İçerikte Neler Var?

Rekabette Maye ve Zamanlama

Savaş sanatlarının temelinde manipülasyon vardır. Rakibinizin size yapacağı atakları savuşturmak, ya da rakibinize atak yapabilmek için onun bir boşluk yaratmasını sağlamak amacıyla sıklıkla baş vurulan yöntemlerdir. Rakibinizin yapacağı atakları ondan önce sizin belirlemeniz gerekir ki yapabileceklerini tahmin edebilin. Uygulanan tekniklerin kombinasyonlarını birleştirdiğinizde sonsuz sayıda alternatifle karşı karşıya kalmanız mümkünken, atak öncesinde yapacağınız bir takım hamleler, aldığınız pozisyon ve duruş şeklinize göre rakibinizin yapacağı ataklar sınırlanacaktır. Bu sayede seçtiğiniz hamle ve pozisyona göre rakibinizin atakları daha tahmin edilebilir olacaktır.

Savaş sanatında teknikleri kusursuz bir şekilde uygulamak uzun dönemli çalışma ve gözlem gerektirir. Rakibinizin tepki kalıplarını, gücünü ve hızını kısa sürede tespit edebilecek kapasiteye ulaşmak, rakiplerinizin tepki kalıplarına uygun savunma veya saldırı hamleleri geliştirmek için sürekli pratik ve tekrar yapmak gereklidir. Bu sayede yaptığınız uygulamalar zamanla kas hafızasına dönüşecek ve gerçek zamanlı bir tehdit ile karşılaştığınızda vereceğiniz anlık kararlar ile bu tehdidi savuşturabilmeniz daha kolay olacaktır.

Maye ve Zamanlama

Tekniklerin uygulanmasında önemli olan bir diğer husus ise yine çalışma ve tekrara bağlı olarak geliştirebileceğiniz maye ve zamanlama uygulamasıdır. Maye kavramını genel itibari ile güvenli mesafe olarak tanımlamak mümkündür. Bu mesafeyi doğru ayarlamak gerekir. Maye’niz olması gerekenden kısa olduğu, yani rakibinize çok yakın olduğunuz takdirde size karşı yapacağı atakları tahmin edebilme ve savuşturma ihtimaliniz düşecektir. Ayrıca yakın mesafede alacağınız darbelerin şiddeti de bu doğrultuda artacaktır. Maye’niz olması gerekenden uzun olduğu takdirde ise rakibiniz sizi bir tehdit olarak algılamayacak, dolayısıyla yaptığınız hamleler karşılıksız kalacaktır. Bu durum rakibinizin daha rahat hareket etmesine ve tahmin edilmesi daha zor ataklarla size saldırmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla rakiplerinizi yönetebilmek için Maye’nizi, yani mesafenizi atakları savuşturabilecek kadar uzak, rakibinizin sizi tehdit olarak algılayabileceği kadar kısa tutmanız önemlidir.

Manipülasyonda kullanılan bir diğer önemli husus da zamanlamadır. Hamlelerinizi zamanından önce olması gerekenden hızlı yaptığınızda tıpkı mesafenizi gereğinden uzun tuttuğunuzda olduğu gibi rakibiniz bu hamleyi bir tehdit olarak algılamayacağı gibi, yaptığınız hamleyi kendi adına bir avantaja çevirebilmesi de mümkündür. Zamanından geç ve yavaş hamleler ise rakibinizin size daha siz önlem almadan saldırmasına neden olabilecektir.

Savaş sanatlarında maye ve zamanlama balık tutmak gibidir. Uygun derinliği bulamazsanız tutacak balık bulamazsınız. Balığı tutabilmek için uygun derinlikte balığı yemlemeniz ve en uygun zamanda oltayı çekmeniz gerekir. Oltayı zamanından önce çekerseniz balığı kaçırırsınız. Geç kalırsanız da oltadaki tüm yem yenmiş olur. Bu durumda balık tutmak için daha fazla kaynak ve zaman harcarsınız.

Günümüz işletme yönetiminde de en büyük problemler zaman ve kaynak kısıtıdır. Geleceğin rekabetinin kaynaklar üzerinde olacağı çok açık. Klasik iktisat, kıt kaynaklar ile sonsuz ihtiyaçları gidermek olarak tanımlanır. Günümüzün artan nüfusu ve buna bağlı olarak artan tüketim hızına baktığımızda kaynakların daha da kıtlaştığını, ihtiyaçların ise daha da arttığını söylemek mümkün. Bu aşamada kaynaklarımızı, enerjimizi ve zamanımızı doğru kullanarak rekabet avantajı yaratabilmek için rakiplerimizle aramızdaki mesafeyi ve pazarda gerçekleştirdiğimiz hamlelerin zamanlamalarını doğru ayarlamak durumundayız. Bu perspektiften düşündüğümüzde ise maye ve zamanlamanın işletmelerin başarısındaki en önemli bileşenlerden stratejik odak kasını geliştirmesi açısından kritik olduğunu söylemeliyiz.

Dr. Hakan Aslan

Hakan Aslan; Lisans eğitimini Trakya Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladıktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi İşletme ve Bahçeşehir Üniversitesi Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler alanlarında yüksek lisans ve Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Doktora derecelerini almıştır.

Profesyonel çalışma hayatına Bayer Türk Kimya’da satış temsilcisi olarak başlayan Aslan, Vista Turizm, Bahçeşehir Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesinde Planlama ve Pazarlama bölümlerinde yöneticilik görevleri üstlenmiştir.
2018 yılından bu yana eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Aslan, bu süreçte Türkiye’nin önde gelen firmalarının yanı sıra, UNDP ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi’ kapsamında eğitmen ve mentör olarak görev almıştır. ‘Stratejik Planlama’ ve ‘Rekabet Analizi’ konularında uzman olan Hakan Aslan; Stratejik Yönetim, Liderlik, Stratejik Pazarlama, konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir.

Aslan aynı zamanda işletmelerin temel analizlerini gerçekleştirmeleri sağlayan stratejik analiz platformu strateji360.com’un kurucusudur.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account