İçerikte Neler Var?

Test Et ve Öğren! Pazarlama Kültürünü Test Ederek Değiştir

Pazarlama dünyası ve akımları neredeyse her gün değişmekte ve yön değiştirmektedir. Markanızı veya ürününüzü pazarlarken özellikle de bunu internette yapacaksanız bu akımlara hakim olmalı, nelerle yarıştığınızı bilmeniz gerekmektedir.

Bunu yapmanın tek yolu ise bir hipotez önerip doğruluğunu test etmektir. Sonrasında hipoteziniz doğru ise elde ettiğiniz çıkarımları pazarlama planınızı oluştururken kullanmanız gerekir. İşte “Test Et ve Öğren” mantığının temeli de budur!

test et ve öğren

“Test Et ve Öğren” Kültürünün Temel Başlıkları

Bu kültüre sahip olan işletmeler, her zaman yeniliklere açık oluyorlar. Sadece bir şeyler ters gittiğinde değil her zaman araştırma yapmaya çalışıyorlar. Bu da işletmelere her zaman dinamiklik ve stratejilerini veriye dayalı yapma imkanı sağlıyor.

Bu kültürü oluşturabilmek için bazı temeller:

Herkes Deney Yapabilmeli

Bu konuda başarılı liderler test etme bürokrasisini en aza indirebilmiş olanlardır genellikle. Şirketinizdeki herhangi bir ekip üyesi, açıkça amaca hitap eden bir deneyi yapabiliyor olması lazım. Şirketinizde bir test oluşturma şablonunun olması hem bu durumu kolaylaştıracak hem de daha mantıklı testler yapılmasına yardımcı olacaktır.

Meraklı Olanları Teşvik Edin

Ekibinizde her ne kadar çok kişi bu testlere katılırsa o kadar çok şey deneyebilirsiniz. Meraklı ekip arkadaşlarınızı test yapmaya teşvik etmek incelenebilecek daha çok veri ortaya çıkarır.

Test et ve öğren

Veriye Dayalı Karar

Etkili bir şekilde test et ve öğren kültürünü benimsemenin ilk adımı verilere güvenmekten geçer. Verilere dayalı hareket etmek çoğu zaman deneyimli liderlerin sezgilerinden bile daha doğru sonuçlar ortaya çıkarır. Veriye dayalı belirlenen stratejiler birçok markanın büyümesinin gerçek nedeni ve sırrıdır.

Yeterli Kaynak Ayırın

Bazı dönemlerde test ve diğer araştırmalar için kaynak ayırmak zorlaşabilmektedir. Fakat her ne olursa olsun yeni şeyler denemek pazarlama açısından çok önemli bir noktadadır ve birçok öngörülemeyen zamanlarda kritik kararlar alabilmek için zemin hazırlar. Bu noktada literatürde kabul görmüş kaynak ayrımı için 70/30 kuralı vardır. Bu kural kaynaklarınızın %70’ni kendini kanıtlamış yöntemler ve metotları ayırmanız gerektiğini, geri kalan %30’nu ise yeni yöntem ve metotlara yatırım yapmanız gerektiğini söylemektedir.

Test et ve öğren

Etkili pazarlama testleri nasıl yapılır?

Etkili bir pazarlama testi yapmak için açık ve ölçülebilir bir hipotez oluşturulmalıdır. Mantıklı ve veriye dayalı bir temelle oluşturulan bir hipotez hem daha rahat ölçülebilir hem de sonuçları açık bir şekilde bir pazarlama planına yön verir. Daha önce yapılan testlerden faydalanmak da bu durumda çok önemlidir. Ölçümü veya testi tamamladığınızda elde ettiğiniz sonuç tamamen açık bir şekilde size yön verebilmelidir.

Testi gerçekleştirirken gelir, büyüme, kazanç gibi net bir metriğe odaklanmak gerekir. Hipoteziniz bir soruyu net bir şekilde cevaplamıyorsa yanlış yoldasınızdır. Fakat zamanınızı sadece bir metrik için de harcamamak iyi bir fikir olabilir. Hipotezin ana metriğine odaklanırken, yan metrikleri de gözlemlemek aralarındaki ilişkiyi inceleyebilmek çok faydalı olacaktır.

Test yaparken ekibinizde farklı düşünen ve farklı yeteneklerdeki insanların olmasına dikkat edin. Ekibinizin küçük olması testi detaylandırmak açısından iyi olacaktır fakat ekip üyelerinin farklı yeteneklere sahip olması testi gözlemlemek ve sonuçlarını incelemek açısından kritik önem taşır. İyi bir pazarlamacı, analist ve ürün yöneticisi harika sonuçlar çıkarabilir.

Hipotezi yaptıktan sonra sonuçları doğru şekilde uygulayabilmek de en az hipotezi kurabilmek kadar önemlidir. Bu mevcut pazarlama kampanyalarınızı düzenlemek olabileceği gibi yeni kampanyalar oluşturmak da olabilir. Testlerin amaçlanan kullanımlar için uygulanmasının yanı sıra gelecek testlere ve geliştirmelere zemin oluşturabilmesi de çok önemli bir detaydır.

Sonuç olarak iyi bir hipotez ve deney ekibi size, pazarlama kültürünüzü kökten değiştirebilecek veriler sağlar. Bu deneylerin sayısı arttıkça, şirketinize ve sektörünüze yönelik eşsiz bir veri tabanı oluşur.

Celal Hummatov 11.05.2022

Ekonomi araştırmacısı, genç girişimci, dijital pazarlama uzmanı ve e-ticaret danışmanı.

DETSO Dijital Pazarlama - Kurucu & Yönetici
Zeo Design Studio - Kurucu Ortak
Nilitek Yazılım - Kurucu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account