgiden seyahat şirketinin giderek artan önemine kadar, önümüzdeki takvimde görmeyi umduğumuz temel seyahat trendleri ile sektörü şekillendirecek temel seyahat trendleri ve değerleri turizmcilerin her zaman daha fazla odağında olması gerekenlerdir.

1. Teknoloji Destekli Seyahat Temel Olacak…

Teknolojinin seyahatteki rolünün 2022 ve sonrasında öneminin artmaya devam edeceği küçümsenemez. Gerçek zamanlı seyahat bildirimlerinde dijital aşı pasaportu, teknoloji çözümleri ve seyahat kararları gibi güncel hususlarda sektörü haberdar tutmak kamusal rehber oluşturulmasında önemli rol oynayacaktır. Ülkeler aşılı yolcuları tekrar kabul etmeye başladıkça; test, karantina ve form gereksinimleri destinasyonlar arasında farklılık göstermeye devam edecek. Yolcuların uluslararası seyahat gereksinimlerinin karşılanması için ülkeler zamanında güncellemeler yaparak seyahat süreçlerini desteklemeye özen göstermelidirler.

Görüldüğü üzere, temassız teknolojik çözümler seyahat deneyimini kolaylaştırmaya devam edecek. Seyahat şirketleri, gezginleri güvende tutmak, yardım ve bilgilere anında erişim sağlamak için yenilikçi teknoloji çözümlerini daha çok benimseme eğilimindeler. Temassız check-in, uçağa biniş, uygulama üzerinden yemek tercihi, hizmet siparişi verme, whatsapp veya sohbet aracılığıyla konsiyerj (müşterilerin dışarıdaki işlerini planlamalarına ve gerçekleştirmelerine yardımcı olmak) bir gezgin için ekstra rahatlık sağlayan çözümlerdir.

Ayrıca tesis süitlerinde, uçak kabinlerinde, müzelerde ve turistik mekânlarda sanal turlar gibi AR/VR çözümlerle (artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri) seyahatlerde dijital çözümlerin öneminin artması beklenmektedir. Bu teknolojiler, gezginlerin bir destinasyonu daha kapsamlı bir şekilde araştırmasına yardımcı olarak seyahat planlamasında güven sağlar.

2. Kişiselleştirme ve Rehberlik, Her Zamankinden Daha Önemli…

Seyahat gereksinimlerine ek olarak, gezginler seyahatlerinin her yönü için uzman rehberliği arayacaklardır. Geçmiş yıllarda gezi planlaması, site incelemeleri veya hafif web taraması yoluyla yapılmış olsa da, şimdi dikkate alınması gereken pek çok şey var. Örneğin, bu destinasyonda pandemi durumu, aşılamaya katılım, ülkenin sağlık konusundaki karnesinin nasıl ilerlediği gibi. Restoranlar veya tiyatrolar için öngörülen koruyucu talimatlar var mı? Birçok gezgin için günlük güzergâhlar oluşturmanın artık çok daha karmaşık ve bunaltıcı bir süreç halini aldığı ortadadır.

Seyahat şirketleri bu ihtiyacı karşılamak için adım atabilir. Gezginler, turistik yerlere göre sağlık protokollerinden, kalabalıklardan nerede ve ne zaman kaçınacaklarına dair öngörülere kadar, seyahat planlamalarına daha fazla özen gösterecek ve seyahat ettikleri markalardan kişiselleştirilmiş destek bekleyecekler.

Bir seyahat şirketi için bu, seyahat pazarlaması ve dijital stratejileri yeniden düşünmek, yerel sunulabilecekler ile zenginleştirilmiş destinasyon içeriklerini sosyal medyaya ve web sitelerine entegre etmek, gezginleri ve sevdiklerini güvende tutmak için güvenilir bilgiler sağlamak gibi görünebilir. Şirketler artık sadece A noktasından B noktasına bir bağlantı değil, yol boyunca bir bilgelik ve destek kaynağıdır.

3. 2022′ de Tercih Edilen Planlar ve Deneyimler…

Gezginler 2022′ de seyahat etmeyi düşündükçe, seyahat deneyimlerini zenginleştirmek düşüncelerinde öncelikle geliyor. Birçok gezgin sevdikleri her şey ile yeniden bağlantı kurmak istiyor. Harika açık havadaki tatiller gezginlere hem dinlenme, hem de sosyal mesafeli keşifler sağlıyor. Gezginler gizli mücevher değerindeki hisler, rüya gibi yerler de yürüyüş, fotoğrafçılık veya kano gibi doğa odaklı etkinlikler için fırsatlar arayacaklar.

Konaklama söz konusu olduğunda ise, temizlik ve güvenlik olmazsa olmazlardandır. Avrupa Seyahat Komisyonunun araştırmalarına göre, gelecek yıl seyahat etmeyi düşünen gezginlerin yarısından fazlasının kısa süreli kiralamalar ve diğer konaklama yerleri yerine otellerde veya bağımsız tatil köylerinde kalmayı tercih edeceğini ortaya koyuyor. 

Güvenilir bir markanın gücü, temel sağlık önlemlerinin alınacağına dair güven sağlar. Bozulmamış doğa deneyimleriyle birleştiğinde, bu unsurlar yolcunun yolculuğuna ekstra bir destek katmanı ekler.

Bunu akılda tutarak tatil köyleri temizlik protokollerini,  sağlıklı yaşam programlarını ve çevre dostu gezileri vurgulayarak, 2022 gezginlerinin ilgisini çekebilir. Ayrıca, tatil evleri veya pansiyonlar gibi tatil köyleri dışındaki konaklamalara sahip butik otel markaları; ekstra alan ve mahremiyet sağlayan birimlerin yanı sıra, en sevdikleri tatil köyü markasından beklenebilecek profesyonel temizlik ve müşteri desteğine sahip olabilirler.

4. Sürdürülebilirlik, 2022 ve Sonrasında Sürekli Bir Seyahat Trendi

Sürdürülebilirlik özellikle havayolu endüstrisinde seyahatte sürekli bir trend olmuştur ve olacaktır. Düşük karbonlu seyahati çevreleyen turizm eğilimleri, gezginlerin kuruluşların çevresel girişimlerini yakından takip etmesiyle gelişmeye devam edecektir. 

Seyahat topluluğu ayrıca seyahat işletmelerinden sürdürülebilirlik girişimleri konusunda giderek daha fazla şeffaflık bekleyecektir. Uluslararası gezginler iklim krizinin daha fazla farkına vardıkça, kişinin ayak izini azaltma ve tatilden sorumlu bir şekilde keyif alma endişeleri de artmaktadır.  Gezgin değerlerini yansıtan bazı hususları burada bulabilirsiniz:

  • Gezginlerin yaklaşık %70′ i endüstrinin daha çevre dostu seyahat seçenekleri sunmasını bekliyor,
  • Avrupalı ​​gezginlerin %46′ sı atık yönetimini en önemli çevre sorunu olarak görüyor, 
  • Avrupalı ​​tüketicilerin %40′ ı iklim değişikliğini azaltmaya yardımcı olmak için uçmayı bırakacak.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirmek için çalışırken ve bireysel şirketler kendi çevresel hedeflerini sunarken, gezginler sürdürülebilirlik ve inovasyona daha çok odaklanan organizasyonlar arayacaklar. Örneğin plastik içermeyen girişimler, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik adımlar, seyahat markalarını ilgilendiren bütün bu noktalarda bu ilkelerin görülebilmesi, gezginlerin tercihlerini etkileyecektir.

5. Güvenlik ve Sağlık Odaklı Önlemler, Hala Önemli…

Sağlığa ve zindeliğe öncelik vermenin ve doğayla bağlantı kurma özleminin yanı sıra, gezginler bu inançları paylaşan markalara yatırım yapmaya çalışacaklar. Örneğin yapılan bir araştırmada, ABD’ li gezginlerin %70′ inin uluslararası seyahat için aşı pasaportlarının gerekli olduğuna inandığını ve %68′ inin yurt içi pasaportlarla da ilgilendiğini ortaya koymaktadır.

Araştırmalar, yemek yeme, perakende satış ve turistik destinasyonlarda sağlık odaklı önlemler uygulandığında gezginlerin kendilerini daha güvende hissettiklerini göstermeye devam ediyor, bu nedenle sağlık merkezli adımlar ve uygulamalar 2022′ de bir seyahat trendi olmaya devam edecek. Seyahat şirketleri yalnızca kendi güvenlik girişimlerini değil, yerel halk sağlığı için ekstra yol kat eden turistik yerleri de odaklarına alacaklar. Bu içerik yalnızca gezgin kitleyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda ilham verir ve sevindirir.

6. ‘İşe Dönüş’ Seyahati…

Son olarak, kurumsal seyahat trendlerine bir göz atmakta fayda var. Bu, endüstrinin havada kalan bir alanı ve büyük olasılıkla uluslararası ölçekte toparlanacak son sektörlerden biri olacak. İş seyahatine dönüş, aşı seviyeleri, sınır açıklıkları ve yeniden işlenmiş bütçe yapıları dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olacaktır. Birçok kuruluş uzaktan çalışmanın verimliliğini keşfettiğinden, kapsamlı kurumsal seyahatler pandemi öncesi yıllarda olduğu kadar yüksek bir öncelik olmayabilir.

Bu nedenle, etkinlikler devam etmeye başladığında daha fazla çevrimiçi eğitim ve web seminerleri, sanal veya karma konferanslar ve bölgesel seyahate vurgu görmeyi bekleyebiliriz. Ancak bu arada, iş seyahatinin detaylarını oluşturacak duyguyu not etmek önemlidir. 

Yapılan bir PWC araştırmasında, iş için seyahat edenlerin %75′ inin bir kez daha iş için seyahat etme fikri konusunda heyecanlı veya ilgisiz olmadığını ortaya koydu. Bununla birlikte, seyahat şirketleri, iş seyahati hissini yeniden canlandırmak ve teşvik etmek için havayolu şirketleri ile benzer inisiyatifleri ve kampanyaları başlatabilirler.

Seyahat gereksinimleri ile temizlik protokolleri hakkında net ve kapsamlı mesajlaşmaya ek olarak, seyahat şirketleri kurumsal müşterilere empati ve destekle yaklaşmalıdır. Esnek iptaller, geniş ve özel businessclass koltukları ve uzaktan çalışma otel paketleri gibi tekliflerin tümü, müşteri endişelerini gidermeye yardımcı olabilir.

Sonuçlar…

Neredeyse iki yıllık belirsizlikten sonra, seyahatin geleceğinin nasıl göründüğü konusunda hala %100 net olamayız ancak en azından, ufukta daha fazla ışık görebiliriz. Seyahat gereksinimlerinde sağlık ve temizlik protokolleri, güvenlik önlemleri ve sürdürülebilirlik 2022 yılının sürekli konuları olmaya devam edecek. Gezginler uzun mesafeli seyahat ve hayali tatiller hakkında yeniden hayal kurmaya başlayacak ancak yine de dış mekân planlarına ve sosyal mesafeli destinasyonlara odaklanacaklardır.

Teknoloji tarafında, ‘temassız‘ turizm gelecek yıl aktif bir trend olacak ve seyahat şirketlerinin müşterilerine dijital ve yenilikçi deneyimler yoluyla yolculuklarında daha fazla rehberlik ve kişiselleştirilmiş destek vermenin yollarını bulması gerekecek. İş seyahatleri 2022’ de yavaş yavaş geri dönecek ancak tam bir iyileşme görmek için hala uzun bir yol var ve bunu görmemiz pek olası değil. Çünkü uzaktan çalışma ve sanal toplantılar her geçen gün daha popüler görünüyor. 

Dr. Sinan İbiş

1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account